Weerpraatje van zondag 03 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd speelt een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden de hoofdrol in ons weergebeuren. De hoofdkern van dit laag ligt net oost van Engeland boven de Noordzee en trekt geleidelijk aan verder zuidoostwaarts in onze richting. Tegelijk is er een actieve randstoring via de Golf van Biscaje Frankrijk in getrokken en die gaat vandaag net ten zuiden van ons onderdoor verder oostelijk trekken. We krijgen vandaag wel te maken met het daaraan verbonden neerslaggebied. De komende dagen trekt het hoofdlaag geleidelijk verder in onze richting en vult daarbij langzaam op. Tegen woensdag is het ons gepasseerd en profiteren we heel tijdelijk van de positieve invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Tegen donderdag komt een nieuw Atlantisch laag opzetten wat ons opnieuw de nodige wisselvalligheid zal bezorgen in de tweede helft van de week.

Vandaag start de dag nog droog, maar dat zal niet lang duren. Vanuit Frankrijk dringt een regenzone op naar het noorden en in de loop van de ochtend komt er vanuit het zuiden regen opzetten. In tegenstelling tot de verwachting van gisteren, zal de regen wel degelijk tot aan de kust geraken en gaat het dus vanuit het zuiden geleidelijk aan overal regenen. Het laatste en het minste aan zee, maar tegen de middag is die regenzone ook wel degelijk tot daar doorgedrongen. Het gaat dan overal een aantal uren regenen en vanaf halfweg de middag trekt de regen geleidelijk aan verder noordwaarts. Daarbij staat er veel minder wind dan gisteren. Die is eerst zuidoost tot zuid, later zuidwest en waait boven land maar zwak tot matig, aan de kust later matig tot vrij krachtig. Rukwinden zijn er niet meer bij. De temperaturen zitten vanochtend rond een 8 tot 9 graden en lopen geleidelijk op naar een 13 tot 14 graden.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met een aantal opklaringen, maar ook steeds kans op het voorkomen van een lokale bui. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar ongeveer een 7 tot 8 graden. Tijdens wat bredere opklaringen kan eventueel een lokale nevel- of mistbank opduiken.

Morgen krijgen we een erg wisselvallige dag. Wolkenvelden wisselen af met een aantal opklaringen en er is de hele dag door kans op een lokale bui of zelfs eens een periode met regen. Het weerbeeld kan dan ook van moment tot moment en van plaats tot plaats erg verschillen. We zitten immers nog altijd volop in de invloed van dat lagedrukgebied dat dan intussen boven de Noordzee ligt en zorgt voor de nodige onstabiliteit. Daaromheen cirkelen immers zowel wolkenvelden, opklaringen als gebieden met buien of zelfs aaneengesloten regengebieden. Zelfs een aantal forse buien, zelfs met een paar donderklappen, zijn daarbij heel goed mogelijk. De nog steeds zuidwestelijke wind voert nog altijd vrij zachte lucht aan met maxima rond 12 tot 13 graden. 

Ook dinsdag is het nog altijd erg wisselvallig. Ook dan wisselen opklaringen en wolkenvelden af met kans op een lokale bui. Het is iets minder onstabiel dan op maandag zodat er wat meer droge perioden zijn, maar buien zijn nooit ver weg. Het wordt dan een graadje minder zacht met een 11 tot 12 graden en de wind draait geleidelijk naar een meer west tot noordwestelijke richting. In de loop van de dag zijn weer enkele fellere buien mogelijk, ook weer met kans op een lokale donderklap.

Woensdag wordt waarschijnlijk de beste dag van de week met ruimte voor wat meer opklaringen. Een noordelijke wind voert dan wat koelere lucht aan, maar ook dan is er nog steeds kans op het voorkomen van enkele verspreide buien. Ze zijn dan wel nog minder fel en minder talrijk dan de vorige dagen. De temperaturen gaan nog wat lager zitten en halen rond een 10 tot 11 graden.

In de tweede helft van de week keert de wisselvalligheid terug. Een nieuw lagedrukgebied komt op donderdag weer boven de Britse Eilanden aan en zorgt dan weer voor toenemende neerslagkansen en perioden met regen en buien. Het wordt dan weer iets zachter en er komt weer meer wind uit zuidwest. Ook op vrijdag hebben we nog met dat laag te maken. Tegen het weekeind zou het weer wat stabieler kunnen worden.

Samenvatting voor vandaag: Na een droge start van de dag, neemt de bewolking vanuit het zuiden snel toe, gevolgd door regen. Die gaat de hele regio veroveren. Het gaat dan ook overal enkele uren regenen. In de loop van de middag wordt het vanaf het westen weer droger, al blijven buien mogelijk. Het is veel rustiger dan gisteren met enkel aan zee nog tijdelijk een vrij krachtige wind, elders is die zwak tot matig. We halen vanmiddag gemiddeld rond 13 graden.

Geert, zondag 03 november, 09.10 uur.

 

De nieuwe minuut natuur is er weer! Met een prachtig insect in de hoofdrol: een houtsluipwesp:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!