Weerpraatje van maandag 04 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

We beginnen vandaag ook nog even met een terugblik naar gisteren. Toen brak hier in Ursel aan het eind van een regendag de zon nog even op het juiste moment door: vlak voor zonsondergang. Dat zorgde voor een dubbele regenboog. Nu is een regenboog altijd mooi om te zien, maar deze was toch écht wel héél mooi:

 

Algemene luchtdrukverdeling

Net zoals de vorige dagen, heeft een lagedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, ons weer nog steeds volledig onder controle. Het blijft daar nog wel even rondtollen en stuurt onstabiele lucht naar onze streken met daarin geregeld een aantal – al dan niet opgelijnde – buien. Het laag beweegt langzaam naar het oosten en komt tegen woensdag ten oosten van ons te liggen. Tegen dan komen we tijdelijk onder invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk die ons heel even in bescherming neemt. Lang duurt dat niet want donderdag al, arriveert een volgend laag boven de Britse Eilanden dat ons opnieuw in wisselvallig weer duwt met regelmatig de doortocht van een front of buienlijn.

We beginnen de dag vandaag in alle vroegte nog droog, maar dat gaat snel veranderen. Een buienlijn komt snel vanuit het westen opzetten met perioden van regen of buien. Deze trekt vanochtend dan vrij snel door de hele regio van west naar oost waarbij er overal een aantal buien kunnen vallen. Eventueel is een langere natte periode mogelijk omdat de buien in een groter gebied aan elkaar kunnen klitten. Daarna volgt een betere, drogere periode waarin opklaringen afwisselen met wolken en kans op een enkele bui. Later op de dag neemt de buienkans weer toe waarbij er later vanmiddag en tegen het eind van de dag zelfs enkele forse buien kunnen gaan vallen, eventueel met onweer. De maxima halen vanmiddag hoogstens een 12 tot 13 graden. De wind zit de hele tijd in een zuidwestelijke richting, al kan die wel wat wisselen tijdens en rond buien tussen zuid en west. Over het algemeen staat er een matige, aan de kust soms vrij krachtige wind met vooral tijdens de buien mogelijk enkele uitschieters.

Vanavond en vannacht is het ook aanhoudend wisselvallig. Er zijn brede opklaringen met flinke droge perioden, maar even zo goed ook kans op enkele buien. Daar kunnen enkele felle buien tussen zitten, eventueel nog met kans op een donderklap. Zeker in de avond en aan zee blijft die kans vrij groot. In de loop van de nacht neemt de buiigheid wel geleidelijk af. De wind blijft zwak tot matig waaien uit zuidwest en de minima dalen tegen de ochtend naar ongeveer 6 tot 8 graden.

Morgen is het nog altijd erg wisselvallig. Ook dan wisselen opklaringen en wolkenvelden af met kans op een lokale bui. Het is wel duidelijk minder onstabiel dan vandaag. Er zijn morgen toch wel dikwijls erg brede opklaringen met lange droge perioden, maar een enkele bui is nooit ver weg. Toch zou het best wel eens kunnen dat niet woensdag, maar morgen de beste dag van de week wordt met lange droge perioden met wat zon. Het wordt dan een graadje minder zacht met een 11 tot 12 graden. De wind blijft zuidwest tot west en waait meestal matig. Tegen de late middag zouden eventueel een paar fellere buien kunnen binnenlopen.

Woensdag wordt het in de ochtend eerst nat en wisselvallig. Vanuit het westen trekt nog een buiig gebied door met perioden van buien of wat regen. In de namiddag wordt het dan geleidelijk droger vanaf de kust, al blijft een enkele bui nog tot de avond mogelijk. De temperaturen gaan nog wat lager zitten en halen rond een 10 tot 11 graden bij een naar west tot noordwest, zelfs tijdelijk noord, draaiende wind.

In de tweede helft van de week gaat de wisselvalligheid gewoon verder. Een nieuw lagedrukgebied komt op donderdag weer boven de Britse Eilanden aan en zorgt dan weer voor toenemende neerslagkansen en perioden met regen en buien. De wind trekt terug naar een zuidwestelijke hoek en de maxima zitten rond een 10 tot 11 graden.

Ook op vrijdag hebben we nog met dat laag te maken. Dat blijft zorgen voor wisselvalligheid met perioden van regen of buien en vrij koele maxima rond een 10-tal graden. Ook in het weekeind zien we aanhoudend wisselvallig weer op de weerkaarten verschijnen met koele maxima van niet veel meer dan een tiental graden.

Samenvatting voor vandaag: In de ochtend rolt al snel een buienlijn binnen die vrij snel doortrekt van west naar oost met een periode van regen of buien. Daarna volgt een drogere periode, maar een bui is nooit ver weg. Later in de middag is er kans op enkele fellere buien, zelfs met kans op een donderklap. Maxima rond 12 graden bij een boven land matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 04 november, 06.30 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!