Weerpraatje van maandag 07 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

We krijgen de hele week te maken met een stevige westelijke circulatie. Diepe lagedrukgebieden met kern tussen IJsland en de Britse Eilanden houden zich op de Atlantische Oceaan op. Ze zorgen daar voor een westelijke glijbaan waarin telkens nieuwe randstoringen ontstaan. Die trekken dan vervolgens met fronten en buienlijnen van west naar oost over onze regio. Daarin komt voorlopig weinig verandering. Tegen het eind van de week wordt die stroming geleidelijk aan wat meer zuidwaarts gericht en lekt er stilaan weer wat zachtere lucht binnen zodat de temperaturen naar volgend weekeind toe in een stijgende trend komen te zitten. Het blijft echter wisselvallig.

Vandaag start de week meteen met de betere dag. Na de doortocht van een actief front gisteren, komen we vandaag tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht, tussen twee storingen in. De ene trekt verder weg richting Centraal Europa, een volgende storing ligt ten westen van ons al klaar om binnen te lopen. Er is dan ook van in de ochtend al redelijk wat bewolking die vanaf het westen alleen maar snel en verder zal toenemen. Toch is het de verwachting dat de neerslag van dat front ons pas in de late middag / vooravond zal bereiken. Tot die tijd is het nog droog of overwegend droog. Pas laat in de middag nemen de neerslagkansen geleidelijk aan toe. De maxima halen daarbij een graad of 16 bij een eerst zwakke oost tot noordoostelijke wind. Die draait in de loop van de dag terug naar west tot zuidwest om dan tegen de avond zuidelijk te worden.

Vanavond gaat het dan regenen. Die regen kan gemakkelijk de hele nacht aanhouden. Het kan daarbij per momenten opnieuw flink doorregenen met een totale hoeveelheid die tegen morgenochtend gemakkelijk een 5 tot 10 liter water kan bedragen. De nachtelijke minima blijven onder de bewolking aan de zachte kant en dalen niet echt onder de 12-13 graden. Daarbij staat een matige zuid tot zuidwestelijke wind.

Morgen trekt de regen geleidelijk aan weg. De storing kan nog tot in de vroege ochtend blijven slepen waarbij de dag nat zal starten, maar ergens tegen de vroege ochtend wordt het geleidelijk aan droog. De rest van de dag verloopt dan in wisselende tot zwaar bewolkte omstandigheden met gedurende de dag zowel eens een opklaringen, als ook perioden met wat buien of nog wat verspreide regen. De maxima kunnen met een stevig doorblazend zuid tot zuidwestelijke wind een graadje winst pakken en komen rond 17 graden uit. We zitten immers in iets zachtere lucht. Tegen de avond komt nog een front door waarna de wind meer west wordt en het afkoelt.

Op woensdag komt weer een actief front door. Het gaat dan weer overdag per momenten flink regenen en waaien of er vallen enkele forse buien. Bovendien gaan ook de temperaturen er dan op achteruit en hebben we zelfs moeite om de 15 graden te halen. Het blijft dus erg herfstig met perioden van regen, wind en lage maxima.

Donderdag lijkt nog al zo’n regendag te gaan worden wanneer een volgende storing in lengte en breedte over ons lijkt te gaan trekken. Er zitten wel enkele belangrijke verschillen in timing op donderdag. Het Europese model laat die storing overdag lang slepen, het Amerikaanse model niet. Even afwachten voor wat de precieze timing voor donderdag zal betreffen. Het wordt dan wel weer iets zachter.

Ook op vrijdag en komende weekeind blijven storingen ons weerbeeld bepalen, maar het zou kunnen dat die wat minder actief worden en dat er meer droge perioden zitten aan te komen. Die timing moet nog in detail bekeken worden. Het zou wel geleidelijk nog iets zachter kunnen worden met mogelijk tijdens opklaringen zelfs maxima rond een graad of 20.

Samenvatting voor vandaagHet is eerst droog en dat blijft zo tot laat in de middag / vooravond. Dan zet er nieuwe regen in die de hele nacht kan aanhouden. Overdag neemt wel de bewolking snel toe bij maxima rond een 16-tal graden bij een eerst zwakke oostelijke, later matige westelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 07 oktober, 06.25 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.