Weerpraatje van zaterdag 12 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten nog steeds in het “speelveld” tussen een laag dat geleidelijk aan richting Scandinavië trekt en een hoog boven het oosten van de Middellandse Zee. De invloedssfeer van beide komt elkaar daarbij tegen in onze buurt en de scheidingslijn daartussen is een front dat zich op de Noordzee bevindt, vlak voor of net boven onze kust. Geen van beide systemen heeft voldoende kracht om onze regio volledig in te palmen, wat leidt tot een heen en weer slingeren van dit front. Dit front komt pas in de nacht naar maandag doortrekken waarna we dan volgende week in koelere lucht terechtkomen, opnieuw onder regie van nieuwe lagedrukgebieden.

Het front op de Noordzee blijft vandaag net ten noorden van onze regio slepen en ligt eigenlijk vlak tegen de kust aan. Dat zorgt bij ons voor veel wolken en kans op nog wat perioden van lichte regen of wat lichtere buien, vooral dan weer in de ochtend en vooral in het noordwesten en vlak aan zee. Landinwaarts is het zo goed als droog en ook aan zee verdwijnt de lichte neerslag, maar later in de middag neemt de kans op wat lichte regen of enkele lichte buien opnieuw toe. Er is veel bewolking. De kans dat de zon er aan zee door geraakt, is zo goed als nihil. Landinwaarts is die kans wel een stuk groter en zeker in de zuidelijke gebieden kan de zon wel even doorbreken. De grootste kans voor West-Vlaanderen is in het zuiden van de provincie. Voor Oost-Vlaanderen is de kans op opklaringen wat groter en kan de zon er zeker in de zuidelijke gebieden wel even doorbreken. We halen daarbij maxima rond 17-18 graden, waar de zon door geraakt zelfs iets meer. De zuidwestelijke wind neemt gaandeweg de dag daarbij geleidelijk in kracht af en waait meest maar matig meer.

Vanavond en vannacht verandert er hierin weinig. Aan zee is er nog steeds kans op het voorkomen van wat regen of een bui. Landinwaarts is die kans kleiner. Er is overal veel bewolking met zachte minima van 13 tot 14 graden.

Ook morgen blijft dat front tegen onze kust blijven plakken met als gevolg dat het daar bewolkt en grijs blijft. Landinwaarts zijn wel tijdelijk wat opklaringen mogelijk, maar de kans op een bui blijft vrij groot. Zelfs in de ochtend is er al kans op enkele verspreide buien. Daarna komt er een beter periode, maar in de namiddag zwaait het front dan definitief binnen. Het kan wel wat warmer worden met landinwaarts 20 graden of zelfs nog wat meer, maar aan zee zullen we dat niet halen en blijven we op 18-19 graden zitten. In de (late) namiddag zwaait dat front dan binnen met voorafgaandelijk zelfs kans op enkele onweersbuien. Dat wordt morgen een zaak van nowcasten want dat zal afhangen van de mate en de duur van de opklaringen die het front vooraf gaan.

In de nacht naar maandag trekt de storing dan langzaam binnen met perioden van regen en buien. Het is dan nog steeds vrij zacht met minima rond 13-14 graden.

Maandag ligt dat front nog altijd in de buurt en is het opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui en weer wat lagere maxima. De lucht is wel nog steeds vrij zacht van oorsprong en wordt met een stevige zuidwestelijke wind aangevoerd. We halen daarbij  wel maxima die rond een 17 tot 18-tal graden uitkomen.

Dinsdag en woensdag zouden dan weer drogere dagen worden met meer ruimte voor de zon, maar het is dan wel enkele graden koeler. We halen dan maar 15-16 graden meer. Later in de week neemt de wisselvalligheid weer toe en wordt het nog wat frisser.

Samenvatting voor vandaagEen groot verschil van noord naar zuid. Aan zee is het grijs en zelfs per momenten wat regenachtig. Landinwaarts is het droog en hoe zuidelijker je gaat, hoe groter de kans op wat opklaringen wordt. Afnemende zuidwestelijke wind en maxima van 17-18 graden aan zee tot 19-20 (?) in de uiterst zuidelijke regio’s.

Geert, zaterdag 12 oktober, 09.50 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.