Weerpraatje van woensdag 09 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds beïnvloedt een omvangrijke depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland ons weer. Ze trekt langzaam verder oostwaarts naar de Faroër-eilanden. Randstoringen rond dit laag worden daarbij in een stevige west tot zuidwestelijke stroming nog altijd richting West-Europa gestuurd, ook vandaag weer. Daarin lijkt zich vandaag zelfs een CAD (Cold Air Development) systeem te bevinden dat overdag met veel buien zal passeren. Ook de komende dagen trekken er nog storingen naar ons, maar de aangevoerde lucht wordt dan wel wat zachter door een meer zuid tot zuidwestelijke component. Tegen het weekeind stijgt de luchtdruk ten zuiden van ons. Storingen worden dan verder noordwaarts geduwd, maar blijven toch nog net tegen het noorden van onze regio liggen.

Vandaag wordt een bijzonder wisselvallige dag. Van in de voorbije nacht al trekken er regelmatig buien over onze regio. Dat zal overdag zeker niet anders zijn. Er trekken tal van buien gedurende dag van west naar oost. Het heeft er vanochtend zelfs meer dan alle schijn van dat die zich in een soort storing verzameld hebben. We zitten daarbij in koude lucht en zo’n storing die zich in die koude lucht ontwikkelt, noemen we een CAD. Afkorting voor Cold Air Development ofwel letterlijk dus: een koude lucht storing. De bovenluchten koelen in de loop van de dag dan ook verder af en de wolkentoppen zijn tegen de avond afgekoeld tot -25 graden. Dat levert overdag tal van buien op en die kunnen fel zijn. Hagel en een donderklap zijn mogelijk, naast intense regenbuien. Er kan lokaal veel neerslag vallen. Verder is het ook aan de grond kouder geworden met maxima die maar rond een 14-tal graden uitkomen. Af en toe kan de zon even tussen de wolken en buien door komen piepen, maar meestal is het toch maar bewolkt. De wind waait daarbij matig uit west tot zuidwest al zijn tijdens buien wel enkele uitschieters niet uitgesloten.

Ook vanavond zijn nog buien mogelijk, al trekken die zich dan geleidelijk meer en meer aan zee terug. Ook in de nacht valt er zeker nog een enkele bui. De minima dalen tegen de ochtend tot rond 8 à 10 graden en de wind is zwak tot matig en gaat geleidelijk meer zuidwest worden.

Morgen valt het weer in eerste instantie nog goed mee. Er is een nieuwe storing onderweg, maar die komt er pas tegen de late middag / avond aan. Het gaat om een warmtefront dat overdag zorgt voor een geleidelijke toename van de bewolking. Daarbij starten we morgen nog met brede opklaringen en flink wat zon, maar gaandeweg komt er meer en meer bewolking en raken we de zon kwijt. De wind is dan matig zuid tot zuidwest en de maxima klimmen morgen weer wat hoger dan vandaag. We halen ongeveer 16 graden.

In de nacht naar vrijdag volgt er dan gaandeweg wat regen. Grote hoeveelheden zitten daar niet op, maar het kan wel de hele nacht wat druilerig zijn. Er komt weer zachtere lucht binnen en de minima zitten dan rond 13-14 graden. Vrijdag overdag zitten we dan in zachtere lucht met maxima tot 18 graden. Er is echter zeker in de ochtend nog veel bewolking met perioden van wat lichte regen. In de namiddag is het meest droog en kunnen er voorzichtig wat opklaringen doorbreken.

In het weekeind zorgen drukstijgingen vanuit het zuiden ervoor dat storingen wat verder van ons weg blijven, maar of zaterdag dat voor ons weer voldoende zal zijn, is nog de vraag. Er wordt dan wel zachtere lucht aangevoerd met maxima die op zaterdag al richting 20 graden kunnen gaan, maar hoe meer naar het noordwesten, hoe meer wolken er nog zullen zijn. Er is zelfs kans op wat lichte regen of motregen, zeker in de ochtend. Er schampt immers nog een front tegen de kust. Dat wordt later op de dag wel geleidelijk meer en meer naar het noorden geduwd.

Zondag wordt dan ook met stip de betere dag van het weekeind. Het front dat tegen de kust ligt, wordt dan noordelijker geduwd en we krijgen zelfs een aantal brede opklaringen met zon. Aan zee nog altijd de meeste kans op wat wolken, maar het kan landinwaarts zelfs tot een 22 graden worden. Tegen het eind van de dag neemt de bewolking weer toe en daarmee ook de kans op wat regen of een bui in de avond.

Begin volgende week is het opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui en weer wat lagere maxima.

Samenvatting voor vandaagErg wisselvallig met geregeld buien. Zelfs felle buien met intense regenval, een donderklap of wat hagel kunnen. Het is met maximaal 14 graden de koelste dag van de week bij een matige westelijke wind.

Geert, woensdag 09 oktober, 06.40 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.