Weerpraatje van zaterdag 19 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds zorgt een – intussen oplossend – lagedrukgebied voor buien en perioden met regen. De kern ervan ligt in de buurt van Schotland en het laag trekt al verder oplossend richting de Noordzee om uiteindelijk ergens in de buurt van Denemarken tegen zondag volledig van de weerkaarten te verdwijnen. Boven Zuid-Europa is de luchtdruk hoger en van aan Scandinavië, doorheen onze omgeving tot aan het Iberische schiereiland, liggen storingen verbonden aan nog andere kleine kernen van lagedruk. Intussen heeft zich op de Atlantische Oceaan een groot blokkerend hogedrukgebied gevormd waarmee een verdere westelijke aanvoer gestopt wordt. Dat hoog trekt in de eerste dagen van volgende week onze kant op en komt tegen het midden van de week boven onze omgeving aan. Daarna trekt het verder oostelijk door en zet zo later volgende week bij ons opnieuw een zeer zachte zuidelijke stroming in gang van veel drogere lucht.

Vandaag krijgen we nog met een erg wisselvallig weerbeeld te maken. Vanochtend zijn er tal van buien actief. Vooral landinwaarts, in Oost-Vlaanderen, liggen er erg veel en ook de kust krijgt regelmatig met buien te maken. Daartussen zit een strook met minder buien zodat het binnenland van West-Vlaanderen drogere papieren heeft. Dat is geen beeld voor de hele dag. Geleidelijk aan gaan de buien landinwaarts minder worden, maar een enkel exemplaar blijft zeker mogelijk. Aan zee blijft de kans op buien de hele dag vrij hoog want het warme zeewater en kustconvergentie (wind van zee en wind van over land die daar botsen) spelen daar een extra rol in het blijven vormen van buien. De buien die er zijn, kunnen nog steeds fel zijn met felle regen, eventueel hagel en een donderklap. Ook een windstoot blijft mogelijk, al neemt die kans wel af. De wind waait sowieso minder hard dan de vorige dagen en is matig, aan zee soms nog eens vrij krachtig, uit het zuidwesten. We halen temperaturen van 12-14 graden vanochtend tot 15-16 graden vanmiddag. In en tijdens buien is dat telkens wat minder.

Ook vanavond en vannacht zijn we nog niet volledig van de buienkansen verlost. Er zijn er zeker heel wat minder dan overdag, maar de kans op een bui blijft echt wel bestaan. Zeker aan de kust is de kans op een lokale bui nog vrij groot. Landinwaarts is die veel en veel kleiner en is het een stuk rustiger met kans op vorming van wat nevel of mist. De minima dalen daarbij tot rond een 8 à 9 graden tegen de ochtend.

Morgen blijft een storing slepen over de oostelijke helft van ons land en zal in de loop van de dag opnieuw naar het westen trekken. Dé vraag is daarbij dan hoe ver westelijk die zal terugkeren. Diverse modellen laten de storing in de namiddag zelfs tot over onze kust terugkeren en in dat scenario komen we in de loop van de dag allemaal weer in de regen terecht. Andere modellen laten de storing ergens boven Oost-Vlaanderen tot stilstand komen, nog andere meer oostelijk. Behoorlijk wat onzekerheid dus. De waarheid zal meer dan waarschijnlijk ergens in het midden liggen. Daarbij start de dag overal droog, maar de bewolking neemt wel toe vanaf het zuidoosten. Tegen de middag komt er dan wat regen binnen via de oostelijke grens en zal vooral een groot deel van Oost-Vlaanderen wat regen krijgen. Die zal ergens tot stilstand komen rond de provinciegrens. De kust houdt het droog. Maxima daarbij opnieuw rond ongeveer 15 graden terwijl de wind in de loop van de dag uit een noordoostelijke richting gaat waaien en zwak tot matig is.

Tegen de avond en nacht naar maandag komt er dan een gebied met regen en buien binnen vanaf de kust. Het gaat dan overal weer regenen en die regen kan de hele nacht aanhouden bij minima rond 10 graden.

Maandag start dan nog nat, maar al snel wordt het droger en op een enkel buitje na blijft het dat dan ook de rest van de dag. Er komen dan geleidelijk opklaringen binnen bij maxima rond een, jawel, alweer 15 graden. De wind draait dan weer naar een westelijke hoek.

Vanaf dinsdag gaat de atmosfeer weer op slot. Door de komst van een hogedrukgebied worden actieve storingen op een afstand gehouden en op een heel enkel klein buitje niet te na gesproken, houden we het waarschijnlijk tot aan het eind van de week zo goed als droog. Tegen woensdag komt een zwak warmtefront van het zuiden uit binnen en daarachter wordt met een naar zuidelijke hoek draaiende wind nog zachtere lucht aangevoerd met maxima die in de tweede weekhelft zelfs richting 17-18 graden zouden kunnen oplopen.

Samenvatting voor vandaagBuien, maar niet altijd even gelijk verdeeld. Eerst vooral landinwaarts en aan zee buien. Later geleidelijk veel minder buien en uiteindelijk vooral aan de kust nog kans op een bui. Maxima rond 15-16 graden bij een sterk afgenomen wind uit zuidwestelijke hoek.

Geert, zaterdag 19 oktober, 09.50 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken: