Weerpraatje van vrijdag 04 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten onder de invloed van een lagedrukgebied dat is ontstaan uit de resten van ex-orkaan Lorenzo. Het laag trekt geleidelijk aan van west naar oost over onze regio. Het wordt morgen gevolgd door een zwakke wig van hoge luchtdruk die tijdelijk voor een korte verbetering van ons weer zorgt. Op zondag wordt die echter al snel weer door een volgende lagedrukgebied gevolgd met regen en wind. Maandag komen we dan weer tijdelijk onder een wig van hoge luchtdruk te zitten, maar vanaf dinsdag nemen nieuwe lagedrukgebieden het heft weer in handen. Die gaan dan waarschijnlijk de rest van volgende week ons weer opnieuw beïnvloeden met perioden van regen of wind.

Vandaag zitten we de hele dag onder invloed van de restanten van ex-orkaan Lorenzo. Orkaan- of zelfs stormkracht is daar al lang niet meer mee gemoeid, al kan de wind wel wat vlagerig waaien uit een zuid tot zuidwestelijke hoek. Veel meer dan 5-6 Bft aan zee wordt dat niet, boven land maximaal een 4. Er viel vooral de voorbije nacht ook flink wat intense regen uit dat systeem. Vanochtend zijn er nog wat buien, maar er zijn ook langere droger perioden. Er blijft echter heel veel bewolking hangen. Vanmiddag zijn er meer perioden met regen of buien. Het wordt daarbij ongeveer 15 tot 16 graden.

Vanavond wordt het geleidelijk aan droog, al blijft een buitje wel mogelijk. In de nacht trekt nog een zwakke storing van noord naar zuid door en kan er weer tijdelijk wat lichte regen of een buitje vallen. De minima dalen daarbij naar een 8-tal graden. Verder is de wind nog noemenswaardig. Die draait vanavond al naar een noordelijke richting en draait tegen de ochtend zelfs naar noordoost. Veel meer dan een matige wind is dat echter wel niet meer.

Morgen kan het tijdelijk we wat beter en droger worden, maar een enkele bui of wat regen zal ook dan toch niet echt heel ver weg zijn. De temperaturen zitten dan ergens rond een 16-17 graden bij een tijdelijk noordoostelijke tot oostelijke wind. Er is de hele dag ook erg veel bewolking. De zon probeert er wel eens door te komen, maar tot veel meer dan wat noemenswaardige pogingen komt dat eigenlijk niet. Vooral in de ochtend zou een tijdelijke opklaring wel eens wat breder kunnen uitvallen, maar dat is het dan ook.

Tegen zondag is daar al een volgende en opnieuw erg actieve storing die haar opwachting maakt. Het gaat in de loop van de dag – zelfs al van in de nacht – weer periodiek fel regenen met af en toe erg veel regen en ook weer vrij veel wind. Het zal niet veel schelen of het regent zondag eigenlijk de hele dag wel met tussenpozen. De maxima maken daarbij pas op de plaats en zitten ook op zondag rond een 16-17 graden.

Op maandag kunnen we tijdelijk weer profiteren van de passage van een wig van hoge luchtdruk, maar die trekt snel door. Die houdt storingen dan heel even op afstand, maar vanaf dinsdag nemen nieuwe depressies het weer over en krijgen we dagelijks perioden met regen, buien en wind. De temperaturen kalven vanaf maandag verder af en hebben moeite om tot aan 15 graden te geraken.

Samenvatting voor vandaag: Perioden met regen of buien al kan het in de ochtend tijdelijk wat droger zijn. De wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig uit zuidwest, later draaiend naar noordwest en we komen niet veel verder dan tot rond een 15 à 16 graden.

Geert, vrijdag 04 oktober, 06.30 uur.

De minuut natuur van deze week gaat over de beruchte buxusmot:

Misschien zie je liever paddenstoelen? Dan kan je hier eens naar kijken (made by Kjell Naessens):

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.