Weerpraatje van vrijdag 01 november:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn door technische problemen moeilijker bereikbaar. Er wordt echter gewerkt aan een volledig NIEUWE site die binnenkort online gaat. Hou het in de gaten 🙂

Algemene luchtdrukverdeling

Een wegtrekkende hogedrukgebied boven het oosten van Europa verliest nu snel zijn greep op ons weer. We komen daarbij volledig onder invloed van een zich snel uitdiepend lagedrukgebied boven de Britse Eilanden dat ons weer de komende dagen gaat beïnvloeden. Het stuurt storingen onze kant op, maar het moet gezegd dat deze eigenlijk niet al te actief zijn wat neerslag betreft. Het laag blaast wel weer veel zachtere zuidwestelijke wind binnen en dat blazen mag vooral op zaterdag letterlijk genomen worden. Ook de eerste dagen van de nieuwe week blijven we nog onder invloed van dat lagedrukgebied. Tegen het midden van de week kan een mobiele wig van hoge luchtdruk heel tijdelijk voor wat stabilisatie zorgen, maar in de tweede helft van de week komt er al snel een nieuw laag boven de Britse Eilanden te liggen dat opnieuw voor een aantal onstabiele dagen zal zorgen.

Vandaag starten we de dag met een eerder zwakke storing die vanochtend van west naar oost doortrekt. Er is daarbij veel bewolking en er kan tijdelijk wat lichte regen of motregen of een enkele bui vallen. Het zijn geen grote hoeveelheden. Later in de ochtend wordt het vanaf het westen alweer snel droger en vanmiddag overheersen de droge perioden. Een enkele bui of eens wat motregen blijft wel mogelijk, maar veel zal dat niet voorstellen. Het gaat wel matig tot vrij krachtig waaien, zeker aan de kust, uit een zuidwestelijke richting. Die voert een flink stuk zachtere lucht aan met maxima die vanmiddag al gemakkelijk oplopen naar een 12-tal graden. Tegen de late middag komt een volgende zwak front binnen, opnieuw met wat lichte regen of een bui. Daarbij lopen de temperaturen nog verder op en bereiken tegen de avond gemakkelijk 14 tot 15 graden.

Morgen stuurt het Britse laag opnieuw een aantal storingen over onze regio. Er ontwikkelt zich daarbij ook een kleine randstoring die in de loop van de dag voor onze kust naar het noorden trekt. Er is veel bewolking met vooral in de ochtend kans op wat lichte regen of een bui, maar alweer geen grote hoeveelheden. In de namiddag is het meestal droog, maar de wind spant fors aan! Aan zee kan die gemakkelijk 5 tot zelfs per momenten 7 Bft halen! Er zijn daarbij rukwinden mogelijk die kunnen uithalen tot aan 80 km per uur, mogelijk zelfs iets meer! Ook landinwaarts staat er veel wind uit het zuidwesten. Daar wakkert die gemakkelijk tot 5-6 Bft aan met uitschieters tot rond een 60 km per uur, mogelijk iets meer. Het is en blijft daarbij wel heel zacht met maxima die ook morgen weer gemakkelijk oplopen naar een 15-tal graden.

Ook de nacht van zaterdag op zondag wordt het niet veel kouder dan een 10 tot 12 graden. De wind neemt dan wel wat af, maar blijft stevig doorwaaien uit het zuidwesten met nog altijd veel wolken en van tijd tot tijd eens wat regen of een bui.

Zondag overdag is het wisselend tot zwaar bewolkt. Er zijn net als op zaterdag uitgebreide droge perioden, maar er is ook kans op eens wat lichte regen of een bui. Ook dan zijn er zeker geen grote hoeveelheden te verwachten. De maxima lopen ook zondag gemakkelijk door naar een 14-15 graden.

Maandag staat er een meer actieve storing op het menu met in de loop van de dag meer intense perioden met regen, maar ook dan zitten er toch geen echt grote hoeveelheden aan te komen. Het wordt enkele graden minder zacht.

De dagen daarna wordt het geleidelijk wat stabieler naar het midden van de week toe, maar in de tweede helft van de week volgt een nieuw lagedrukgebied met opnieuw storingen en redelijk veel wind. De temperaturen gaan er wat op achteruit naar het midden van de week, maar lopen daarna waarschijnlijk weer iets op.

Samenvatting voor vandaag: Veel wolken met weinig opklaringen. Er valt in de ochtend tijdelijk wat regen, maar veel zal dat niet zijn. De middag is droger, al is een bui of wat motregen niet uitgesloten. Het gaat vrij stevig waaien uit het zuidwesten en er wordt erg zachte lucht aangevoerd. We halen vanmiddag 12-13 graden, tegen de avond zelfs 14-15 graden!

Geert, vrijdag 01 november, 09.50 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!