DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De heersende westcirculatie op de Atlantische Oceaan weet absoluut van geen wijken. Er blijven storingen aangevoerd worden, al zit er van tijd tot tijd ook wel eens een betere dag tussen. Vandaag zitten we daarbij in een meer zuidelijke stroming met aanvoer van zeer zachte lucht. Morgen profiteren we dan tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die ons even een wat betere dag bezorgt. In de tweede helft van de week komt een nieuw sturend laag west van de Britse Eilanden te liggen. Dat stuurt dan weer geregeld storingen en buienlijnen naar onze omgeving. Op langere termijn lijkt het na de Kerstdagen volgens een aantal oplossingen mogelijk tijdelijk eens wat rustiger en minder zacht te worden, maar dat blijft op een heel lange termijn zitten van tien dagen vooruit en schuift steeds maar naar achter naarmate dat dichterbij komt. Bovendien lijkt het er vandaag op dat die koude oplossingen in de minderheid geraken en dat het meest waarschijnlijk is dat we na de kerstdagen een nieuwe heropleving in de westcirculatie krijgen …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het wordt vandaag een erg zachte dag, al moeten we onze regio daarbij wel al direct in twee splitsen. Aan zee en in het westen en bij uitbreiding eigenlijk in (grote delen van) West-Vlaanderen, blijft er veel bewolking hangen. Verder landinwaarts, richting Oost-Vlaanderen dus, is de kans op opklaringen een flink stuk groter en krijgen we eerst perioden met wat zon te zien. Daar kan het een 14 graden worden, aan zee zitten de maxima rond een graad of 13. Er staat daarbij een matige zuidelijke wind, aan zee wordt die vrij krachtig tot krachtig. Vanmiddag neemt de bewolking weer toe en komt er geleidelijk weer regen binnen vanaf de kust. Tegen het eind van de dag breidt de regen zich over de hele regio uit.

Vanavond is het dan eerst regenachtig. In de loop van de nacht wordt het dan geleidelijk aan droog. Minima daarbij rond zo’n 7 tot 8 graden. De wind draait dan naar west tot noordwest en kan tijdelijk weer wat harder gaan waaien.

Morgen:

Morgen komen we dan achter dat koufront terecht dat de komende nacht doortrekt met regen en buien. Overdag is het dan droger en zonniger. Er kunnen tijdelijk zelfs heel brede opklaringen voorkomen met flink wat ruimte voor de zon. De wind zit dan in een westelijke hoek en waait meest matig. Het is dan met ongeveer 8  graden ook weer een stuk minder zacht dan vandaag.

Overmorgen:

Donderdag is het dan vervolgens meest wisselend bewolkt. Een volgende storing komt dichter, maar waarschijnlijk bereikt die ons pas later in de namiddag en blijft het overdag nog grotendeels droog. De maxima zitten weer in de lift. Een zuidwestelijke wind voert weer zachtere lucht aan met maxima rond een 10-11 graden. Tegen de late middag / avond zet de regen dan weer in.

Later:

Vrijdag is een wisselvallige dag. Wolken, opklaringen en perioden met regen en/of buien wisselen dan af. De zuidwestelijke wind steekt weer een tandje bij en het wordt dan een 11 tot zelfs weer 12 graden.

Samenvatting:

Erg zacht. Het wordt 13 tot 14 graden. Er is wel veel bewolking. Aan zee en in het westen blijft die overheersen. Landinwaarts zijn er tijdelijk wat zonnige momenten, maar ook daar neemt de bewolking later weer toe. In de late namiddag volgt regen vanaf de kust bij een aantrekkende zuidelijke wind.

Geert, dinsdag 17 december, 06.50 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: