DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied bepaalt vandaag ons weer. Het ligt met kern boven het zuiden van Frankrijk en splitst zich de komende 24 uur in twee delen. Eén deel trekt de Middellandse Zee in, het andere deel beweegt opnieuw noordwaarts en gaat weer richting de Britse Eilanden. Dat Britse deel krijgt in de eerste helft van de week versterking van een nieuw Atlantisch laag dat vanaf de Oceaan dichterbij komt. Dat nieuwe laag zal ons weer zo goed als de hele volgende week beïnvloeden storingen en buienlijnen. Boven Rusland is de luchtdruk nog altijd zeer hoog. Een sterk hogedrukgebied blijft daar pas op de plaats maken en belt nog altijd een verder oostwaarts doorbreken van de depressies. Aan de andere kant vinden we nog altijd het Azorenhoog terug dat nog steeds zuidelijk op de Atlantische Oceaan ligt en van tijd tot tijd een rug opwerpt naar het noorden. Op deze manier blijft alles in onze omgeving voorlopig nog altijd geblokkeerd zitten en zijn grote verschuivingen op de weerkaarten voorlopig niet aan de orde.

Weertype

Vandaag:

Het regent vandaag eerst licht in onze buurt. Zowel boven West- als Oost-Vlaanderen zitten in de ochtend wat gebiedjes met wat lichte regen, precies zoals voorzien. In de loop van de ochtend gaan de droge perioden daarbij geleidelijk aan overheersen, maar er blijft wel veel bewolking hangen. Het is pas vanmiddag dat de er geleidelijk vanaf het binnenland wat opklaringen gaan doorkomen. Daarbij halen we vanochtend wel al gemakkelijk 8 graden. Vanmiddag lopen die maxima op naar 10 tot 11 graden. Daarbij staat een matige wind uit een zuidelijke richting.

Tegen de avond is het overal volledig droog geworden en worden de opklaringen wat breder. De wind valt grotendeels weg en de nacht verloopt rustig met een wisselende bewolking. De minima kunnen tijdens de opklaringen landinwaarts wel toch weer dalen naar een 3-4 graden. Aan zee blijft het wat zachter met minima rond ongeveer een graad of 5.

Morgen:

Morgen krijgen we dan de beste dag van het weekeind. Het is volledig droog met een mix van wolken en opklaringen. Aan zee kunnen er nog wat meer wolken blijven hangen, maar de zon doet toch overal haar best om er tijdelijk flink bij te zijn. Het wordt ook erg zacht met maxima rond 12 tot zelfs 13 graden en een zwakke, later matige wind uit zuid tot zuidwest. Tegen het eind van de dag komen er wat meer wolken opzetten.

Overmorgen:

Maandag krijgen we dan perioden met regen. Na een zachte nacht met minima rond 6-7 graden, is het dan overdag rond een 11-12 graden. Wolken en opklaringen maken daarbij de dienst uit en in de loop van de dag kan er al eens wat regen of een bui opduiken. De regenkansen lopen op naarmate de dag vordert, maar erg grote hoeveelheden lijken er voor maandag nog niet in te zitten. Wel wordt de zuidwestelijke wind matig tot vrij krachtig.

Later:

Dinsdag gaat het feller regenen. Een actieve regenzone komt in de buurt te liggen en trekt van west naar oost met op dinsdag perioden van felle regen. Het blijft wel bijzonder zacht met maxima telkens rond 12 graden en een stevige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Het begint vandaag allemaal wat minder met veel wolken en wat verspreide regendruppels. Geleidelijk aan wordt het droog. De regen verdwijnt het laatste aan de kust. Vanmiddag is het overal droog met maxima rond 10-11 graden en een matige zuidelijke wind. Er verschijnen dan stilaan wat opklaringen.

Geert, zaterdag 23 november, 09.50 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?