Weerpraatje van woensdag 16 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Voor ons weer is op de weerkaarten een groot lagedrukgebied van belang. Het ligt tussen IJsland en de Britse Eilanden en trekt de komende dagen geleidelijk aan met centrum steeds meer richting die Britse Eilanden. Het laag komt dan uiteindelijk tegen het weekeind al opvullend boven de Noordzee terecht. Tegelijk gaat het Azorenhogedrukgebied zich noordelijk uitbreiden over de Atlantische Oceaan en werpt daar zo een nieuwe blokkade op die de huidige westcirculatie een halt toeroept. Onder druk van nieuwe depressies die later vanaf het westen weer proberen opdringen, wordt dat hoog dan richting West-Europa geduwd en krijgen we waarschijnlijk later volgende week dan geleidelijk een meer noordwestelijke tot noordelijke stroming doordat het hoog zuidelijker gaat liggen. Heel zeker is deze evolutie nog niet, maar het lijkt wel die kant op te gaan.

Vandaag volgt er al snel regen. Die regen ligt vanochtend vroeg al boven het noorden van Frankrijk en schuift geleidelijk aan verder noordwaarts. De eerste regen valt dan ook al vrij vlug aan de Frans-Belgische grens en breidt zich daarna over de hele regio uit. Tegen halfweg de ochtend regent het overal en krijgen we de rest van de ochtend een nat vervolg. Tegen of rond de middag wordt het dan geleidelijk aan droger. Daarbij stippen we wel aan dat de meeste regen landinwaarts valt. Aan zee is het een stuk droger. Vanmiddag is er dan veel bewolking met periodiek nog wat regen of een bui. Tegen de avond volgt dan een volgende storing met regen. De maxima zitten daarbij rond een 15-16 graden bij een matige tot vrij krachtige zuid tot zuidwestelijke wind boven land. Aan zee kan die krachtig waaien. Er zijn uitschieters mogelijk van een 60 km per uur.

Vanavond volgt dan nog een periode met meer intense regen. Die is gekoppeld aan een volgende storing die dan doortrekt. Later in de avond en de nacht blijft het grotendeels droog. De minima dalen tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden en vooral aan zee stijgt dan later in de nacht weer de kans op een bui. De wind neemt wat af in kracht en wordt weer meer west tot zuidwest.

Morgen wordt het wisselvallig. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met buien. Dat kunnen best pittige buien zijn. Zelfs een donderklap is dan ook weer mogelijk. Het is koel met maxima rond 14-15 graden en een vlagerige wind uit een zuidwestelijke hoek. Er kunnen tussendoor zeker ook langere droge perioden voorkomen. Het lijkt erop dat de meeste buien er later in de middag gaan aankomen en die kunnen eventueel georganiseerd geraken in een buienlijn.

Ook vrijdag blijft het erg wisselvallig met de doortocht van een volgende regenzone. Het kan daarbij per momenten intens regenen en ook enkele felle buien zijn mogelijk. De wind waait ook dan stevig door uit zuidwest tot west en het is koel met maxima rond 15 graden. Tussendoor zijn er ook wel eens betere momenten, maar erg lang duren die eigenlijk nooit.

Op zaterdag valt de buienmachine geleidelijk aan stil en neemt ook de wind verder af. Er komen dan vooral boven zee nog redelijk wat buien voor. Boven land lijken die zich dan tot enkele verspreide exemplaren te beperken. Het blijft aan de koele kant met maxima die nog een graadje achteruit gaan.

Zondag beperkt de neerslag zich echt wel tot een ene lokale bui. De maxima blijven rond 14-15 graden hangen.

Begin volgende week loopt dat dan uit op enkele meest droge dagen met veel rustiger weer en weer meer ruimte voor wat zon.

Samenvatting voor vandaagSnel binnenkomende bewolking waardoor het al heel snel betrokken tot zwaar bewolkt wordt met perioden van regen. Tegen halfweg de ochtend regent het al overal en dat kan de rest van de ochtend blijven duren. Vanmiddag zijn er dan drogere perioden, maar in de avond volgt een nieuwe regenzone. Het gaat ook vrij stevig waaien uit een zuidwestelijke hoek en het wordt daarbij ongeveer 15 graden.

Geert, woensdag 16 oktober, 06.35 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UEPwG5K4IJ0[/embedyt]

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.