Weerpraatje van donderdag 07 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Op de weerkaarten zien we drie dominante systemen terug. Er zijn twee hogedrukgebieden die de dienst uitmaken. Enerzijds is er een erg sterk Azorenhoog. Dat ligt een stuk noordelijker dan zijn normale positie en blokkeert een groot deel van de Atlantische Oceaan. Anderzijds is er ook een sterk Russisch hoog terug te vinden. Daartussen ligt een laag boven de Britse Eilanden. Dat laag wordt van tijd tot tijd verwisseld voor een nieuw lagedrukgebied. Op dit moment ligt er daar een vrij complex lagedrukgebied waarin diverse kleine kernen meespelen. Afhankelijk van waar die kleine kernen liggen, spelen ze telkens een grotere of kleinere rol in ons weer, maar het maakt wel dat de detailverwachtingen voor de komende dagen niet altijd even gemakkelijk zijn. Daaromheen cirkelen dan telkens een aantal buien- of regenzones die van tijd tot tijd neerslag brengen. Door deze luchtdrukverdeling zitten we ook aanhoudend in vrij koele lucht die zelfs de neiging heeft om nog wat koeler te worden de komende dagen.

Vandaag houden we het zeker niet droog. Een vrij actieve neerslagzone rolt vanochtend al heel snel binnen vanaf de Franse grens. Het gaat al erg snel regenen.en die regen breidt zich heel snel over onze hele regio uit. De neerslag kan intens zijn en er kan toch een 5 tot 10 liter water per vierkante meter uit die storing omlaag komen. Tegen de middag wordt het weer droger vanaf de Franse grens en vanmiddag is het dan wisselend bewolkt met veelal droge perioden. Een bui blijft daarbij wel mogelijk. De maxima halen vanochtend een 8 tot 9 graden. Vanmiddag is dat 10 tot 11 graden. Daarbij staat een eerst zwakke tot matige zuidelijke wind. Na passage van die storing trekt die aan uit zuidwest en kan vrij krachtig tot krachtig worden aan zee, boven land is dat matig tot vrij krachtig.

Ook morgen zitten we blijvend onder de invloed van dat Britse laag, maar door de liggen ervan, gaan de meeste slecht weer gebieden ons wel ontwijken. Morgen wordt dan ook een meest droge dag met een mix van wat wolkenvelden en brede opklaringen. Een enkele bui is nooit volledig uit te sluiten, maar zal toch de uitzondering op de regel zijn. Het blijft wel vrij koel met maxima rond een 10-11 graden en een matige zuidwestelijke wind.

In het weekeind lost het Britse laag snel weer op en krijgen we op zaterdag te maken met een wig van hoge luchtdruk die ons weer tijdelijk weer gunstig gezind is. Er zijn dan wel opnieuw vrij veel wolken te verwachten en de rol van de zon in het weerbeeld wordt weer een stuk kleiner. Een bui is ook dan niet uitgesloten, maar zeker in de eerste helft van de dag weinig waarschijnlijk. In de namiddag wordt die kans iets groter. Veel meer dan een graad of 10 bij een wat veranderlijke wind, zullen we niet halen.

Op zondag zou de kans op wat regen of een bui weer groter worden. Een kleine nieuwe kern van lagedruk vormt zich dan in onze buurt en trekt in de ochtend zuidwaarts weg. Het is echter allemaal millimeterwerk dus kleine verschuivingen in de ligging van de lagedruk-kernen, hebben grote gevolgen voor ons weer. Het blijft koel en wordt zelfs nog wat koeler.

Ook volgende week blijft het algemene plaatje gelijk. Telkens komen nieuwe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden te liggen. Ze zitten telkens gevangen tussen blokkades van hogedruk zodat er in ons weerbeeld voorlopig niet al te veel verandering komt. Aanhoudende wisselvalligheid al zit daar van tijd tot tijd toch ook eens betere dag tussen.

Samenvatting voor vandaagVanochtend gaat het eerst intens en overal regenen. Tegen de middag wordt het dan droger vanaf de Franse grens en vanmiddag klaart het wat op. Het gaat daarbij tegen dan ook harder waaien uit het zuidwesten. Veel meer dan 11 graden halen we niet.

Geert, donderdag 07 november, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!