DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we weer helemaal onder invloed van lagedruk. In de loop van de dag trekt zelfs een klein venijnig laag net noord van Nederland naar het oosten. Dat laag heeft in haar kielzog ook weer een flink windveld dat ons later vandaag weer veel wind zal bezorgen. Vervolgens zitten we morgen op Kerstdag met een mobiele wig van hoge luchtdruk die voor een flink betere dag zal zorgen. Donderdag trekt dan een nieuwe storing door verbonden aan een volgend Brits laag. Tegen vrijdag bouwt zich dan boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied op dat snel doorschuift naar onze regio. Dat zorgt dan een paar dagen voor wat beterschap met rustig en wat minder zacht weer. Of het zonnig zal zijn of als bewolking het dan overneemt, is nog niet zeker. Het hoog kan echter niet aan de druk weerstaan van nieuwe lagedrukgebieden die op de Atlantische Oceaan zitten en die geleidelijk richting West-Europa schuiven. In de loop van volgende week levert dat ons weer een volle westcirculatie op die nog krachtiger lijkt dan wat we al eerder kregen. Het hoog trekt daarbij richting de Middellandse Zee en dat is een bijzonder slechte uitgangspositie zo begin januari voor liefhebbers van winterweer. Af en toe schuift dan misschien wel eens een rug van de oceaan dichterbij, maar structureel winterweer lijkt op deze manier zo begin januari zelfs verder weg dan ooit.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we met een doortrekkende storing. Die leverde vannacht al regen op en ook vanochtend zijn er nog perioden met regen. Na passage ervan trekt de wind overdag vervolgens geleidelijk aan. Die kan later vanochtend en zeker in de middag zelfs uitschieten naar een 70 tot 80 km per uur.  Lokaal zou dat zelfs nog wat meer kunnen worden. Het blijft erg zacht met maxima rond 10 tot zelfs 11 graden. Er zijn gaandeweg de dag ook nog enkele forse buien mogelijk, zelfs met kans op een lokale donderklap of wat hagel. Zeker aan zee. Tegen het eind van de dag wordt het dan geleidelijk iets rustiger. De zuidwestelijke wind draait dan ook geleidelijk naar een meer west tot noordwestelijke hoek.

De Kerstnacht verloopt kalmer. De meeste wind is er dan uit, al blijven er toch nog tot laat in de nacht een aantal forsere uitschieters mogelijk. Het is ook nog steeds niet volledig droog. In de nacht is er tijdelijk nog kans op een enkele lokale bui bij minima rond ongeveer 6-7 graden.

Morgen:

Kerstdag belooft morgen de rustigste dag van deze reeks te worden. Het is dan in de ochtend nog even zwaar bewolkt met nog kans op een laatste wegtrekkende bui, vooral landinwaarts. Al snel is het echter volledig droog en met vrij brede opklaringen zijn we zelfs niet slecht bedeeld. De maxima vallen dan terug op een graad of 8 bij een noordwestelijke en zwakke tot matige wind. Die trekt overdag geleidelijk weer naar west.

In de nacht naar tweede kerst komt er dan wat meer bewolking, maar in de opklaringen koelt het tegen de ochtend toch af naar een 3 tot 5 graden.

Overmorgen:

Donderdag, op tweede Kerst, schuift al een volgende storing dichterbij en gaat het in de loop van de dag weer regenen. Die storing zorgt opnieuw voor een aantrekkende wind. Later op de dag kan die weer vrij krachtig tot krachtig waaien met uitschieters van 50 tot 60 km per uur. De maxima gaan dan zelfs weer een graadje hoger zitten en kunnen weer naar een graad of 9 oplopen.

Later:

Vrijdag kunnen we in eerste instantie nog wat last hebben van een storing, maar die schuift al snel weg en er komen droge perioden, later vergezeld van opklaringen. We zitten nog altijd in erg zachte lucht van een 10 graden als maxima. De wind is dan weer zuidwest geworden en neemt in de loop van de dag flink in kracht af.

Samenvatting:

Eerst wat regen, later tijdelijk droog en nog later een aantal (al dan niet forse) buien. Er staat later vanochtend en vanmiddag erg veel wind met uitschieters van 70 tot 80 km per uur, mogelijk zelfs meer. Het wordt weer gemakkelijk 10 graden. Vanavond en vannacht neemt de wind af, maar een bui blijft mogelijk.

Geert, dinsdag 24 december, 06.30 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: