DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt vandaag voor een betere dag. Storingen worden even op afstand gehouden, maar dat is heel tijdelijk . Morgen trekt alweer een nieuwe storing door, verbonden aan een volgend Brits laag. Tegen vrijdag bouwt zich dan boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied op dat snel doorschuift naar onze regio en boven Oost-Europa terechtkomt. Dat zorgt dan een paar dagen voor wat beterschap met rustig en wat minder zacht weer. Of het zonnig zal zijn of als bewolking het dan overneemt, is nog niet zeker. Het hoog kan echter niet aan de druk weerstaan van nieuwe lagedrukgebieden die op de Atlantische Oceaan zitten en die geleidelijk richting West-Europa schuiven. In de loop van volgende week levert dat ons weer een volle westcirculatie op die nog krachtiger lijkt dan wat we al eerder kregen. Af en toe schuift dan misschien wel eens een rug van de oceaan dichterbij, maar structureel winterweer lijkt op deze manier zo begin januari zelfs verder weg dan ooit. Integendeel, met die setting op de weerkaarten zou het zomaar tot (zwaar) stormweer kunnen komen na Nieuwjaar.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag belooft de meest rustige dag van deze reeks te worden. Het is vanochtend wel nog zwaar bewolkt tot betrokken, maar op een zeer lokaal klein spatje regen niet te na gesproken, wel droog. Vanmiddag klaart het geleidelijk op vanaf de kust en later zijn een aantal vrij brede opklaringen mogelijk. De maxima vallen hierbij terug op een graad of 8 bij een noordwestelijke wind. Die waait aan zee eerst nog vrij krachtig, maar neemt snel af. Boven land is die eerst nog matig, maar wordt ook daar later zwak tot matig. Die trekt overdag geleidelijk weer naar west.

Vanavond en vannacht is het eerst nog licht bewolkt, later komt er dan wat meer bewolking, maar in de opklaringen koelt het tegen de ochtend toch af naar een 3 tot 5 graden.

Morgen:

Morgen, op tweede Kerst, schuift al een volgende storing dichterbij. In de ochtend is het nog droog en kan de zon nog wat doorbreken, maar in de middag gaat het in de loop van de tijd weer regenen. Die storing zorgt opnieuw voor een aantrekkende wind. Later op de dag kan die weer vrij krachtig tot krachtig waaien met uitschieters van 50 tot 60 km per uur. De maxima gaan dan zelfs weer een graadje hoger zitten en kunnen weer naar een graad of 9 oplopen.

Overmorgen:

Vrijdag kunnen we in eerste instantie nog wat last hebben van een storing, maar die schuift al snel weg en er komen droge perioden, later vergezeld van opklaringen. We zitten nog altijd in erg zachte lucht van een 10 graden als maxima. De wind is dan weer zuidwest geworden en neemt in de loop van de dag flink in kracht af.

Later:

Zaterdag wordt dan opnieuw een rustiger dag. We zitten onder een opbouwend hogedrukgebied dat storingen even op afstand weet te houden. Het is droog en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Met een graad of 8 zitten de maxima dan weer net iets lager bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Veel wolken in de ochtend. Mogelijk nog een lokaal drupje. Vanmiddag is het droog en komen er geleidelijk opklaringen. We halen rond 8-9 graden bij een eerst nog goed doorwaaiende, maar geleidelijk afnemende noordwestelijke tot westelijke wind.

Geert, woensdag 25 december, 10.30 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: