WO

8 Apr

Weertype

Weertype

10° | 18-23°

10 %

Windrichting

NO 2-3 bft
Een hogedrukgebied met kern boven Duitsland beheerst ons weer. Het zorgt bij ons voor een ooste [...]
Lees verder

DO

9 Apr

Weertype

Weertype

10° | 17-20°

10 %

Windrichting

NO 3-4 bft
Ook morgen belooft ook een fraaie dag te worden. Het hoog boven onze hoofden blijft zorgen voor [...]
Lees verder

VR

10 Apr

Weertype

Weertype

10° | 18-20°

10 %

Windrichting

O 2-3 bft
In de loop van vrijdag kan er geleidelijk wat meer bewolking opduiken. Een Brits lagedrukgebied [...]
Lees verder

ZA

11 Apr

Weertype

Weertype

10° | 19-22°

20 %

Windrichting

ZO 3 bft
Hoe dichter het Paasweekeind komt, hoe beter de weersvooruitzichten er intussen uitzien. De inv [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied ligt met diverse kernen nog steeds in onze omgeving. De sturende kern van het laag komt daarbij geleidelijk in het zeegebied tussen de Britse Eilanden en IJsland te liggen en trekt later in de periode richting Scandinavië. Na dit laag komt de oceaan wat tot rust en vormt er zich niet meteen een nieuw sturend laag. Daardoor krijgt een hogedrukgebied tijdens de kerstdagen de kans zich vanaf het zuiden over onze omgeving te ontwikkelen. Daardoor wordt het op Kerstdag zelf en vlak daarna tijdelijk wat rustiger en iets minder zacht. Het hoog slaagt er echter niet in om vaste voet aan de grond te krijgen en wordt na de kerstdagen vrij snel weer zuidelijk weggedrukt. De druk vanaf de Atlantische Oceaan van nieuwe storingen wordt snel te groot en storingen breiden later in de periode weer hun invloed naar onze omgeving uit.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een storing voorbij. Die is verbonden aan een lagedrukgebied dat nog vlak voor onze kust ligt en in de loop van de ochtend langs de kust naar het noorden trekt. Het laag zorgt vanochtend nog voor perioden met regen of buien. Daar kunnen eventueel wel een paar felle buien tussen zitten. Zelfs een enkele lokale donderklap zou niet hoeven te verwonderen. Na passage van het laag wordt de zuidwestelijke wind vanmiddag meer westelijk en kan tijdelijk fors aantrekken! Aan zee kan er tijdelijk een 6-7 Bft komen te staan, boven land een 4, tippend aan 5. Er zijn tijdelijke rukwinden mogelijk tot rond 70 km per uur aan zee, tot rond 50-60 km per uur landinwaarts. Tegen het eind van de dag zijn de meeste buien verdwenen en neemt de wind weer af. Het wordt opnieuw erg zacht met maxima die alweer weinig moeite hebben om tot rond een 10-tal graden op te lopen.

Vanavond en vannacht is het rustiger met kans op een paar verspreide buien, vooral aan de kust. Landinwaarts is het meest of volledig droog. De minima dalen tot rond een 6-7 graden bij een verder afnemende westelijke wind. In de eerste helft van de nacht kan die nog uitschieten, tegen de ochtend neemt die fors af.

Weetje: de astronomische winter is begonnen. Om 5.19 uur vanochtend stond de zon op haar laagste zuidelijke punt. Vanaf nu klimt ze elke dag weer geleidelijk wat hoger!

Morgen:

Morgen kabbelen we dan eerst nog rustig verder richting de kerstdagen. Het is overdag wisselend bewolkt met een kleine kans op een lokale bui. De bewolking en ook de wind neemt wel toe op nadering van een storing die op het eind van de dag met regen binnenloopt. De maxima zitten net als de vorige dagen rond een 9 tot 10-tal graden.

In de nacht naar dinsdag gaat het dan opnieuw regenen bij zachte minima van een 6-7 graden. Het kan dan weer fors waaien.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we dan een mix van wolken en opklaringen, maar ook nog steeds een aantal verspreide buien. Sommige modellen laten in de loop van de dag zelfs nog een vrij actieve buienlijn doortrekken van west naar oost. Toch iets om even in het achterhoofd te houden en op te volgen. De maxima blijven erg zacht en zitten weer gemakkelijk rond een 9 tot 10 graden en dat is een verzachting ten opzichte van de vorige dagen.

Ook in de kerstnacht blijft het zacht met minima die niet veel lager gaan dalen dan tot rond 4-5 graden.

Later:

Kerstdag zelf belooft de meest rustige en fraaiste dag te gaan worden. We houden het dan droog en er zijn gaandeweg de dag zelfs een aantal vrij brede opklaringen mogelijk. De maxima blijven ook dan vrij zacht en het ziet er ook dan wat zachter uit dan de vorige dagen met maxima rond een 6 tot 8 graden.

Samenvatting:

Erg wisselvallig met zeker vanochtend veel wolken en nog perioden van regen of buien. Vanmiddag wordt het geleidelijk droger, maar het kan tijdelijk hard gaan waaien met uitschieters tussen 50 en 70 km per uur. Het is en blijft zeer zacht met maxima rond 10 graden. Vanavond en vannacht droger en rustiger bij 6-7 graden.

Geert, zondag 22 december, 09.40 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: