Weerpraatje van zondag 20 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten met een oplossend lagedrukgebied boven de Noordzee. Ook boven Frankrijk ligt nog een klein lagedrukgebied, maar dat activeert de komende 24 uur wat en trekt via de kust of net over onze regio naar het noorden. Ten zuidoosten van deze lagedrukgebieden ligt het polaire front dat vandaag wat naar het westen beweegt. Boven de Atlantische Oceaan heeft het Azorenhoog zich flink noordwaarts uitgebreid en dat beweegt zich richting de Britse Eilanden. Het duwt de lagedrukgebieden en het polaire front weg naar het oosten. Tegen het midden van de week komt het Azorenhoog dan ook over onze omgeving te liggen en zorgt dan voor een aantal rustige dagen. Daarbij wordt de stroming diep zuidelijk met aanvoer van erg zachte lucht.

Vandaag zitten we met een omgekeerde weersituatie. Daar waar fronten meestal van west naar oost trekken, ligt er nu eentje boven het oosten van ons land en dat komt langzaam terug naar het westen. Het regent vanochtend dan ook fors boven de Ardennen en het oosten en die regen komt geleidelijk onze kant op. Halfweg de ochtend lag de regengrens ongeveer in het midden van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant en schuift langzaam richting Oost-Vlaanderen. Tegen de middag kan het ook daar lichtjes gaan regenen. Die regen schuift dan nog wat meer richting West-Vlaanderen, maar bereikt meer dan waarschijnlijk de kust niet. Later vanmiddag trekt de regen dan weer weg naar het oosten.Het is daarbij grijs en koel met maxima rond 12-13 graden vanochtend. Vanmiddag kan het een 14-15 graden worden. De wind is eerst zwak en variabel, vanmiddag komt die zwak uit een noordoostelijke hoek.

Vanavond komt dan een volgende regenzone vanuit Frankrijk binnenlopen. Die hangt samen met dat Franse laagje en zal vannacht voor erg intense regen zorgen. Die regen trekt dan wél vooral over onze regio. Zeker de kust en West-Vlaanderen krijgen daar een fors pak regen van te pakken. Het kan in de nacht intens regenen, zelfs met een donderklap. Minima daarbij rond een tiental graden.

Morgen start dan ook nog op de meeste plaatsen nat, maar al snel komen er dan meer droge perioden. Toch blijft een enkele bui of wat lichte regen zeker nog tot het eind van de dag wel mogelijk. Eerst is er veel bewolking met weinig of geen opklaringen. Later komen er dan geleidelijk opklaringen binnen bij maxima rond een, jawel, alweer 15 graden. De wind draait dan weer naar een westelijke hoek.

Vanaf dinsdag gaat de atmosfeer weer op slot. Door de komst van een hogedrukgebied worden actieve storingen op een afstand gehouden en op een heel enkel klein buitje niet te na gesproken, houden we het waarschijnlijk tot aan het eind van de week zo goed als droog.

Tegen woensdag komt een zwak warmtefront van het zuiden uit binnen en daarachter wordt met een naar zuidelijke hoek draaiende wind nog zachtere lucht aangevoerd met maxima die in de tweede weekhelft zelfs richting 18 tot … jawel … tegen de 20 graden aan zouden kunnen oplopen.

Samenvatting voor vandaagGrijs en nevelig. Geleidelijk wat regen die Oost-Vlaanderen binnenloopt en zich een weg baant naar West-Vlaanderen, maar zeker niet tot aan de kust geraakt. Later vanmiddag trekt de regen zich dan terug. Het is koel met maxima tussen 13 en 15 graden bij een zwakke variabele, later noordoostelijke wind.

Geert, zondag 20 oktober, 10.05 uur.

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug: