Loading...

De maan

Onze enige maan staat op een kleine 400.000 km van de aarde. Elke 27 dagen, 7 uur en 43 minuten draait de maan rond de aarde waarbij steeds dezelfde kant naar ons gericht wordt. Dit is omdat het zwaartepunt van de maanmassa iets uit het centrum van de maan bevindt. De maan wordt door de zon belicht waardoor we de verschillende maanfasen (eerste kwartier, volle maan, laatste kwartier) zien.

De aantrekkingskracht van de maan zorgt voor de getijden op aarde. Ze trekt de watermassa steeds omhoog. Staan maan en zon op één lijn, dan hebben we een springtij die bij storm voor extra gevaar zorgt.

De maan zou 4,4 miljard jaar geleden zijn ontstaan na een botsing tussen de kleine planeet ‘Theia’ en onze jonge aarde. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit maar dit zou de meest aanvaarde theorie zijn.