Weerpraatje van donderdag 03 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een kleine wig van hoge luchtdruk neemt ons vandaag heel even in bescherming, maar houdt niet lang stand. De wig wordt snel weg gedrukt door een depressie die is onstaan uit de resten van ex-orkaan Lorenzo. Die depressie ligt aanvankelijk net west van Ierland en trekt via de Ierse Zee over Engeland-Schotland richting Nederland. Dat laag trekt morgen net ten noorden van ons naar het oosten en lost geleidelijk aan op. Vervolgens neemt een Scandinavisch hoog de regie even kort over op zaterdag. Het probeert een brug te slaan naar het Azorenhoog, maar op zondag wordt dat al aangevallen door een volgend lagedrukgebied. Dat laag duwt de hogedrukgebieden in de vernieling en maakt de weg vrij voor een volgende reeks lagedrukgebieden met storingen en buienlijnen die volgende week voor een verder zetten van het herfstweer zorgen.

Vandaag vallen er in de hele vroege ochtend eerst nog een paar verspreide buitjes in het noorden. In West-Vlaanderen beperken die zich grotendeels tot de gemeenten langs de Nederlandse grens. In Oost-Vlaanderen zitten die aanvankelijk nog over de noordelijke regio van de provincie. Die buitjes worden snel weg geduwd waarna we dan in de ochtend eerst brede opklaringen krijgen. Vervolgens neemt dan vanmiddag de bewolking geleidelijk aan toe vanaf het westen. De temperaturen zitten daarbij opnieuw aan de lagere kant met maxima rond een 15-tal graden. De wind waait daarbij eerst uit een nog noord tot noordwestelijke hoek, maar wordt vrij snel west tot zuidwest en zelfs uiteindelijk zuid tot zuidoost.  Eerst waait die zwak tot matig, later matig.

Vanavond neemt de bewolking snel verder toe. Daarbij is het eerst nog droog, maar dat blijft niet duren. In de nacht trekt een actieve storing door met perioden van regen. Het kan daarbij zelfs intens gaan regenen met een aantrekkende wind uit zuid tot zuidwest. Die kan vrij krachtig worden aan zee, matig tot vrij krachtig boven land. Minima daarbij rond ongeveer 12 graden.

Op vrijdag komt dan een volgende storing binnen die in de loop van de dag voor perioden met regen zal zorgen en opnieuw iets zachtere lucht. De wind trekt dan weer aan uit zuid tot zuidwestelijke richting en het wordt weer een 17 tot 18-tal graden. Die storing betreft de resten van ex-orkaan Lorenzo. Zoals te zien is uit onderstaande tekening (bron National Hurricane Center), buigen die resten over Ierland af richting onze regio en zorgen hier dus voor een bewolkte vrijdag met perioden van regen. Geen paniek: dit zijn de restanten van wat overblijft van dat systeem en die hebben tegen dan al lang geen stormkracht meer:

Morgen is het dan de hele dag zwaar bewolkt. Er is af en toe wel een opklaring, maar regen of buien zijn nooit ver weg. De restanten van Lorenzo trekken dan over ons heen. Die actieve storing die komende nacht passeert, is dan al doorgetrokken naar het oosten en dan krijgen we vervolgens overdag perioden met regen of buien. Dat kunnen best pittige neerslagmomenten zijn. Het is daarbij een 16 tot 17 graden bij een eveneens vrij pittige zuidwestelijke wind. Tegen de avond en nacht gaan de droge perioden overheersen.

Zaterdag kan het tijdelijk we wat beter en droger worden, maar een enkele bui of wat regen zal ook dan toch niet echt heel ver weg zijn. De temperaturen zitten dan ergens rond een 16-17 graden bij een tijdelijk noordoostelijke tot oostelijke wind. Er is de hele dag ook erg veel bewolking.

Tegen zondag is daar al een volgende en opnieuw erg actieve storing die haar opwachting maakt. Het gaat in de loop van de dag – zelfs al van in de nacht – weer periodiek fel regenen met af en toe erg veel regen en ook weer vrij veel wind. De maxima maken daarbij pas op de plaats en zitten ook op zondag rond een 16-17 graden..

Ook begin volgende week is het aanhoudend wisselvallig met perioden van en wind. Voorlopig blijft de herfst dus aan zet en is er geen zicht op een eventueel nazomertje. De regentekorten worden dus verder aangevuld.

Samenvatting voor vandaag: Zeker in de ochtend nog regelmatig buien. Vanmiddag doven die geleidelijk aan wel uit, maar een bui blijft toch tot de avond mogelijk. Er staat een koele en matige noordelijke tot noordwestelijke wind met aan zee nog enkele uitschieters. Maxima rond een 15-tal graden.

Geert, donderdag 03 oktober, 06.40 uur.

En … door de regen van de voorbije weken zijn de paddenstoelen er weer: bekijk zeker ook dit filpmje even, gisteren door de zoon geschoten op een korte wandeling in het bos:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.