ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied beïnvloedt nog altijd ons weer. De belangrijkste kern daarin trekt vandaag via het zuiden van Duitsland richting de Noordzee. Daarrond zitten diverse neerslaggebieden die ons vandaag beïnvloeden. Morgen ligt de kern dan net noord van de wadden en trekt dan geleidelijk oostwaarts weg. We komen dan tijdelijk onder de gunstige invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk te zitten. Tegelijk komt een nieuw lagedrukgebied dichterbij vanaf de Atlantische Oceaan. Dat gaat later in de week voor anker ten westen van de Britse Eilanden. Het Russische hoog zakt daarbij later in de week ook zuidwaarts weg en beide systemen zorgen dan bij ons later in de week weer voor een zuidelijke stroming. Het Britse laag schuift tegen eind van de week richting Frankrijk en lost geleidelijk aan op. Wat we dan zien gebeuren, is een nieuw laag dat vanaf de Atlantische Oceaan nadert. Het Azorenhoog gaat zich daarbij op een vrij normale zuidelijke positie leggen terwijl het Russische hoog richting Centraal- en Zuid-Europa gaat. Op de Atlantische Oceaan zien we naar het eind van de maand toe een aanzet tot het in op gang komen van een westcirculatie! Eens zien of deze poging slaagt …

Weertype

Vandaag:

Vandaag zitten we met een complex verhaal. Het Duitse laag koerst over Duitsland naar het noorden. Het trekt een neerslagzone met zich mee die over Vlaanderen van oost naar west trekt, maar niet veel verder geraakt dan het oosten van Oost-Vlaanderen. Die neerslagzone valt daarbij ook geleidelijk uiteen. Aan de westelijke kant van dat laag worden van over de Noordzee ook een aantal buien aangetrokken. Dat gebied met buien lag vanochtend vroeg al over de Westkust en de Westhoek. Die buien trekken geleidelijk landinwaarts en we krijgen er in de loop van de dag allemaal mee te maken. Daarachter zitten dan weer opklaringen, maar die bereiken ons niet eerder dan de late middag. Tegelijk met de aankomst van de buien, gaat de wind aantrekken uit een noordwestelijke hoek. Die komt voordien nog zwak uit zuidoost, maar draait overal naar noordwest. Vanmiddag waait die aan zee vrij krachtig tot krachtig met uitschieters tot 50-60 km per uur. Landinwaarts is dat tegen dan een vrij krachtige wind geworden. Die blaast ook wat zachtere Noordzeelucht binnen. De dag trapt koud af met temperaturen rond 3 tot 5 graden. Vanmiddag lopen die op naar 8 tot 10 graden.

Vanavond vallen er nog een paar verspreide buien en ook in de nacht is nog wel een bui mogelijk. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 4 à 5 graden bij een afnemende, maar nog altijd vlagerige wind uit een west tot noordwestelijke hoek.

Morgen:

Morgen is het dan nog licht wisselvallig met vooral in de ochtend nog kans op eens wat verspreide regen of een bui. In de namiddag overheersen de droge perioden bij maxima rond ongeveer 8-9 graden. De wind neemt af en gaat weer naar een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek draaien.

Overmorgen:

Woensdag wordt een stuk rustiger en droger. Wolken en opklaringen maken de dienst uit en het blijft zo goed als droog. Een enkel buitje is al eens mogelijk, maar het blijft tot een enkele bui beperkt. De maxima lopen daarbij weer op naar een graad of 8-9 tot lokaal al een tiental graden. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het zuiden. In de nachten kan het tijdens opklaringen wel weer fors afkoelen, mogelijk zelfs met een graadje vorst aan de grond.

Later:

Woensdag wordt een stuk rustiger en droger. Wolken en opklaringen maken de dienst uit en het blijft droog. De maxima lopen daarbij op naar een graad of 9 tot lokaal al een tiental graden. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het zuiden.

Samenvatting:

De dag start nog rustig, maar van het westen uit komen er perioden met buien en regen. Die kunnen fel zijn. Samen met de buien trekt ook de noordwestelijke wind fors aan. Die gaat vrij krachtig tot krachtig waaien. Het is vanochtend koud, vanmiddag halen we een 8 tot 10 graden.

Geert, maandag 18 november, 06.45 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?