Weerpraatje van woensdag 02 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten in een koelere noordelijke stroming tussen een oostwaarts wegtrekkend lagedrukgebied en een eerder zwak hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Vanaf de Noordzee wordt gestoorde zeelucht met buien en buienlijnen aangevoerd. Het zwakke hoog breidt morgen zijn invloed uit en zorgt voor wat tijdelijke rust in de atmosfeer. En dan … krijgt dan toch het Amerikaanse model gelijk. De resten van ex-orkaan Lorenzo trekken van de Azoren naar West-Ierland en buigen dan scherp oostwaarts af. Tegen vrijdag lopen die restanten recht over ons in de vorm van een uitstervend lagedrukgebied. Na een tijdelijke en heel korte opleving van ons weer op zaterdag met een kleine wig van hoge luchtdruk, nemen lagedrukgebieden daarna al snel de regie verder over.

Er vallen vandaag eerst nog een aantal verspreide buien. Dat kunnen er vanochtend best nog wel redelijk wat zijn, al zijn die niet te vergelijken met de zware regenval van gisterenochtend. De buien zijn een stuk kleiner en meer verspreid, maar toch is een lokale fellere bui zeker niet uit te sluiten. In de loop van de dag dooft de buiigheid geleidelijk aan uit vanaf het westen. Daar vallen trouwens toch al sowieso de minste buien te verwachten. Het zal anderzijds ook wel tot de avond duren vooraleer alle buien uit het weerbeeld verdwenen zijn en dan nog. We noteren verder vandaag niet veel meer dan een 15-tal graden want de noordwest tot noord geworden wind voert koelere lucht aan. Aan de kust kan daar nog een windstoot bij zitten van 40-50 km per uur, maar over het algemeen waait die wind boven land maar matig meer en aan zee nog tijdelijk vrij krachtig.

Vanavond is zeker nog een enkele lichte bui niet uitgesloten, maar dat is dan de uitzondering op de regel. Het klaart wat op en koelt fors af naar een 6-7 graden landinwaarts, rond 8-9 aan zee. Na middernacht neemt de bewolking weer toe en daarmee zelfs de kans op een spatje regen. Dat heeft tot gevolg dat de temperaturen niet verder dalen en dat het niet zo koud zal worden als eerst gedacht.

Morgen is ook een koelere dag met vrij veel wolken. Overdag is het dan meestal droog met een wisselende, maar wel toenemende bewolking. Als er al wat van regen valt, zal het niet veel meer dan een handvol druppels zijn. We halen niet veel meer dan 14 tot 15 graden terwijl de wind dan gaandeweg wel weer meer west tot zuidwest gaat worden en later op de dag ook weer wat aantrekt. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking verder toe en kan er tegen de ochtend wat regen gaan vallen.

Op vrijdag komt dan een volgende storing binnen die in de loop van de dag voor perioden met regen zal zorgen en opnieuw iets zachtere lucht. De wind trekt dan weer aan uit zuid tot zuidwestelijke richting en het wordt weer een 17 tot 18-tal graden. Die storing betreft de resten van ex-orkaan Lorenzo. Zoals te zien is uit onderstaande tekening (bron National Hurricane Center), buigen die resten over Ierland af richting onze regio en zorgen hier dus voor een bewolkte vrijdag met perioden van regen. Geen paniek: dit zijn de restanten van wat overblijft van dat systeem en die hebben tegen dan al lang geen stormkracht meer:

Ook in het weekeind blijft het een komen en gaan van storingen. Zaterdag zou het tijdelijk we wat beter en droger kunnen worden, maar een bui of wat regen zal ook dan toch niet echt heel ver weg zijn. De temperaturen zitten dan ergens rond een 16-17 graden bij een west tot zuidwestelijke wind.

Tegen zondag is daar al een volgende en opnieuw erg actieve storing die haar opwachting maakt. Het gaat in de loop van de dag – zelfs al van in de nacht – weer periodiek fel regenen met af en toe erg veel regen en ook weer vrij veel wind. De maxima maken daarbij pas op de plaats.

Ook begin volgende week is het aanhoudend wisselvallig met perioden van en wind. Voorlopig blijft de herfst dus aan zet en is er geen zicht op een eventueel nazomertje. De regentekorten worden dus verder aangevuld.

Samenvatting voor vandaag: Zeker in de ochtend nog regelmatig buien. Vanmiddag doven die geleidelijk aan wel uit, maar een bui blijft toch tot de avond mogelijk. Er staat een koele en matige noordelijke tot noordwestelijke wind met aan zee nog enkele uitschieters. Maxima rond een 15-tal graden.

Geert, woensdag 02 oktober, 06.35 uur.

De nieuwe natuurminuut van de week heeft onze befaamde buxusmot in de hoofdrol:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.