Weerpraatje van vrijdag 18 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een imposant lagedrukgebied met kern boven de Ierse Zee, trekt de komende 48 uur geleidelijk aan richting de Noordzee waar het geleidelijk opvult. Nieuw element op de weerkaarten is dat het laag tegen zondag wel een extra uitbreiding krijgt in onze richting en richting Frankrijk, wat concreet een verslechtering van de weersverwachting betekent voor de zondag. Tegelijk vormt er zich op het midden van de Atlantische Oceaan een zuid-noord gericht hogedrukgebied. Dat werpt daar een nieuwe blokkade op en trekt dan geleidelijk volgende week oostwaarts waarbij dat hoog later in de week sowieso ergens in onze buurt gaat terechtkomen en zorgen voor veel rustiger en droger weer. Toch is nog enige armslag geboden want hoewel we volgende week duidelijk veel meer invloed van hogedruk op ons weer gaan krijgen, is nog niet volledig zeker waar de kern van het hoog precies zal komen te liggen.

Vandaag zijn we nog lang zo ver niet en moeten we een reeks buien verwerken. Die trekken in de loop van de dag van zuid naar noord over onze omgeving. Vanochtend vroeg al vallen de eerste buien al aan de Frans-Belgische grens en van daar breiden ze zich uit. In de loop van de dag mogen we geregeld buien verwachten en ook vanmiddag vallen er verspreid soms felle buien. Daar kan onweer bij zitten, maar ook hagel, veel regen en enkele felle rukwinden zijn mogelijk. Sowieso gaat de wind trouwens fors aantrekken uit een zuidwestelijke hoek en wordt die vrij krachtig tot krachtig, aan zee zelfs mogelijk hard. De maxima halen daarbij zo’n 16 tot 17 graden. Later vanmiddag hebben de buien de neiging om geleidelijk weer wat minder te worden.

Ook vanavond en vannacht blijft de kans op enkele verspreide buien bestaan. Daar kan ook dan nog gemakkelijk een flinke bui tussen zitten, eventueel met een lokale donderklap. Vooral aan de kust blijft die kans vrij groot. De minima dalen tot rond ongeveer 8 tot 9 graden tegen de ochtend.

Morgen zijn er zeker in de ochtend ook nog een aantal felle buien mogelijk. Er trekt dan nog een buienstoring door met zeker later in de ochtend en rond de middag nog wat felle buien. In de namiddag valt de buienmachine dan ook geleidelijk aan weer wat meer stil en neemt ook de wind verder af. Er komen dan vooral boven zee nog redelijk wat buien voor. Boven land lijken die zich dan tot enkele verspreide exemplaren te beperken. Het blijft aan de koele kant met maxima die nog een graadje achteruit gaan en rond een 15-16 graden uitkomen.

Zondag zijn er een aantal onzekerheden in de weerkaarten geslopen. Een storing blijft slepen over de oostelijke helft van ons land en zal in de loop van de dag opnieuw naar het westen trekken. Dé vraag is daarbij dan hoe ver westelijk die zal terugkeren. Diverse modellen laten de storing in de namiddag zelfs tot over onze kust terugkeren en in dat scenario komen we in de loop van de dag allemaal weer in de regen terecht. Andere modellen laten de storing ergens boven Oost-Vlaanderen tot stilstand komen, nog andere meer oostelijk. Behoorlijk wat onzekerheid dus. Sowieso zal er zeker landinwaarts veel bewolking zijn met maxima rond 16 graden. Tegen het eind van de dag trekt dan nog een back-bent occlusie van het noordwesten uit binnen met wat regen of enkele buien. Dus zelfs als we de dagperiode droog houden, dan neemt tegen de avond en nacht naar maandag de kans op buien of regen toch weer toe.

Begin volgende week brengt de komst van het Atlantische hoog dan wel enkele meest droge dagen met veel rustiger weer en weer meer ruimte voor wat zon.

Misschien dat er toch nog een heel enkel buitje opduikt op maandag. Zeker in de ochtend zou dat nog wel kunnen, maar gaandeweg de dag verdwijnen die buitjes wel. Voor de rest is het maandag en dinsdag meestal licht tot wisselend bewolkt met maxima die maandag rond 15-16, dinsdag rond 16-17 graden zitten. Het is daarbij vrij rustig met een flink afgenomen wind uit westelijke richtingen die nog maar zwak tot matig waait. Ook woensdag wordt een rustige dag met een mix van wolken en opklaringen.

Samenvatting voor vandaagHet wordt een buiige dag met gaandeweg de dag diverse (mogelijk forse) buien. Het zijn natuurlijk buien, dus de verdeling daarvan kan heel ongelijk zijn. Er is hagel en onweer mogelijk en ook felle rukwinden. Maxima rond 16 graden bij een forse zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 18 oktober, 06.50 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s