Weerpraatje van donderdag 17 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

De weerkaarten worden nog altijd gedomineerd door een groot lagedrukgebied met centrum boven de Britse Eilanden. Het stuurt storingen en buienlijnen onze kant op die één voor één over onze omgeving trekken en daarbij al dan niet telkens tijdelijk ook wat in de omgeving blijven golven. Het laag komt tegen het weekeind geleidelijk over de Noordzee te liggen en lost daarbij tegen het eind van het weekend helemaal op. Tegelijk richt het Azorenhoog zich westelijk van de Britse Eilanden noordelijk op en vormt op de Atlantisch Oceaan een blokkade waarbij de heersende westcirculatie een halt toegeroepen wordt. Onder druk echter van nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Amerikaanse kust ontstaan, wordt dit hoog later volgende week richting Europa geduwd en uiteindelijk trekt het naar Scandinavië om nog later waarschijnlijk met versterking vanuit het zuiden boven Europa te komen liggen. Intussen komt een nieuw Atlantisch laag dichterbij. Dat zou dan volgende week kunnen leiden tot een opnieuw zuidelijk gerichte stroming met aanvoer van erg zachte lucht. Daarbij is het zeker tijdelijk droger tijdens de eerste dagen van de week, maar het is niet zeker dat dat ook later in de week blijft duren. Het zal afhangen van hoe dicht het nieuwe Atlantische laag ons kan naderen.

Na de regen van gisteren, is het vandaag een flink stuk droger. De storing die de regen veroorzaakte is weg getrokken richting het oosten, maar ligt niet zo heel ver weg. Ze blijft golven over de uiterste oostelijke regio’s van ons land, maar is voor ons voorlopig niet meer van belang wat de neerslag betreft. Er kan wel nog bewolking van dit front afwaaien. Vanuit het westen bereiken ons echter opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden en kans op enkele buien. Vanochtend zitten er vooral in de westelijke kant van West-Vlaanderen enkele buien. Elders is die kans op een bui niet uitgesloten, maar wel beperkt. Vanmiddag is er overal wel kans op een enkele lokale bui, maar veel zullen het er niet zijn. Ze blijven beperkt. De maxima zitten daarbij rond een 16-tal graden bij een eerst matige, later aantrekkende wind die vrij krachtig tot krachtig kan worden uit west tot zuidwest.

Tegen de avond neemt de buienkans toe. Er trekt dan een buienlijn over met verspreide buien en dat zouden eventueel wel een paar felle exemplaren kunnen zijn. Zelfs enkele donderklappen en/of wat hagel zijn zeker niet uitgesloten. Later in de nacht is het dan weer droger, maar een bui blijft toch mogelijk. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden en het blijft ook wat vlagerig waaien.

Morgen is het weer een stuk wisselvalliger. In de ochtend krijgen we een vrij actieve regen- en buienzone. Het gaat eigenlijk om een buienlijn, maar die buien kunnen wel gegroepeerd zitten in een groter aaneengesloten gebied waardoor het een tijd kan gaan regenen. Nadien krijgen we dan verspreid over de dag een aantal losse buien, maar ook daar kunnen nog wel felle exemplaren tussen zitten. De temperaturen komen morgen overdag rond ongeveer dezelfde waarden uit als vandaag van een 15 tot 16 graden bij een vlagerige zuidwestelijke wind. Zeker tijdens en rond buien zijn uitschieters mogelijk.

Op zaterdag zijn er zeker in de ochtend ook nog een aantal felle buien mogelijk. Er trekt dan nog een buienstoring door met zeker later in de ochtend en rond de middag nog wat felle buien. In de namiddag valt de buienmachine geleidelijk aan stil en neemt ook de wind verder af. Er komen dan vooral boven zee nog redelijk wat buien voor. Boven land lijken die zich dan tot enkele verspreide exemplaren te beperken. Het blijft aan de koele kant met maxima die nog een graadje achteruit gaan en rond een 15 graden uitkomen.

Zondag beperkt de neerslag zich echt wel tot een ene lokale bui. De maxima blijven rond 15 graden hangen. De wind neemt flink af en met een aantal zonnige perioden, ziet het er bij momenten zelfs vrij vriendelijk uit.

Begin volgende week loopt dat dan uit op enkele meest droge dagen met veel rustiger weer en weer meer ruimte voor wat zon. Misschien dat er toch nog een heel enkel buitje opduikt op maandag, maar eigenlijk is die kans bijzonder klein. Voor de rest is het maandag en dinsdag meestal licht tot wisselend bewolkt met maxima die maandag rond 15-16, dinsdag rond 16-17 graden zitten.

Samenvatting voor vandaagDe regen van gisteren is voorbij. We krijgen in de ochtend vooral in het westen nog enkele buien. Ook elders is een bui mogelijk, maar die kans is niet zo groot. Ook vanmiddag vallen er enkele verspreide buien. Maxima rond 15-16 graden bij een aantrekkende zuidwestelijke tot westelijke wind. Vanavond kans op enkele meer actieve buien, zelfs met een donderklap.

Geert, donderdag 17 oktober, 06.40 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

https://www.youtube.com/watch?v=UEPwG5K4IJo

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.