Weerpraatje van zaterdag 09 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied voor de Nederlandse kust trekt geleidelijk verder oostwaarts weg. We komen geleidelijk terecht in een soort niemandsland, een zogenaamd ‘zadelgebied’ tussen diverse systemen in alvorens in de loop van morgen een nieuw laag vanaf de Britse Eilanden geleidelijk weer meer grip op ons weer gaat krijgen. Dat zou dan in de loop van maandag een volgende front tot over onze omgeving sturen. In de algemene luchtdrukverdeling komt er voorlopig bitter weinig verandering. Nog altijd ligt een sterk Azorenhoog boven de Atlantisch Oceaan en van daaruit verhinderd dat hoog een inzettende westelijke circulatie. Aan de andere kant zien we ook boven Rusland telkens hogedruk bivakkeren. Boven de Britse Eilanden is de luchtdruk aanhoudend laag. Daar vindt wel regelmatig een wissel van de wacht plaats met nieuwe lagedrukgebieden, maar heel veel “schwung” zit er op dit moment niet in de weerkaarten. Vandaar ook dat de algemene verwachting wel heel duidelijk aanhoudend wisselvallig is, maar dat de details dikwijls maar dag per dag kunnen bekeken worden door het spelen van die kleine kernen van lagedruk die zich in dat grote Britse laag vormen.

Vandaag ziet het er zeker niet slecht uit. Een klein laagje voor de Nederlandse kust zorgt daar voor buien, maar bij ons is dat absoluut niet het geval. We zitten met een mix van wolken en opklaringen waarbij de meeste wolken in het noorden zitten. Het zuiden heeft meer en bredere opklaringen. Het is rustig. De zuidwestelijke tot westelijke wind waait meest zwak tot matig, al kan die tijdelijk aan de kust in de ochtend en rond de middag tot vrij krachtig aantrekken. Later vanmiddag neemt die wind echter weer af. Het is aan de koele kant met maxima rond een hoogste waarde van een tiental graden. Een heel enkel licht buitje of een handvol druppels is niet uit te sluiten, maar zal toch de uitzondering op de regel zijn.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Er zijn brede opklaringen naast wolkenvelden en het kan zeker tijdens de opklaringen fors afkoelen. Minima zijn dan mogelijk rond een 2-3 graden landinwaarts en rond 3-4 aan zee. Er kan tijdens de breedste opklaringen ook wat lichte vorst aan de grond voorkomen en eventueel vormt zich ook een enkele nevel- of mistbank.

Morgen lijkt het weer erg op dat van vandaag. Daarmee valt het muntje voor morgen op zijn goede kant. Het zag er eerder nog naar uit dat we wat lichte regen zouden kunnen krijgen in de ochtend, maar dat scenario verlaten we. Ook morgen krijgen we een mix van wolken en opklaringen en is het volledig of zo goed als volledig droog. De temperaturen zitten morgen nog iets lager rond een 9 tot echt wel maximaal 10 graden terwijl de wind opnieuw maar zwak tot hoogstens matig waait. Net als vandaag uit een meest zuidwestelijke hoek.

Na nog een koele nacht, krijgen we dan maandag wel met een wat actiever storing te maken die in de loop van de dag binnenloopt. De bewolking neemt toe en daarmee ook de regenkansen. Gaandeweg de dag, vooral naar de namiddag toe, kan het gaan regenen. Het blijft koel met maxima rond een 8-9 graden.

Ook verderop volgende week blijft het algemene plaatje gelijk. Telkens komen nieuwe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden te liggen. Ze zitten telkens gevangen tussen blokkades van hogedruk zodat er in ons weerbeeld voorlopig niet al te veel verandering komt. Aanhoudende wisselvalligheid al zit daar van tijd tot tijd toch ook eens betere dag tussen. Het blijft aan de koele kant.

Samenvatting voor vandaagEen niet onaardige dag. Het is en blijft droog of het moet een enkele drup zijn. Maxima rond een tiental graden bij een mix van wolken en zon, maar er kunnen best brede opklaringen voorkomen. De wind waait zwak tot matig, aan zee tijdelijk nog vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Geert, zaterdag 09 november, 10.25 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!