ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden gaat ons weer vandaag in negatieve zin beïnvloeden. Het zit gevangen tussen een sterk Azorenhoog enerzijds. Dat ligt vrij centraal en noordelijk boven de Atlantische Oceaan. Anderzijds is er een zeer sterk Russisch hoog aanwezig dat een verder oostwaarts opschuiven van de lagedruk boven de Britse Eilanden tegenhoudt. Deze situatie duurt nu al een hele tijd en zal zeker nog de hele komende week aanhouden. Het Britse laag wordt daarbij van tijd tot tijd afgelost door nieuwe lagedrukgebieden die in het hoofdlaag ontstaan over ‘ingevangen’ worden.
We herhalen daarbij nog even de alinea van gisteren: Het is een zeer opvallende vaststelling dat ons weer eigenlijk geblokkeerd blijft en dat is een scenario dat al maanden (jaren …) aan de gang is. Er is een poging geweest deze trend in september – oktober te doorbreken met een bij momenten opstartende westcirculatie, maar die is eigenlijk op geen enkel moment echt van de grond gekomen. Die poging ligt nu al een paar weken weer helemaal stil en er is geen enkel teken dat er binnen korte of middellange termijn een échte westelijke circulatie opstaat. We hadden de voorbije weken eigenlijk geluk dat de depressies net goed lagen om ons regen te bezorgen, maar we lijken zo stilaan weer in een vrij droog scenario weg te zakken want op af en toe wat regen staat er voor de komende dagen geen echt waterballet meer gepland. Zo geraken de nog steeds zeer lage grondwaterstanden natuurlijk niet aangevuld …
Tegen het eind van de week lijkt de invloed van hogedruk zelfs groter te worden want dan neigen het Azorenhoog en het Russische hoog een alliantie aan te gaan ten westen van ons. Daarmee zou de invloed van de Atlantische Oceaan nog meer buiten spel gezet worden en kan de aanwezige toch al vrij koele lucht bij ons, nog wat koeler worden. Hoge temperaturen zijn dan ook voorlopig niet aan de orde.

Weertype

Vandaag:

Kregen we het voorbije weekend daarbij twee hele mooie dagen, dan is dat vandaag helemaal anders. Een nieuw Brits laag neemt de controle over en stuurt vanochtend een storing van west naar oost door onze regio. Aan zee regent het al snel en die regen breidt zich vervolgens over de hele regio uit. Tegen de middag regent het overal. Na de middag komen er dan geleidelijk aan weer droge perioden binnen vanaf de kust. Het waait daarbij ook stevig. De zuidwestelijke wind wordt matig tot vrij krachtig boven land met uitschieters tot rond een 50 km per uur. Aan zee is die wind vrij krachtig tot krachtig met daar pieken die vanmiddag na het front kunnen aantrekken tot rond de 70 km per uur. Het wordt niet veel warmer dan 6 tot 8 graden in de ochtend en tot rond een graad of 9 in de namiddag. Vanmiddag volgt eerst een drogere periode, later zijn weer enkel (stevige) buien mogelijk.

Vanavond en vannacht is het erg wisselvallig. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen, afgewisseld met enkele buien. Dat kunnen stevige buien zijn. Zelfs een donderklap is mogelijk, zeker aan de kust. Het koelt tegen de ochtend af naar een waarde rond 5-6 graden terwijl de west tot zuidwestelijke wind nog altijd fors doorwaait. Zeker aan zee zijn nog uitschieters mogelijk tot rond een 50 km per uur.

Morgen:

Morgen is een wisselvallige dag. In de ochtend trekt een actievere buienlijn door waarbij er links en rechts een aantal forsere buien kunnen vallen. Daarbij is ook een donderklap mogelijk. In de loop van de dag is het dan wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien. Het blijft koel met maxima rond 8-9 graden en een vlagerige zuidwestelijke wind. Tegen de avond neemt de kans op buien weer toe op nadering van een volgende actievere buienlijn.

Overmorgen:

Van woensdag tot en met vrijdag blijft het algemene plaatje gelijk. Zoals in de algemene luchtdrukverdeling beschreven, blijven lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden te liggen. Ze zitten telkens gevangen tussen blokkades van hogedruk zodat er in ons weerbeeld voorlopig niet al te veel verandering komt. Het blijft wisselvallig, maar de details kunnen wel van dag tot dag flink verschillen. Telkens afhankelijk van waar precies de kernen van lagedruk liggen. Zo krijgen we ook op woensdag met een licht wisselvallig weerbeeld te maken. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar dan telkens af met kans op een aantal verspreide buien, maar veel regen valt er niet. Het is koel met maxima rond 8-9 graden bij een wind uit zuid tot zuidwestelijke hoek.

Later:

Donderdag komt er dan weer een zwakke storing door met meer wolken en kans op wat regen, maar ook weer geen grote hoeveelheden. Het is wel nog niet helemaal zeker dat die storing onze regio volledig bereikt. Voor hetzelfde geld blijft die enkel over het westen of zelfs net ten westen van ons slepen. De maxima kalven nog wat af en gaan richting 8 graden

Samenvatting:

Samenvatting voor vandaag: Vandaag is de herfst weer aan zet. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en al snel rolt een regenzone van west naar oost over de regio. Vanmiddag wordt het droger, maar buien blijven mogelijk, zeker tegen de avond. Het is koel met maxima van 8 tot 9 graden bij een stevige zuidwestelijke, later westelijke wind.

Geert, maandag 11 november, 09.35 uur.

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil: