Weerpraatje van dinsdag 08 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Voorlopig beïnvloeden depressies ons weer. Diepe lagedrukgebieden met centrum tussen IJsland en de Britse Eilanden houden op de Atlantische Oceaan een stevige westelijke stroming in gang. Randstoringen van die lagedrukgebieden sturen daarbij fronten en buiengebieden richting West-Europa die één voor één over onze omgeving trekken. Daarbij komen we de eerste dagen beurtelings in frisse en wat minder koele lucht terecht. Tegen het weekeind stijgt de luchtdruk in onze buurt en worden storingen op een iets verdere afstand gehouden waarbij de aangevoerde lucht ook weer wat zachter wordt. Het is echter de vraag of deze drukstijgingen voldoende zullen zijn om ook onze omgeving volledig storingvrij te houden. Iets wat lang geen zekerheid is.

We krijgen vandaag te maken met een licht wisselvallige dag. Er trok de voorbije nacht een front door onze streken en dat blijft vanochtend vroeg nog even slepen. Er kan de eerste uren van de ochtend nog wat wegtrekkende regen voorkomen. Het wordt daarbij het eerst droog aan de westkust, maar het kan toch tot halfweg de ochtend duren vooraleer de regen ook de provincie Oost-Vlaanderen volledig verlaten heeft. Daarna krijgen we een wisselend tot zwaar bewolkt vervolg van de dag. Er kan daarbij hier en daar al eens een opklaringkje voorkomen, maar veel zal dat toch niet worden. We houden het daarbij wel grotendeels droog al is een heel enkele bui niet volledig uit te sluiten. De maxima zitten een tikkeltje hoger dan gisteren en halen rond de 16-17 graden bij een stevig doorblazende zuidwestelijke wind.

Tegen de avond stijgt de buienkans. Er kan dan hier en daar een steviger bui voorkomen en ook vannacht is de kans op een paar verspreide buien wat groter. Daar zou zelfs eventueel een pittige bui met een donderklap of zelfs wat korrelhagel kunnen tussen zitten. De minima dalen daarbij tot rond 10 à 12 graden bij een wat meer westelijke wind.

Ook morgen is er de nodige wisselvalligheid. Verspreid over de dag wisselen zon, wolken en buien elkaar af. Daarbij kunnen er ook morgen in de loop van de dag een paar stevige buien opduiken. Ook dan is er kans op een bui met een donderklap of wat korrelhagel. De meer westelijke wind waait vlagerig en er zijn zeker tijdens en rond buien, maar ook daarbuiten, uitschieters mogelijk van rond 50 tot 60 km per uur. Het wordt ook enkele graden koeler met maxima die terugvallen op een hoogste waarde van rond 14 tot 15 graden.

Donderdag komt een volgende storing kijken. Het gaat dan om een warmtefront dat in de loop van de dag van west naar oost doortrekt. Daarbij zijn opnieuw perioden van regen mogelijk, maar het is op dit moment erg onzeker hoe actief dat front zal zijn. Hou voorlopig rekening met perioden van regen in de loop van de dag. Het front brengt wel weer zachtere lucht met zich meer waarbij de temperaturen opnieuw naar 16-17 graden oplopen.

Ook op vrijdag hebben we nog met een storing te maken die voor veel wolken zorgt en gaandeweg de dag perioden met wat regen of een bui. Grote hoeveelheden zullen dat niet meer zijn. Het kan tot een 18 graden worden.

In het weekeind zorgen drukstijgingen vanuit het zuiden ervoor dat storingen wat verder van ons weg blijven, maar of dat voor ons weer voldoende zal zijn, is nog de vraag. Er wordt dan wel zachtere lucht aangevoerd, maar het zou best kunnen dat storingen nog net het noordwesten van onze regio schampen met dan toch telkens veel bewolking en zelfs nog kans op wat neerslag, zeker in het noordwesten. Eén en ander moet de komende dagen duidelijker worden.

Samenvatting voor vandaagHet is eerst nog regenachtig, maar gaandeweg de ochtend wordt het al snel droger. Vanmiddag is het wisselend tot zwaar bewolkt met nog een kleine buienkans, maar even zo goed een opklaring. Maxima rond 17 graden bij een stevig doorstaande zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 08 oktober, 06.45 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.