Weerpraatje van zondag 06 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied trekt in de loop van de dag net over Zeeland richting het oosten. Dat wordt gevolgd door een tijdelijke wig van hoge luchtdruk op maandag, maar die is geen lang leven beschoren. Tegen het eind van de dag verdwijnt die wig al van de weerkaarten onder druk van Atlantische lagedrukgebieden. Die zetten de rest van de week de toon. Diepe depressies nestelen zich de hele week tussen IJsland en de Britse Eilanden. Ze houden een heel stevige westelijke stroming in gang waarin tal van randstoringen met regenzones en buienlijnen richting West-Europa komen. Het blijft dan ook onvervalst herfstweer. Op lange termijn zou tegen het eind van de week mogelijk wat meer stabiliteit kunnen optreden, maar dat is lang nog geen zekerheid.

Vandaag krijgen we alleszins een echte herfstdag. Er trekken al van in de voorbije nacht gebieden met regen over onze regio en dat wordt er niet meteen beter op. Ook vanochtend zijn er perioden met regen te verwachten en dat kan per momenten intense regenval zijn. Daarbij is het gewoon koel met temperaturen rond 12-13 graden. Vanmiddag komt er een klein lagedrukgebied vlak ten noorden van onze kust te liggen en trekt Zeeland in. Daarrond staat een klein, maar venijnig windveld uit zuidwest tot west. Dat bereikt kort na de middag de Westkust en breidt zich snel uit over de hele kust. Het laag komt iets zuidelijker dan in eerdere berekeningen, waardoor eigenlijk de hele regio vanmiddag rekening moet houden met enkele felle windstoten. Die kunnen gemakkelijk uithalen naar 80 km per uur aan zee en naar 60-70 km per uur landinwaarts. Het blijft koel met maxima rond 15 graden. Er kunnen daarbij tijdelijk ook wel enkele opklaringen voorkomen, maar een (felle) bui is nooit ver weg. Zelfs een donderklap behoort vanmiddag en vanavond tot de mogelijkheden.

Ook vanavond kan het nog hard waaien. Na een tijdelijke afname van de wind, kan die in de avond zelfs tijdelijk weer wat aantrekken. Er kunnen nog altijd windstoten van 60 tot 70 km per uur voorkomen, aan zee nog wat meer. Er blijft ook kans op het voorkomen van een lokale bui. Later vanavond en in de nacht neemt de wind snel af en wordt noordoost tot oost. De buien verdwijnen en de minima dalen tegen de ochtend met wat opklaringen naar een 6 tot 8 graden.

Morgen kunnen we tijdelijk weer profiteren van de passage van een wig van hoge luchtdruk, maar die trekt snel door. Die houdt storingen dan heel even op afstand en we krijgen een wat betere dag met ruimte voor wat opklaringen en rustiger weer. De maxima halen een 15-tal graden bij een eerst nog oostelijke wind die later weer naar het westen tot zuidwesten draait. Het blijft grotendeels of volledig droog tot de late middag / avond. In de avond komt er nieuwe regen binnen en ook de nacht naar dinsdag verloopt regenachtig.

Vanaf dinsdag nemen nieuwe depressies het weer over en krijgen we dagelijks perioden met regen, buien en wind. De temperaturen kalven vanaf verder af en hebben de eerste dagen moeite om tot aan 15 graden te geraken. Later in de week kan het misschien weer een graadje zachter worden. Er valt vanaf dinsdag en dat zeker al tot het eind van de week dagelijks telkens een flink pak neerslag in de vorm van regen of buien.

Samenvatting voor vandaagGrijs, bewolkt en herfstig. Er valt geregeld neerslag in de vorm van regen of buien. Na de middag trekt ook de wind fors aan met felle windstoten van 60 tot 80 km per uur. Veel meer dan 14-15 graden halen we niet.

Geert, zondag 06 oktober, 10.10 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.