Weerpraatje van zaterdag 05 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Vandaag zitten we heel even onder de beschermende invloed van een kleine wig van hoge luchtdruk, maar die neemt al heel snel in kracht en invloed af. Een volgende lagedrukgebied gaat morgen ons weer beïnvloeden waarbij er zelfs een kleine kern van lage luchtdruk vlak voor de kust van Zeeland komt te liggen. Iets om in de gaten te houden mbt de wind (zie verder in de tekst). Dit laag wordt dan op maandag opnieuw gevolgd door een tijdelijke wig van hoge luchtdruk op maandag. Vanaf dinsdag komt er op de Atlantische Oceaan een regelrechte westelijke stroming op gang over zo goed als de hele spanwijdte van de oceaan waarbij in een sneltreintempo lagedrukgebieden en storingen naar West-Europa gestuurd worden. De herfst schakelt dus volgende week zelfs nog een versnelling hoger!

Vandaag wordt het tijdelijk wat rustiger en veelal droog, maar er is erg veel bewolking. Er kan van tijd tot tijd wel eens een opklaring doorbreken, maar de bewolking overheerst absoluut. Die neemt in de loop van de dag zelfs toe. Daarbij blijft het overwegend droog, al is een lokale drup of een licht buitje zeker niet helemaal uitgesloten. De temperaturen zitten daarbij vanmiddag maximaal rond een 16 tot hoogstens 17 graden terwijl de wind vanochtend eerst zwak noordoost is. Die draait later op de dag geleidelijk naar een westelijke tot zuidwestelijke hoek.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking gaandeweg geleidelijk verder toe en uiteindelijk loopt dat naar de ochtend toe uit op regen. Tegen dan is de wind zuid geworden en waait matig bij minima die dankzij de bewolking blijven steken op een 10 à 12 graden.

Morgen hebben we de hele dag te maken met een erg actieve storing die haar opwachting maakt. Het gaat vooral in de ochtend land en stevig regenen en er kan veel regen vallen daarbij. In de namiddag zijn er tijdelijk wat drogere perioden mogelijk, maar nieuwe buien of perioden met regen zijn nooit ver weg. Het zal eigenlijk niet veel schelen of het regent zondag zo goed als de hele dag wel met tussenpozen. De maxima maken daarbij pas op de plaats en zitten ook morgen rond een 16-17 graden. Verder is het uitkijken voor de wind! In de loop van de dag vormt zich een kleine depressiekern vlak voor de Zeelandse kust en die kan in de namiddag zorgen voor een fors aantrekken van de wind, zeker aan zee en in de kustregio, meerbepaald de oostkust en de grens met Zeeland! Er zijn daar in de late middag zelfs rukwinden mogelijk die kunnen aanspannen tot 80-90 km per uur! Even iets om in de gaten te houden!

Op maandag kunnen we tijdelijk weer profiteren van de passage van een wig van hoge luchtdruk, maar die trekt snel door. Die houdt storingen dan heel even op afstand en we krijgen een wat betere dag met ruimte voor wat opklaringen en rustiger weer.

Vanaf dinsdag nemen nieuwe depressies het weer over en krijgen we dagelijks perioden met regen, buien en wind. De temperaturen kalven vanaf maandag verder af en hebben moeite om tot aan 15 graden te geraken. Er valt vanaf dinsdag en dat zeker al tot het eind van de week dagelijks telkens een flink pak neerslag in de vorm van regen of buien.

Samenvatting voor vandaagHeel veel wolken met kans op eens een enkele opklaring, maar even zo goed een lokale drup regen of een licht buitje. Maxima rond 16-17 graden en een wind die van noordoost naar west tot zuidwest draait.

Geert, zaterdag 05 oktober, 09.55 uur.

De minuut natuur van deze week gaat over de beruchte buxusmot:

Misschien zie je liever paddenstoelen? Dan kan je hier eens naar kijken (made by Kjell Naessens):

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.