Weerpraatje van zondag 13 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedrukgebieden blijven onze regio overheersen. De poging van het Zuid-Europees hoog om zijn invloed noordelijker uit te breiden, strandt. Een niet zo diep laag ten westen van de Britse Eilanden krijgt meer en meer invloed op ons weer, ook al door het ontstaan van enkele kleinere randstoringen van dat laag in onze buurt. Een front dat al enkele dagen op de scheidingslijn tussen deze systemen stil ligt, blijft ons nog tot en met dinsdagochtend parten spelen. Daarna neemt de invloed van een nieuw en actief laag toe dat zich op de Atlantische Oceaan vormt en in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden zal komen te liggen. Van daar uit zal het vooral later in de week ons weer bepalen.

Vandaag blijven we net als gisteren geplaagd zitten met een front dat voor de kust ligt. Het is vanochtend wel meer noordelijk getrokken, waardoor de hele regio in erg zachte lucht terechtgekomen is. Die is niet alleen erg zacht, maar ook erg vochtig. Er zit veel bewolking in en zelfs enkele verspreide buitjes. Dat weerbeeld blijft vanochtend zo. Later in de ochtend en na de middag wordt het tijdelijk droger en zijn dan enkele bredere opklaringen mogelijk. Net als gisteren geldt daarbij de verdeling: hoe zuidelijker en oostelijker, hoe groter de kans op opklaringen. Aan zee en in het westen en noordwesten zijn die er amper. Het wordt wel overal erg zacht met aan zee maxima rond 19 graden. Landinwaarts kan dat in het oosten en zuiden tot 21-22 graden zijn als het voldoende opklaart tenminste. In de loop van de middag neemt dan weer de buienkans toe. Zeker in de tweede helft van de middag en dat zou zelfs een onweersbui kunnen zijn! De buien kunnen fel worden met veel neerslag op een korte periode, zeker landinwaarts. De wind waait eerst zwak tot matig, later vanmiddag matig, uit een zuid tot zuidwestelijke hoek.

In de vooravond trekt dan het eigenlijke koufront door met nog wat regen of een bui. Daarna wordt het droger zodat de nacht grotendeels droog zal verlopen, maar wel erg vochtig met veel wolken en mogelijk wat mist of nevel. De minima zijn erg zacht met waarden rond een zelfde 13-14 graden als de voorbije nacht.

Morgen ligt dat front nog altijd in de buurt. Het keert in de ochtend zelfs opnieuw als warmtefront terug van het zuiden en trekt dan alweer met veel bewolking en perioden van regen of buien van zuid naar noord. Het is dan ook opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui en weer wat lagere maxima. De lucht is wel nog steeds vrij zacht van oorsprong en wordt met een stevige zuidwestelijke wind aangevoerd. We halen daarbij  wel maxima die rond een 17 tot 18-tal graden uitkomen. In de namiddag overheersen de droge perioden, maar er blijft veel bewolking.

In de avond en nacht trekt het front dan nog eens door de regio als koufront met opnieuw perioden van regen en buien. Dat kan ook dinsdagochtend nog het geval zijn. Daarna komen we in drogere lucht terecht met wat opklaringen en met meer ruimte voor de zon, maar het is dan wel enkele graden koeler. We halen dan maar 15-16 graden meer.

Woensdag is het aanvankelijk ook wisselend bewolkt, maar de kans op een bui neemt dan gaandeweg de dag toch weer toe. Het blijft koeler met maxima rond 15-16 graden.

Ook later in de week blijft het erg wisselvallig met regelmatig perioden van regen of buien en wordt het nog wat frisser.

Samenvatting voor vandaagOpnieuw heel veel wolken. In de ochtend ook een lokale bui. Daarna volgt een tijdelijke drogere periode met wat opklaringen. De meeste landinwaarts. Het is erg zacht met maxima rond 19 graden aan zee tot 22 in de uiterst zuidelijke regio’s. In de tweede helft van de middag komen er felle buien opzetten, mogelijk met onweer.

Geert, zondag 13 oktober, 09.40 uur.

Het is herfst, dus moeten we in de nieuwe natuurminuut wel naar paddenstoelen kijken:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.