Weerpraatje van vrijdag 11 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Er staan twee hoofdrolspelers op de weerkaarten. Een impressionant lagedrukgebied dat zich ophoudt tussen de Britse Eilanden en Scandinavië en geleidelijk verder oostwaarts trekt. Tegenspeler van dienst is een hoog dat zich vooral boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee ophoudt. Beide komen elkaar de komende dagen tegen in onze buurt en de scheidingslijn tussen de invloed van beide systemen is een front dat zich op de Noordzee bevindt, vlak voor of net boven onze kust. Geen van beide systemen heeft voldoende kracht om onze regio volledig in te palmen, wat leidt tot een heen en weer slingeren van dit front. Het ziet er echter steeds minder goed uit voor ons weer want het front krijgt meer en meer invloed. Begin volgende week trekt het hoog zich terug onder invloed van nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen en opnieuw de grip op ons weer overnemen.

Vandaag hebben we al met dat front te maken en dat zal zeker tot en met maandag het geval zijn. Het front ligt op de Noordzee, tegen onze kust aan en zorgt voor veel bewolking en wind. Die wind waait vanochtend al matig tot vrij krachtig uit zuidwest, later meer zuidelijke hoek. Vanmiddag zelfs vrij krachtig tot krachtig met uitschieters tot rond een 50 km per uur. Aan zee mogelijk wat meer. Er is veel bewolking waaruit vanochtend wat lichte regen kan vallen. Veel zal het niet zijn en de kans is het grootste aan zee. Vanmiddag is het meest droog met landinwaarts ook kans op een enkele opklaring. Maxima daarbij rond een 17-tal graden. Tegen de avond neemt de bewolking weer toe en kan er weer wat lichte regen vallen.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. Zeker in het noordwesten en aan de kust. De temperaturen blijven met een 13-14 graden aan de zachte kant en het blijft vrij stevig waaien uit zuid tot zuidwest.

Morgen blijft dat front over onze regio slepen met veel wolken en opnieuw perioden van lichte regen of wat lichtere buien, vooral dan weer in de ochtend. Later wordt het tijdelijk droger, maar tegen de late middag neemt de kans op regen of buien opnieuw toe. De temperaturen geraken dan ook maar aan een 15-16 graden aan zee tot 17 landinwaarts. Een 18 zou kunnen als er voldoende lange droge perioden zijn met eventueel een opklaring. Het is pas tegen de avond dat het front zich weer noordwaarts zou gaan bewegen.

De vooruitzichten voor zondag zijn intussen ook aan het verslechteren. Het front zou ook dan tegen onze kust blijven plakken met als gevolg dat het daar bewolkt en grijs blijft. Landinwaarts zijn wel tijdelijk wat opklaringen mogelijk, maar de kans op een bui blijft vrij groot. Het kan wel wat warmer worden met landinwaarts 20 graden of wat meer, maar aan zee zullen we dat niet halen en blijven we op 18-19 graden zitten. Het ziet er zelfs naar uit dat het front overdag vrij snel landinwaarts zou kunnen gaan lopen waarmee dan al snel perioden van regen binnen komen. Het blijft ook dan vrij stevig waaien uit zuid tot zuidwest.

Maandag ligt dat front nog altijd in de buurt en is het opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui en weer wat lagere maxima. De lucht is wel nog steeds vrij zacht van oorsprong en wordt met een stevige zuidwestelijke wind aangevoerd. We halen daarbij  wel maxima die rond een 17 tot 18-tal graden uitkomen.

Ook verder in de week lijkt het wisselvallig te blijven, maar het wordt dan wel geleidelijk weer minder zacht  en ook minder winderig.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken met in de ochtend kans op wat lichte regen of een bui, maar veel plekken houden het ook gewoon droog. Vanmiddag meest droog. Het is wel vrij winderig met een stevige zuidwestelijke wind en maxima rond een 17 tot 18 graden.

Geert, vrijdag 11 oktober, 06.45 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.