Weerpraatje van dinsdag 15 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied in de buurt van Oost-Engeland, trekt vandaag via de Noordzee naar het oosten. Het koufront daaraan verbonden dat al een paar dagen heen en weer trekt over onze regio, trekt in de loop van de dag verder zuidoostwaarts over ons land weg. Een volgend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan, nestelt zich de komende dagen in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden en komt geleidelijk steeds meer over de Britse Eilanden te liggen tegen het eind van de week. Dat laag gaat zeker tot en met het weekeind ons weerbeeld beheersen en stuurt geregeld storingen en buienlijnen onze kant op met perioden van neerslag. De aangevoerde lucht is daarbij ook koeler dan de vorige dagen. In de loop van het weekeind en begin volgende week breidt het Azorenhoog zich geleidelijk meer noordwaarts uit. Waarschijnlijk leidt dat na het weekeind tot een stabilisatie van ons weer en dat zou dan het einde betekenen van deze onstabiele periode.

Zover zijn we vandaag nog helemaal niet. We hebben vandaag eerst nog last van dat zelfde front wat nu al een paar dagen in onze omgeving vertoeft. Het trok gisterenavond als koufront met zeer veel lokaal geweld van west naar oost door onze regio. Vooral in de Westhoek en aan de Westkust zijn daarbij ook brokken gevallen toen een paar erg actieve onweerscellen passeerden met erg veel wind. Dat leverde vooral in de omgeving van Koksijde schade op door de wind.
Vanochtend ligt dat front ten oosten van ons en zorgt vooral in de oostelijke provincies nog voor flink actieve buien. Wij zitten achter het front, maar door golfvorming kan het front nog wat terugkeren naar het westen. Er is veel bewolking, vooral landinwaarts. Daar is de kans op wat tijdelijke regen van dat front ook nog het grootste. Vanuit het westen verschijnen er echter ook al opklaringen. De verwachting is dat dit front geleidelijk verder richting Duitsland trekt, maar dat gaat heel traag.
In de loop van de dag wisselen wolken en opklaringen elkaar verder af, maar er is ook nog kans op enkele verspreide buien. Zowel vanochtend, maar ook nog vanmiddag en zelfs vanavond is een bui zeker niet uitgesloten want na dit eerste front lopen ook nog restanten van buienlijnen en oude fronten mee. Calamiteiten zoals gisterenavond zijn er echter niet meer bij. De wind is zuidwest tot west geworden en wordt geleidelijk meer west naarmate de dag vordert. Die gaat daarbij matig waaien, aan zee vrij krachtig. De temperaturen zijn ook een stuk lager geworden dan de vorige dagen en komen vanmiddag nog maar uit op 16 tot 17 graden.

Vanavond kan er nog steeds die ene lokale bui opduiken want het is nog altijd onstabiel. Tijdens de nacht is het dan grotendeels droog geworden, maar er is wel veel bewolking en die neemt alleen maar toe richting de ochtend. De minima dalen daarbij tot rond een waarde van een graad of 10 bij een naar zuid tot zuidwest draaiende wind tegen de ochtend.

Morgen trekt een nieuwe storing over ons. Die storing is verbonden met het nieuwe laag dat vanaf de Atlantische Oceaan nadert. De storing zorgt in de ochtend al snel voor perioden met regen en blijft de hele dag in de buurt zitten. De regen ervan duurt de hele ochtend. Na de middag komen er ook droge perioden, maar even zo goed ook enkele buien of nog wat achteropkomende regen want ook na passage van het front blijft er veel bewolking en zitten er buien en regen in de aanvoerrichting. Het waait stevig. De wind wordt vrij krachtig uit een zuid tot zuidwestelijke richting. Aan zee kan die tijdelijk krachtig tot zelfs hard gaan waaien met flinke uitschieters. Later in de middag draaiend naar west en geleidelijk wat afnemend. Het is daarbij nog wat koeler dan vandaag met maxima tussen 14 en 16 graden.

In de nacht naar en donderdag overdag is het erg wisselvallig. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met buien. Dat kunnen donderdag overdag best pittige buien zijn. Zelfs een donderklap is dan ook weer mogelijk. Het is koel met maxima rond 14-15 graden en een vlagerige wind uit een zuidwestelijke hoek.

Ook vrijdag en zaterdag blijft het erg wisselvallig met regelmatig de doortocht van een buienlijn of een regenzone. Het kan daarbij per momenten intens regenen en ook enkele felle buien zijn mogelijk. De wind waait de hele periode stevig door uit zuidwest tot west en het is koel met maxima rond 15 graden. Tussendoor zijn er ook wel eens betere momenten, maar erg lang duren die eigenlijk nooit.

Vanaf zondag wordt het geleidelijk aan stabieler met minder neerslag, langere droge perioden en minder invloed van lagedrukgebieden. Waarschijnlijk loopt dat volgende week uit op droge dagen met veel rustiger weer en weer meer ruimte voor wat zon.

Samenvatting voor vandaagEen naar het oosten wegtrekkend front kan in de ochtend nog voor wat regen of buien zorgen landinwaarts, vooral in Oost-Vlaanderen. Vanaf de kust lopen er geleidelijk meer opklaringen buien, maar ook de kans op een bui blijft bestaan. Ook overdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, maar nog tot in de avond kan een lokale bui opduiken. De wind wordt geleidelijk west tot zuidwest, waait matig en voert daarbij koelere lucht aan met maxima rond 15 tot 16 graden.

Geert, dinsdag 15 oktober, 06.35 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.