Weerpraatje van maandag 21 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein Frans lagedrukgebied trekt in de ochtend vanaf de Franse noordkust via onze kust de Noordzee op. Het lost daarbij geleidelijk aan op door drukstijgingen. Die drukstijgingen horen bij het dichterbij schuivende Azorenhoog. Dat Azorenhoog komt vanaf morgen volledig over onze omgeving te liggen en vormt zelfs tegen het midden van de week een aparte kern van hogedruk in onze buurt. Daarmee komt dan een transport van erg zachte lucht op gang en worden actieve storingen voorlopig even op een afstand gehouden.

Vandaag start de dag nog met felle buien. Die horen bij een klein Frans lagedrukgebied. Het trekt vanochtend vanaf de Franse noordkust via onze kustlijn richting de Noordzee en lost daarbij geleidelijk aan op. Een regen- en buiengebied dat aan dit laag verbonden is, ligt vanochtend vroeg over onze regio en trekt geleidelijk mee naar het noorden. Landinwaarts wordt het daarbij snel droger al blijft een enkele bui zeker nog mogelijk. Aan zee blijven we gevoelig voor perioden met wat regen of buien want om het kleine laag heen trekken nogal wat buien mee en die kunnen tijdens de passage van dat laag aan de kust nog voor nattigheid zorgen.Vanmiddag wordt de neerslagkans snel kleiner en overheersen de droge perioden, al blijft een enkele bui zeker nog mogelijk. De maxima halen daarbij vanmiddag een 15 tot 16-tal graden. De wind gaat daarbij een ganse ronde maken. Eerst is die vanochtend noordoostelijk en kan zeker aan de kust zelfs vrij krachtig tot krachtig waaien. In de loop van de dag gaat die helemaal ronddraaien. Eerst naar zuidoost tot zuid, later zuidwest tot west en uiteindelijk noordwest tegen vanavond.

Vanavond kan die wind zelfs tijdelijk noord worden. Het is dan zwaar tot wisselend bewolkt, maar droog. Tijdens de opklaringen kan er dan in de nacht eventueel wat nevel of mist opduiken. Tegen dan is de wind heel zwak en variabel geworden bij minima die tegen de ochtend dalen naar een 8 à 10 graden.

Morgen valt alles stil. Door de komst van het Azorenhoog komt er volledige rust in de atmosfeer. Toch is een laatste lichte buitje niet volledig uitgesloten, maar dat zal toch de uitzondering op de regel zijn. De temperaturen lopen morgen op tot rond een 15-16 graden bij een zwakke en eerst variabele, later zuidoostelijke tot oostelijke wind.

Woensdag trekt in de loop van de dag een heel zwak warmtefront vanuit het zuiden over onze regio. Er is veel bewolking, maar het blijft droog bij een naar zuid draaiende en zwakke wind. Die voert ondanks de bewolking heel erg zachte lucht aan met maxima die gemakkelijk doorlopen naar een 18 graden.

Ook donderdag en vrijdag worden heel zachte dagen. Er is dan wel ruimte voor een aantal opklaringen. Zeker op donderdag kan het daarbij gemakkelijk 18 tot 19 graden worden. Vrijdag lijken er weer wat meer wolken op het menu te staan en zou er eventueel weer een heel enkel licht buitje kunnen opduiken, maar zeker is dat nog niet. Het blijft wel heel zacht.

Ook komend weekeind blijven we grossieren in heel zachte temperaturen. We halen overdag telkens gemakkelijk 16 tot 18 graden bij een wind die steeds uit zuidelijke richtingen blijft komen. Er is telkens niet veel wind en opklaringen en wolken wisselen elkaar af.

Samenvatting voor vandaagDe dag begint met regen en buien, vooral aan zee en in het noorden. Landinwaarts is het droger. De kust blijft gevoelig voor wat regen of buien, landinwaarts is het meest droog al blijft een buitje mogelijk. Maxima rond 15-16 graden en een wind die van noordoost over zuid naar west en uiteindelijk noordwest draait.

Geert, maandag 21 oktober, 06.40 uur.

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug: