Weerpraatje van donderdag 31 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Een aantal links werken daar niet (goed) door wat technische problemen met de site, maar er wordt aan gewerkt 😉

Algemene luchtdrukverdeling

Ons weer wordt nog altijd beïnvloed door een hogedrukgebied. De kern ervan ligt intussen boven Oost-Duitsland en Polen, met een uitloper richting de noordelijke Noordzee. Op de westflank van het hoog liggen een aantal storingen. Die lopen zich voorlopig nog wat te pletter tegen dat hoog, maar aangezien het zich snel verder oostwaarts terugtrekt, komt de weg vrij voor deze storingen om tot over onze omgeving te trekken. Dat gebeurt vanaf morgen. Er vormt zich daarbij boven de Britse Eilanden een diep lagedrukgebied dat vanaf zondag tot midden volgende week ons weer gaat overnemen. Het stuurt daarbij de ene na de andere storing over onze omgeving. Het is daarbij ook uitkijken dat er zeker tijdens het weekend geen actieve randstoring gevormd wordt die eventueel ook veel wind zou kunnen veroorzaken. Tegen midden volgende week vult het laag geleidelijk aan op en komt er (waarschijnlijk zeer tijdelijk) weer invloed van hogedruk, maar dat zou niet lang duren want nieuwe oceaandepressies staan te popelen om tegen het eind van volgende week weer het roer over te nemen.

Vandaag start alleszins koud. De temperaturen zijn de voorbije nacht flink gedaald en zitten vanochtend maar rond 1 tot 3 graden om de dag te starten. Het vriest daarbij ook lichtjes aan de grond en er staat een venijnige en koude oostelijke wind. Na zonsopgang gaan de temperaturen oplopen naar een 8 tot 9 graden tegen de middag. Deze namiddag halen we dan maxima rond 11-12 graden. Het is eerst zonnig, maar gaandeweg verschijnen er toch ook weer hoge sluierwolken. Het eerst weer aan de Frans-Belgische grens. Die breiden zich uit en vanmiddag wordt het geleidelijk aan steeds bewolkter vanaf het zuidwesten. De wind wordt dan oost tot zuidoost en spant nog wat aan om tegen de avond in een meer zuidelijke hoek terecht te komen. We houden het wel nog de hele dag droog.

Vanavond en vannacht breidt de bewolking zich verder uit en raakt het uiteindelijk volledig bewolkt. Door de wolken houden we hogere minima vast die rond een 6 à 7 graden blijven steken. In het oosten van Oost-Vlaanderen, (Waasland en Gentse havengebied) zou het nog kunnen afkoelen tot een 4 à 5 graden omdat de bewolking daar wat later binnenloopt. Het blijft nog grotendeels droog tot de ochtend bij een zwakke tot matige naar zuid draaiende wind.

Morgen is het mooi weer feestje over en raken we dan helemaal onder invloed van een nieuwe lagedrukgebied. De ochtend ziet er vrij nat uit met een actieve storing die in de ochtend binnenloopt aan de kust en dan geleidelijk van west naar oost over de reio trekt. Daarbij staat veel wind bij maxima eerst rond 13 graden, maar in de loop van de namiddag komt er behoorlijk zachtere lucht binnen. Tegen de late middag / avond hebben we maxima te pakken van om en bij de 15 graden. Het wordt in de namiddag geleidelijk aan droog vanaf de kust en die droge perioden houden dan het grootste deel van de dagperiode verder aan. 

Tegen de avond komt een volgende actieve regenzone binnen die in de nacht naar zaterdag met veel regen en wind zal passeren. De minima blijven dan in de nacht naar zaterdag ook weer fors hoger zitten en vorst aan de grond is er ook dan totaal niet meer bij. 

In het weekeind zitten we onder invloed van dat Britse laag met storingen. Die zorgen dan zowel op zaterdag als op zondag voor perioden met regen of buien waarbij het ook flink kan waaien. Het is vooral uitkijken naar wat een paar kleine randstoringen zouden kunnen gaan doen. Vooral op zaterdag berekenen een aantal modellen de vorming van een mogelijk klein lagedrukgebied dat dicht tegen de kust zou kunnen passeren met dan mogelijk een tijdelijk flink aantrekken van de wind. Zeker is dat nog niet, maar het is wel in de gaten te houden. De maxima zitten weer fors hoger en halen een 14 à 15 graden.

Ook begin volgende week en zeker op maandag blijft het erg wisselvallig met ook dan de passage van diverse storingen, verbonden aan dat Britse laag. Het blijft wel vrij zacht, al gaan de meest hoge temperaturen er dan wel weer geleidelijk aan uit. Verder in de week wordt het iets stabieler en ook weer wat minder zacht, maar de kans op regen en/of buien blijft zeker tot het midden van de week dagelijks erg groot.

Samenvatting voor vandaag: Na een koude start, blijft het in de ochtend vrij koud. Een doorstaande oostelijke wind zorgt voor een erg koud gevoel. Vanmiddag halen we niet veel meer dan 11-12 graden. Het is eerst volop zonnig met enkele sluierwolken, maar gaandeweg verschijnt er meer bewolking en tegen de avond geraakt het bewolkt.

Geert, donderdag 31 oktober, 06.35 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!