Weerpraatje van zaterdag 02 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

We beginnen de bespreking vandaag met een satellietbeeld in infrarood van deze ochtend. Dit beeld zegt alles. We zien een diepe depressie liggen met kern boven de Britse Eilanden. Die depressie domineert de hele West-Europese weerkaart. Rond dat laag liggen een aantal storingen en buienlijnen die één voor één door onze regio trekken.

Rond het laag vormen zich de komende 24 uur ook nog een aantal secundaire randstoringen. Eén ervan trekt morgen ten zuiden van ons onderdoor. Het laag trekt ook nog een flink windveld met zich mee dat vanmiddag ons weer gaat beïnvloeden. Het laag blijft nog tot en met dinsdag ons weer bepalen. De kern ervan schuift daarbij geleidelijk van over de Britse Eilanden meer naar onze richting toe en trekt tegen woensdag weg naar het oosten. Daarbij komen we dan tijdelijk onder de stabiliserende invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Die blijft niet hangen en schuift ook snel door onder druk van een nieuw lagedrukgebied dat later in de week vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij schuift en in de tweede weekhelft weer voor de nodige onstabiliteit zal zorgen.

De dag start vandaag met de doortocht van een flinke buienlijn / regenzone. Die is mooi op bovenstaande foto te zien en trekt in de ochtend snel van west naar oost met een periode van soms intense regen. Er zijn daarbij wel regionale verschillen mogelijk, afhankelijk van of er in de storing verborgen buien meetrekken. Die kunnen plaatselijk voor een intensivering van de neerslag zorgen. Die storing trekt snel weg en nog in de ochtend, wordt het alweer overwegend droog vanaf de kust met eerst zelfs weer erg brede opklaringen. Ook vanmiddag is het dan overwegend droog. Een lokale bui blijft mogelijk, maar vele plekken zien dan geen regen meer. De bewolking neemt dan wel geleidelijk aan weer toe, maar er zitten ook dan af en toe wel een paar (zelfs brede) opklaringen tussen de bewolkte perioden gemixt. De grootste kans op een bui zit vanmiddag aan de kust. Het is daarbij erg zacht met maxima die vanmiddag gemakkelijk oplopen naar 14 tot 15 graden.

Echter is het vanmiddag uitkijken voor de wind! Na passage van de storing gaat die geleidelijk beginnen aantrekken uit een zuidwestelijke tot zuidelijke richting. Daarbij wordt die vanmiddag aan zee krachtig tot hard, een 6 tot 7 Bft. Op zee komt een volle storm van 9 Bft te staan en ook boven land spant de wind erg aan. Daar halen we vanmiddag een 5 tot 6 Bft. Er zijn daarbij rukwinden mogelijk die uithalen tot rond 80 km per uur aan de kust, rond 60 à 70 km per uur landinwaarts.

Vanavond en vannacht gaat de wind dan geleidelijk aan afnemen in kracht, maar dat gaat heel traag. Het blijft zeker nog de hele avond fors waaien. Vannacht pas gaan dan geleidelijk de hoogste windsnelheden afnemen en komt alles weer wat meer tot rust. De kans op een paar verspreide buien blijft bestaan bij erg zachte temperaturen die niet veel lager gaan uitkomen dan rond een 10 tot 12 graden.

Morgen ontwikkelt er zich een kleine randstoring ten zuiden van het Britse laag. Die trekt in de loop van de dag zuidelijk onder ons door, maar het neerslaggebied ervan gaat van het zuiden uit een flink stuk van onze regio nog meenemen. In de ochtend verovert de regen vanuit het zuiden en zuidoosten zo goed als de hele provincie Oost-Vlaanderen en grote delen van West-Vlaanderen. De kust en het uiterste westen zullen het waarschijnlijk nog net droog houden. Een groot deel van de dag verloopt dan ook regenachtig. Het is wel veel rustiger. De wind waait nog maar matig tot misschien aan zee nog net vrij krachtig, uit een zuidwestelijke hoek. De rukwinden zijn uit het weerbeeld verdwenen. Het is ook nog zacht, al scheelt het iets met vandaag en gisteren. We halen nog maxima rond ongeveer 12 tot 13 graden. Tegen het eind van de dag kunnen nog enkele buien vanuit het westen passeren.

Maandag krijgen we een wisselvallige dag. Wolkenvelden wisselen af met een aantal opklaringen en er is de hele dag door kans op een lokale bui. De nog steeds zuidwestelijke wind voert nog altijd vrij zachte lucht aan met maxima rond 12 tot 13 graden.

Ook dinsdag is het wisselvallig. Ook dan wisselen opklaringen en wolkenvelden af met kans op een lokale bui. Het wordt dan een graadje minder zacht met een 11 tot 12 graden en de wind draait geleidelijk naar een meer west tot noordwestelijke richting. In de loop van de dag zijn enkele fellere buien mogelijk.

Woensdag wordt waarschijnlijk de beste dag van de week met ruimte voor wat meer opklaringen. Een noordelijke wind voert dan wat koelere lucht aan.

In de tweede helft van de week keert de wisselvalligheid terug. Een nieuw lagedrukgebied zorgt dan weer voor toenemende neerslagkansen en perioden met regen en buien.

Samenvatting voor vandaag: In de ochtend doortocht van een vrij actieve buien- en regenzone. Daarna overwegend droog al blijft een bui mogelijk. Na deze storing spant de wind aan en wordt vanmiddag vrij krachtig tot krachtig boven land, krachtig tot hard aan zee. Op zee gaat het stormen. Er zijn felle rukwinden mogelijk van 60 tot 80 km per uur, lokaal aan zee mogelijk wat meer. Het is met maxima van 14-15 graden wel erg zacht.

Geert, zaterdag 02 november, 09.40 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!