Weerpraatje van maandag 14 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Vandaag beginnen we met de Europese weerkaart:

Veel hogedruk is er intussen op de weerkaarten niet meer te vinden zoals je zelf kunt zien. Ons weer wordt bepaald door diverse lagedrukgebieden op de Oostzee, de ingang van het Kanaal en net ten zuiden van Ierland. Die markeren een front dat ongeveer op dezelfde plek ligt en de voorbije dagen al een paar keer over onze regio trok. Ook vandaag weer. Die hele gordel van lagedrukgebieden schuift pas tegen dinsdag / woensdag oostwaarts door want tot die tijd biedt een hoog boven het oosten van Europa nog teveel weerstand en houdt dat front tegen. Tegen woensdag komen we dan onder invloed van een nieuw laag dat zich op deze kaart nog zuid van Groenland bevindt, maar tegen die tijd bij de Britse Eilanden zal arriveren. Van de weersverbetering op dinsdag / woensdag schiet dan ook niet veel meer over want vanaf woensdag neemt dit nieuwe laag de regie over ons weer over en stuurt weer nieuwe storingen op ons af. Wie goed kijkt ziet helemaal links boven op de kaart ook nog de restanten van ‘Melissa’, een ex-tropische storm, maar veel stelt dat niet meer voor.

We blijven vandaag met dat golvende front in onze buurt zitten. Het trekt vanochtend van zuid naar noord als warmtefront opnieuw door onze regio. Dat gebeurt in de eerste helft van de ochtend. Er is dan ook eerst veel bewolking met geleidelijk wat regen, motregen of een lichte bui. Geen grote hoeveelheden. Het front komt later vanochtend buiten onze kust weer tot stilstand. Landinwaarts is het dan droog, maar met veel wolken. Een enkele opklaring kan echter wel. De kans daarop is het grootste in de zuidelijke gebieden en landinwaarts. Aan zee blijft het bewolkt met kans op wat regen of motregen of een bui. De wind waait daarbij matig boven land, vrij krachtig tot krachtig aan zee uit zuidwest en voert zachte lucht aan. We zitten immers nog altijd aan de warme kant van het front met maxima die vanmiddag kunnen oplopen tot 20, zelfs 21 graden. Tegen de late middag keert het front dan als koufront op zijn stappen terug en neemt de kans op een paar (eventueel opnieuw felle) buien weer toe.

Vanavond trekt dat front dan weer van noord naar zuid door de regio met perioden van buien. Dat kunnen eventueel felle buien zijn. Later in de avond wordt het weer droger, maar er blijft erg veel bewolking hangen. De wind wordt dan weer wat meer west tot zuidwest en blijft vrij stevig doorwaaien. Later in de nacht en en zeker naar de ochtend toe, neemt de regenkans weer toe omdat het front dan weer wat dichterbij komt vanuit het zuiden. De minima blijven met temperaturen rond 13 graden opnieuw vrij zacht.

We moeten wachten tot morgen voordat het front onze regio helemaal zal verlaten. Dat gebeurt dan morgen in de ochtend. Dan trekt het front definitief naar het zuidoosten door, al kan het nog tot de avond duren voor het ons land helemaal zal verlaten. Onze regio komt echter al in de ochtend achter het front terecht. Het eerst aan zee. De dag start nog bewolkt met nog kans op wat regen of een bui, maar het wordt snel droger vanaf de kust. Uiteindelijk breken er ook opklaringen door en morgen namiddag is het wisselend bewolkt met zon en wolken. De wind is dan west geworden en voert veel koelere lucht aan waarin we nog maximaal 15 tot 16 graden halen.

Na een koelere nacht met minima rond 7-8 graden, krijgen we dan woensdag weer erg snel veel wolken binnen op nadering en doortocht van een nieuwe regenzone. Die trekt in de loop van de dag met perioden van regen en motregen van west naar oost door de regio. Het is veelal zwaar bewolkt tot betrokken. De wind blijft stevig doorwaaien uit zuidwest en kan per momenten vrij krachtig tot krachtig waaien, zeker aan zee. Het is ook dan koeler met maxima rond 15 graden.

Ook in de tweede helft van de week blijft de wisselvalligheid op volle toeren draaien. Het Britse laag stuurt ook dan storingen en buienlijnen onze kant op. Een detailverwachting voor die dagen heeft weinig zin omdat de timing van die storingen nog teveel verandert, maar in elk geval wordt het moeilijk om het lang droog te houden. We zien dan ook dagelijks storingen passeren met regelmatig regen. De maxima blijven koel en zitten niet veel hoger dan rond 15-16 graden.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken. Tijdelijk mogelijk wat regen in de eerste uren van de ochtend. Daarna droog met enkel aan zee nog kans op wat gespetter. Wel zacht met maxima tot rond 20 graden bij een aantrekkende zuidwestelijke wind. Tegen de late middag / avond opnieuw kans op regen of buien.

Geert, maandag 14 oktober, 06.40 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.