ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag kunnen we tijdelijk profiteren van de gunstige invloed van een rug van hoge luchtdruk. Die zorgt voor rustig weer met brede opklaringen. Van over de Britse Eilanden nadert een nieuw lagedrukgebied. Dat trekt dan de komende dagen via het westen van Frankrijk richting de Middellandse Zee. Boven Rusland blijft de luchtdruk immers hoog zodat daar geen doorkomen aan is voor lagedrukgebieden. Een nieuw Atlantisch laag komt dan begin volgende week ook boven de Britse Eilanden te liggen en schuift later in de week geleidelijk meer naar onze kant op. Grosso modo blijft de luchtdruk echter voorlopig geblokkeerd zitten in hetzelfde patroon met een sterk Russisch hoog dat niet wil wijken. Het zakt waarschijnlijk volgende week geleidelijk wat zuidwaarts weg, maar dat scenario wordt in de weerkaarten steeds maar bijgesteld. Tegelijk zien we een sterk Azorenhoog dat telkens toch blijft proberen om vrij noordelijk te komen. Tussen beide systemen in vinden we dan telkens die lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden proberen Europa te bereiken. Af en toe schuift dat hele systeem wat in onze richting, maar we keren telkens terug naar de vertreksituatie en dat duurt nu toch al enkele weken. Het lijkt er op dat op een termijn van 7 tot 10 dagen vooruit een westelijke circulatie meer kans van doorbreken heeft, maar ook dat scenario schuift in de weerkaarten telkens maar weer achteruit zodat we voorlopig in een geblokkeerde patstelling blijven zitten. We komen daarbij dan wel geleidelijk weer in zachtere lucht terecht vanaf het eind van de week.

Weertype

Vandaag:

We starten de dag vandaag koud. De temperaturen zijn de voorbije nacht zoals verwacht in de heldere lucht flink gedaald. Vanochtend starten we met uitzondering van een smalle kuststrook en in stedelijke gebieden overal met temperaturen die heel licht negatief zijn. Aan de grond vriest het overal een paar graden. Doordat de lucht vrij vochtig is, ziet het er wel spectaculair uit met rijm op wagens, gras en struiken. Hier en daar kan er wat nevel hangen, maar geen mist. Eens de zon op, warmt het snel weer op en gaan we weer vlotjes naar een maximale temperatuur van rond een 8-9 graden vanmiddag. Daarbij kunnen er tijdelijk eens een paar wolken opduiken, maar veel zal dat niet zijn. De zon overheerst. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een meest zuidoostelijke richting.

Tegen de avond koelt het weer snel af. Het is ook komende avond en nacht licht bewolkt tot helder zodat de temperaturen weer snel gaan dalen. Tegen morgenochtend is het even koud als deze ochtend met minima die op de meeste plaatsen weer lichtjes negatief zullen zijn. Aan de grond vriest het overal. Lokaal is vorming van wat nevel of een mistbank mogelijk.

Morgen:

Ook morgen start dus koud en eerst nog zonnig, maar dat houden we niet. Er komt gaandeweg de dag steeds meer bewolking binnenlopen. Die hangt samen met het nieuwe Britse laag dat dichterbij schuift. Het blijft echter droog. De naar zuid tot zelfs zuidwestelijk draaiende wind trekt dan weer wat aan bij maxima die gaandeweg de dag naar een 8 tot 9-tal graden oplopen.

Overmorgen:

De nacht naar vrijdag wordt dus minder koud. Door de bewolking blijven de minima dan met 4 tot 6 graden positief. Er kan in de nacht eventueel ook een drupje regen vallen, al zal dat niet veel voorstellen. Vrijdag wordt het dan ook wat wisselvalliger. Overdag overheersen de droge perioden zeker nog, maar er is veel meer bewolking met toch wel kans op eens wat verspreide lichte regen of een bui. Het wordt een graad of 10 tot 11.

Later:

In het weekeind kunnen we overdag zelfs naar 11 tot 13 graden gaan. Het is dan ook licht wisselvallig met meer wind uit zuidwestelijke hoek. Veel regen zal er echter niet vallen. Het is zowel zaterdag als zondag meestal droog. Als er wal wat valt, is dat maar eens wat verspreide regen of een enkele bui. De kans is het grootste zaterdagochtend en zondagmiddag.

Samenvatting:

Na een koude start wordt het vandaag overdag zonnig met slechts enkele sporadische wolken. Het wordt vanmiddag rond 8 graden bij een zwakke zuidoostelijke wind.

Geert, woensdag 20 november, 06.50 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?