Weerpraatje van woensdag 06 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten ūüôā

Algemene luchtdrukverdeling

Boven de Baltische Staten ligt een lagedrukgebied. Dat heeft een vore in onze richting waarin de restanten opgenomen zijn van het laag dat al een aantal dagen ons weer be√Įnvloedde. Dat hele systeem trekt langzaam verder oostwaarts. Vanuit het westen krijgen we vandaag met wat voorzichtige drukstijgingen te maken. Die hangen samen met een mobiele wig van hoge luchtdruk die heel tijdelijk voor wat stabiliteit zal zorgen. Lang duurt dat niet want een nieuwe depressie komt al heel snel vanaf de Atlantische Oceaan boven de Britse Eilanden te liggen. Ook dat laag blijft daar vervolgens weer een paar dagen liggen en zit geblokkeerd tussen het Azorenhoog dat telkens vrij noordelijk op de oceaan komt te liggen en hogedrukgebieden ten noorden en ten oosten van ons. Op zaterdag lijkt er opnieuw een kleine wig van hoge luchtdruk voor wat verbetering te kunnen zorgen. Volgende week zien we op de weerkaarten echter weer een herhaling van zetten van de voorbije dagen zodat de wisselvalligheid voorlopig blijft voortduren. Door deze luchtdrukverdeling blijven we ook telkens in vrij koele lucht zitten.

Vandaag start de dag met de doortocht van een buienlijn. Die ligt vanochtend heel vroeg al boven de kust en het noordwestelijke deel van West-Vlaanderen en nog voor het dag wordt, heeft die al het grootste deel van onze regio veroverd. De buienlijn trekt vervolgens vrij snel landinwaarts waarbij in de loop van de tweede helft van de ochtend de droge perioden aan zee alweer gaan overheersen. Geleidelijk aan trekken die droge perioden dan verder landinwaarts en vanmiddag wordt het geleidelijk aan droog met breder wordende opklaringen. Toch blijft een enkele bui zeker nog tot de avond tot de mogelijkheden behoren. Het waait daarbij eerst zwak tot matig uit west tot noordwestelijke hoek. Die wind draait geleidelijk aan meer naar noordwest tot noord. De maxima zitten daarbij rond ongeveer 10 tot maximaal 11 graden.

Vanavond is het droog en licht tot wisselend bewolkt. Het koelt snel af naar een 6-7 graden. In de loop van de avond neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe en¬†vannacht¬†raakt het dan weer helemaal bewolkt op nadering van een nieuw front. Dat hoort bij die nieuwe Britse depressie die de komende dagen ons weer gaat be√Įnvloeden. Tegen de ochtend regent het dan ook alweer op de meeste plekken.

Morgen start de dag met regen. Dat front trekt dan in de ochtend landinwaarts en zorgt overal een aantal uur voor een periode met regen. In de loop van de middag wordt het dan geleidelijk aan weer wat droger, al blijven buien mogelijk. De wind zit dan weer in een zuidwestelijke hoek en waait over het algemeen matig, aan de kust soms nog vrij krachtig. De maxima zitten morgen net als de voorbije dagen rond een 10-11 graden en komen dus weinig van hun plaats.

Ook op vrijdag hebben we nog met dat laag te maken. Dat blijft zorgen voor wisselvalligheid met kans op eens wat regen of een bui en telkens vrij koele maxima rond een 10-tal graden. Veel regen lijkt er echter op vrijdag niet meer in de weerkaarten te zitten. Een bui blijft mogelijk, maar grote hoeveelheden zal dat zeker niet opleveren en de droge perioden kunnen weer gaan overheersen. Zelfs met een aantal opklaringen. 

In het weekeind lost het Britse laag snel weer op en krijgen we op zaterdag te maken met een wig van hoge luchtdruk die ons weer tijdelijk weer gunstig gezind is. Op zondag zou de kans op wat regen of een bui weer groter worden, maar het is allemaal millimeterwerk dus kleine verschuivingen in de ligging van de lagedruk-kernen, hebben grote gevolgen voor ons weer. 

Ook volgende week blijft het algemene plaatje gelijk. Telkens komen nieuwe lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden te liggen. Ze zitten telkens gevangen tussen blokkades van hogedruk zodat er in ons weerbeeld voorlopig niet al te veel verandering komt. Aanhoudende wisselvalligheid al zit daar van tijd tot tijd toch ook eens betere dag tussen.

Samenvatting voor vandaag: Eerst doortocht van een buienzone in de ochtend met regen en buien. Geleidelijk aan wordt het droger vanaf de kust en vanmiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar af met nog een sporadische bui. Maxima daarbij rond een 10-11 graden bij een matige westelijke, later noordwestelijke tot tijdelijk noordelijke wind.

Geert, woensdag 06 november, 06.25 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!