Weerpraatje van vrijdag 08 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Er is ten opzicht van gisteren bijna niets veranderd: we zien op de weerkaarten voor ons gebied nog steeds drie dominante weersystemen liggen. Er zijn twee hogedrukgebieden die de dienst uitmaken. Enerzijds is er een erg sterk Azorenhoog. Dat ligt een stuk noordelijker dan zijn normale positie en blokkeert een groot deel van de Atlantische Oceaan. Anderzijds is er ook een sterk Russisch hoog terug te vinden. Daartussen ligt nog altijd een laag boven de Britse Eilanden. Dat laag wordt van tijd tot tijd verwisseld voor een nieuw lagedrukgebied. Op dit moment ligt er daar nog altijd een vrij complex lagedrukgebied waarin diverse kleine kernen meespelen. Afhankelijk van waar die kleine kernen liggen, spelen ze telkens een grotere of kleinere rol in ons weer, maar het maakt wel dat de detailverwachtingen voor de komende dagen niet altijd even gemakkelijk zijn. Daaromheen cirkelen dan telkens een aantal buien- of regenzones die van tijd tot tijd neerslag brengen. Door deze luchtdrukverdeling zitten we ook aanhoudend in vrij koele lucht die zelfs de neiging heeft om nog wat koeler te worden de komende dagen. In de loop van de komende week verandert er ook weinig of niets. Het huidige laag boven de Britse Eilanden verdwijnt, maar wordt direct vervangen door een nieuw laag dat ons volgende week opnieuw gaat beïnvloeden.

Door een voor ons positievere ligging van de diverse kernen van het laag, profiteren we vandaag van wat beter weer. Er ligt een kern boven Frankrijk en die trekt geleidelijk zuidoostwaarts. Een tweede kleine kern vormt zich boven de Noordzee en trekt geleidelijk naar ons toe. Aan de voorzijde daarvan staat vandaag eerst een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Het is daarbij de voorbije nacht flink opgeklaard en dat zorgt voor een koele start van de dag. We zitten maar rond een graad of 3 om de dag te starten. In de loop van de ochtend zijn er eerst brede opklaringen. Geleidelijk aan komen er daarbij wat wolkenvelden binnenlopen, maar het blijft wel droog. Het grootste deel van de dag krijgen we dan ook brede opklaringen met geleidelijk wat meer wolkenvelden naarmate de dag vordert. Tegen het eind van de middag is er misschien dan toch een enkele bui mogelijk die vanaf de Noordzee binnenloopt. De wind wordt tegen de late middag west tot zuidwest en neemt wat toe.

Vanavond is de buienkans dan wat groter geworden. De kern van het kleine Noordzee-laagje schuift onze kant op en daarrond zitten enkele verspreide buien. Ook tijdens de nacht zijn een aantal verspreide buien mogelijk of eens wat regen. De wind draait daarbij naar een meer west tot noordwestelijke hoek en waait matig. Later in de nacht aan zee mogelijk vrij krachtig. Het koelt tegen de ochtend af naar minima rond een 6-tal graden.

Morgen start de dag dan nog met wat invloed van dat kleine laag. Er zijn tijdelijk in de ochtend nog een aantal buien of wat regen mogelijk, maar het wordt al snel weer droog. De rest van de dag wisselen wolken en zonniger perioden elkaar dan af, al blijft er op de achtergrond toch wel een kleine kans aanwezig dat er hier of daar eens een enkele lichte bui de kop opsteekt. De maxima stokken rond een graad of 10 terwijl de wind overwegend west tot zuidwest is, maar die waait eigenlijk maar erg zwak meer.

Op zondag zou de kans op wat regen of een bui weer groter worden. Een kleine nieuwe kern van lagedruk vormt zich dan in onze buurt en trekt in de ochtend zuidwaarts weg. Het is echter allemaal millimeterwerk dus kleine verschuivingen in de ligging van de lagedruk-kernen, hebben grote gevolgen voor ons weer. Het blijft koel en wordt zelfs nog wat koeler. Veel meer dan een 8-9 graden lijkt er voor zondag voor ons niet meer weg gelegd te zijn. De wind kan afhankelijk van de ligging van kleine kernen van lagedruk veranderlijk waaien uit diverse richtingen, maar veel meer dan een zwakke tot hoogstens matige wind zal dat niet worden.

Ook voor maandag moeten we de term ‘licht wisselvallig’ blijven gebruiken. We blijven in de buurt van lagedruk zitten, maar de meest actieve neerslaggebieden liggen niet in onze nabijheid. Er kan wel van tijd tot tijd eens wat lichte regen of een bui vallen, maar de droge perioden overheersen. Het blijft wel koel met maxima rond hoogstens 8-9 graden.

Ook verderop volgende week blijft het algemene plaatje gelijk. Telkens komen nieuwe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden te liggen. Ze zitten telkens gevangen tussen blokkades van hogedruk zodat er in ons weerbeeld voorlopig niet al te veel verandering komt. Aanhoudende wisselvalligheid al zit daar van tijd tot tijd toch ook eens betere dag tussen. Het blijft aan de koele kant.

Samenvatting voor vandaagVandaag is een wat betere dag. Na een koude start van de dag loopt het kwik op naar een 10-11 graden. Het is in de ochtend vrij zonnig, maar gaandeweg duiken er wat meer wolken op. We houden het overwegend droog, maar de kans op een bui neemt gaandeweg de dag wel toe. Vanavond zijn enkele buien mogelijk. De wind is zwak, later matig uit zuidwest, vanavond draaiend naar west.

Geert, vrijdag 08 november, 06.30 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!