DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied gaat ons weer de komende dagen beïnvloeden. Het heeft divers kernen en ligt boven en rond de Britse Eilanden rond te tollen. De sturende kern van het laag komt daarbij geleidelijk in het zeegebied tussen de Britse Eilanden en IJsland te liggen en trekt later in de periode richting Scandinavië. Na dit laag komt de oceaan wat tot rust en vormt er zich niet meteen een nieuw sturend laag. Daardoor krijgt een hogedrukgebied tijdens de kerstdagen de kans zich in onze omgeving te ontwikkelen. Alle modellen zetten dit hoog nu toch steviger aan dan de vorige dagen, waarbij het wel niet heel duidelijk is waar het uiteindelijk op lange termijn zal terechtkomen. Meest waarschijnlijke scenario is dat we na de kerstdagen eindigen met een naar het zuid(oosten) wegtrekkend hoog waardoor nieuwe storingen geleidelijk van het westen weer hun invloed uitbreiden, maar waarbij we niet meteen in een volle westcirculatie geraken en we opgescheept zitten met een Europees hoog. Ook dat is geen winterse situatie want na tijdelijk wat koelere kerstdagen, wordt het op termijn weer zachter hierdoor.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend zitten we met een erg actieve storing opgescheept. Die trekt in de ochtend geleidelijk van west naar oost. Enkel de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen is daarbij eerst nog droog, maar ook daar zet de regen al snel in. Het gaat de hele ochtend regenen er kan toch wel 5 tot 10 liter water gaan vallen. Aan het eind van de ochtend komen er droge perioden binnen vanaf de kust. Vanmiddag is het dan wisselvallig met opklaringen en wolkenpartijen en kans op enkele buien. De maxima bereiken we al aan het begin van de dag met een 12-13 graden. Overdag daalt het kwik naar een graad of 10. De wind waait vrij krachtig aan zee en matig tot vrij krachtig boven land uit een meest zuidwestelijke richting.

Vanavond en vannacht is het wisselend tot zwaar bewolkt. De minima dalen daarbij tot rond een 6 graden. Er is kans op een lokale bui, maar vele plekken houden het ook gewoon droog. Aan zee is de kans op een bui wat groter.

Morgen:

Morgen zit er vooral in de ochtend nog een verhoogde kans op een bui en ook rond de middag kan nog wel een bui opduiken. In de namiddag is het overwegend of volledig droog bij maxima die een stapje terug zetten en rond een 9 tot 10-tal graden uitkomen. De wind zit dan in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig.

In de nacht naar zondag gaat het weer regenen op doortocht van een storing.

Overmorgen:

Zondag hebben we in de voormiddag nog last van die storing en vallen er vooral in de ochtend nog buien of zijn er nog perioden met wat regen. In de namiddag is het droger met meer opklaringen al blijft een bui zeker mogelijk. De temperaturen zitten dan ook weer rond 9 tot 10 graden.

Later:

Maandag kabbelen we dan rustig verder richting de kerstdagen. Het is overdag wisselend bewolkt met een kleine kans op een lokale bui. De bewolking neemt wel toe op nadering van een storing die op het eind van de dag met regen binnenloopt. De maxima zitten net als de vorige dagen rond een 9 tot 10-tal graden.

Samenvatting:

In de ochtend valt er uitgebreide regen. Er kan 5 à 10 liter vallen per vierkante meter. Vanaf de middag gaan de droge perioden weer overheersen. De maxima bereiken we al in de vroege ochtend met 12-13 graden. Overdag vallen we op een 10-tal graden terug bij een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 20 december, 06.50 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: