DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ons weer wordt nog altijd bepaald door een lagedrukgebied met diverse kernen. Eén ervan ligt boven de Middellandse Zee en is daar verantwoordelijk voor het zeer slechte weer aan de Franse kust. Een andere kern ligt boven het Kanaal en trekt al opvullend naar onze regio. Die laatste stuurt een paar inactieve fronten naar onze omgeving waardoor er vandaag meer wolken zijn dan voorzien. De invloed van dit laag neemt echter snel af. Een nieuw Atlantisch laag zakt de komende 24 uur af richting de Britse Eilanden. Dit laag is ontstaan uit de resten van ex-tropische storm Sebastien en gaat de komende dagen geleidelijk west van de Britse Eilanden trekken om dan tegen midden komende week pal boven ons hoofd aan te komen. Het laag wordt gevolgd door een rug van hoge luchtdruk die tegen volgend weekend voor een wat koelere noordelijke stroming kan zorgen. De rug is echter geen lang leven beschoren want telkens komen want op de Atlantische Oceaan wordt de druk van lagedrukgebieden begin december weer groter.

Weertype

Vandaag:

Vandaag zijn we met brede opklaringen aan de vroege ochtend gestart, maar helaas zijn nevel- en mistvelden daarna vrij snel vanuit Frankrijk binnengerold en dat is geen goed nieuws! Het zal even duren vooraleer die nevel en mist weer opgelost geraakt. Dat gebeurt in de loop van de ochtend, maar ook daarna wordt het niet direct heel zonnig. Een paar zwakke fronten spelen ons vandaag meer parten dan eerst voorzien. Ook vanmiddag zijn er dan ook flink wat wolkenpartijen, maar het blijft wel droog. Neerslag zit er niet in. We krijgen gaandeweg de dag ook wel van tijd tot tijd een beetje zon te zien, maar echt breed opklaren zal het waarschijnlijk niet doen. Er blijft veel bewolking hangen. Het is daarbij wel rustig. Er staat maar een zwakke zuid tot zuidwestelijke wind bij maxima die vanmiddag wel gemakkelijk naar 10-11 graden oplopen.

Vanavond en vannacht is de bewolking alom tegenwoordig. Het koelt af naar 6-7 graden en tegen de ochtend is een spatje regen mogelijk.

Morgen:

Morgen krijgen we dan perioden met wat verspreide, lichte regen. Na een zachte nacht met minima rond 6-7 graden, is het dan overdag rond een 11-12 graden. Wolken en opklaringen maken daarbij de dienst uit en in de loop van de dag kan er al eens wat regen of een bui opduiken. De regenkansen lopen op naarmate de dag vordert, maar erg grote hoeveelheden zijn het niet. Wel wordt de zuidwestelijke wind matig tot vrij krachtig.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we een vergelijkbaar weerbeeld met wolken, enkele opklaringen en kans op wat regen of een bui. Ook weer geen grote hoeveelheden. Het is pas tegen de avond dat een actief front nadert met intensere regenval. De maxima zitten ook weer rond 11 graden, zelfs 12 bij een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Later:

Woensdag gaat het feller regenen. Een actieve regenzone komt in de buurt te liggen en trekt van west naar oost met vooral in de nacht naar woensdag en misschien ook nog woensdagochtend perioden van felle regen. Overdag zijn er ook lange droge perioden met wat buien of wat verspreide regen. Het blijft wel bijzonder zacht met maxima telkens rond 12 graden en een stevige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vanochtend zijn er eerst mist- en nevelbanken. Die lossen op en dan krijgen we overdag een mix van vrij veel wolken en slechts af en toe wat zon. Het wordt een 10 tot 11 graden bij een zwakke, later matige zuidwestelijke wind. Het blijft droog.

Geert, zondag 24 november, 09.40 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?