DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag trekt alweer een nieuwe storing door, verbonden aan een Brits laag. Tegen morgen bouwt zich heel snel een hogedrukgebied op boven onze regio. Het komt aanvankelijk met kern boven Scandinavië te liggen, maar wordt bijzonder snel zuidwaarts weggeduwd waarbij de kern tegen na het weekeind al boven de Balkan komt te liggen. Dat hoog zorgt dan een paar dagen voor wat beterschap met rustig en wat minder zacht weer. Of het zonnig zal zijn of als bewolking het dan overneemt, is nog niet zeker. Het hoog kan dus echter niet aan de druk weerstaan van nieuwe lagedrukgebieden die op de Atlantische Oceaan zitten en die geleidelijk richting West-Europa schuiven. In de loop van volgende week levert dat ons weer een volle westcirculatie op die nog krachtiger lijkt dan wat we al eerder kregen. Af en toe schuift dan misschien wel eens een rug van de oceaan dichterbij, maar structureel winterweer lijkt op deze manier zo begin januari zelfs verder weg dan ooit. Integendeel, met die setting op de weerkaarten zou het zomaar tot (zwaar) stormweer kunnen komen na Nieuwjaar.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we te maken met een storing. Die schuift al van in de vroege ochtend veel en uitgebreide wolkenpartijen over onze omgeving. Eerst is het daarbij nog droog, maar erg mistroostig met veel grijze wolken. In de loop van de late ochtend en zeker in de middag kan er wat lichte regen gaan binnenschuiven vanaf de kust. Daarbij staat eerst een zwakke zuidwestelijke wind. Die trekt gaandeweg de dag wat aan en wordt aan zee later matig tot vrij krachtig. Boven land is die matig. We halen daarbij vanochtend een 5-6 graden, in de middag wordt het een graad of 8.

Vanavond en vannacht trekt een kleine depressiekern net boven het noorden van onze regio naar het zuidoosten. De wind maakt dan ook een terugval en valt eerst bijna helemaal weg om dan later weer uit het noordoosten aan te trekken, na passage van het laag. Daarbij valt er eerst nog wat lichte regen of een bui, later wordt het droger. De minima dalen naar een 5-6 graden.

Morgen:

Morgen kunnen we in eerste instantie nog wat last hebben van die storing, maar die schuift al snel weg en er komen droge perioden, later vergezeld van enkele voorzichtige opklaringen. We zitten nog altijd in erg zachte lucht van een 10 graden als maxima. De wind is dan eerst nog oost tot zuidoost, later draaiend naar zuid om uiteindelijk tegen de avond weer zuidwest te worden en neemt in de loop van de dag flink in kracht af.

In de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en kan het fors afkoelen. De vraag is wel of er dan geen mist zal ontstaan.

Overmorgen:

Zaterdag wordt dan opnieuw een rustiger dag. We zitten onder een opbouwend hogedrukgebied dat storingen even op afstand weet te houden. Het is droog en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Het is wel de vraag of er in de vorige nacht dan geen mist is opgedoken. In dat geval zou die wel eens erg hardnekkig kunnen zijn en niet of moeilijk oplossen. Hou dat zeker even in het achterhoofd. Met een graad of 8 zitten de maxima dan weer net iets lager bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwestelijke wind. In het geval er mist zou blijven hangen, zitten de maxima wel direct de helft lager …

Later:

Zondag wordt ook een erg rustige dag met weinig of geen wind. Het kan ook dan best zijn dat het lang grijs en mistig blijft. Dat is een moeilijk geval en wordt een zaak van nowcasten. Indien er ook dan mist zou blijven hangen, zitten de maxima best wel weer laag en hangen rond een 3 tot 5 graden. In de nachten kan het kwik dan rond het nulpunt uitkomen.

Samenvatting:

Grijs en mistroostig. Gaandeweg de dag stijgt de kans op wat regen of een buitje. Het wordt een graad of 8 bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Komende nacht aanhoudend bewolkt met wat lichte regen.

Geert, donderdag 26 december, 9.40 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: