Weerpraatje van dinsdag 05 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied dat ons weer al een aantal dagen in de greep houdt, ligt vanochtend met kern in de buurt van het Kanaal. Dit laag trekt vandaag snel opvullend verder oostwaarts weg en wordt uiteindelijk opgenomen in een ander laag dat zich boven de Baltische Staten bevindt. Morgen komen we dan heel tijdelijk terecht onder de ietwat beschermende vleugels van een mobiele wig van hoge luchtdruk die vanuit het westen nadert. Die wordt op zijn beurt dan weer gevolgd door een nieuw lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan nadert en vanaf donderdag ons weer opnieuw in negatieve zin zal beïnvloeden. Dat nieuwe laag neemt dan de rol van het eerste laag over en blijft zeker tot en met het eind van het weekeind in onze buurt liggen. Intussen bouwt zich op de Atlantische Oceaan weer een nieuw hogedrukgebied op zodat de algemene luchtdrukverdeling steeds verder geblokkeerd blijft zitten.

Ondanks de aanwezigheid van dat laag dat heel dicht in onze buurt ligt, blijft het vandaag toch wat beter. De positie van de kern van het lagedrukgebied is immers zodanig dat de meest actieve regen- en buiengebieden daarvan ons niet direct kunnen bereiken. Het is wel de hele dag wisselend bewolkt met nu eens brede opklaringen en dan weer wolkenvelden. Er is daarbij een kleine kans op een enkele lokale bui, maar meestal blijft het toch droog. Die ene bui zal echt wel de uitzondering op de regel vormen en de meeste plaatsen houden het lang of zelfs volledig droog. De grootste kans op een bui zit in de late middag / vooravond. De maxima halen daarbij vanochtend waarden rond 9 graden. Vanmiddag is dat rond een graad of 11. Er staat bij dat alles een zwakke tot matige wind die uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting komt aanwaaien. In de loop van de dag wordt die westelijker.

Vanavond en vannacht worden de buienkansen weer iets groter. De wind wordt dan west tot noordwest en daarmee kunnen er dan een paar buien van over de Noordzee binnenlopen. De nachtelijke minima dalen daarbij tegen de ochtend tot rond een graad of 6 à 7. De wind trekt ook weer iets aan.

Morgen wordt het vooral in de ochtend eerst nat en wisselvallig. Vanuit het westen trekt nog een buiig gebied door met perioden van buien of wat regen. In de namiddag wordt het dan geleidelijk droger vanaf de kust, al blijft een enkele bui nog tot de avond mogelijk. De temperaturen gaan nog wat lager zitten en halen rond een 10 tot 11 graden bij een naar west tot noordwest, zelfs tijdelijk noord, draaiende wind.

Een nieuw lagedrukgebied komt vervolgens op donderdag weer boven de Britse Eilanden aan en zorgt dan weer voor toenemende neerslagkansen en perioden met regen en buien. De wind trekt terug naar een zuidwestelijke hoek en de maxima zitten rond een 10 tot 11 graden. In de loop van de dag nadert er dan vanuit het zuidwesten een gebied met buiige neerslag en dat kan voor langdurige perioden met regen en/of buien gaan zorgen. Super actief ziet het er allemaal niet direct uit, maar het kan wel voor een langere periode gaan miezeren.

Ook op vrijdag hebben we nog met dat laag te maken. Dat blijft zorgen voor wisselvalligheid met perioden van regen of buien en vrij koele maxima rond een 10-tal graden. Ook op vrijdag zou het om langere miezerige perioden kunnen gaan zonder dat er direct heel veel neerslag in de pijplijn zit.

Ook in het weekeind zien we aanhoudend wisselvallig weer op de weerkaarten verschijnen met koele maxima van niet veel meer dan een tiental graden. Er komen ook dan geregeld een aantal buien tevoorschijn. De wind krijgt gaandeweg wel meer een westelijke tot noordwestelijke component waarmee aanhoudend vrij koele lucht aangevoerd wordt zonder grote uitschieters naar boven, noch naar beneden.

Samenvatting voor vandaagHet is en blijft de hele dag wisselend bewolkt. Nu eens brede opklaringen, dan weer meer wolken. De maxima zitten rond 10-11 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke tot zuidelijke, later meer westelijke wind. Naar het eind van de dag toe wat oplopende neerslagkansen.

Geert, dinsdag 05 november, 06.25 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!