Weerpraatje van woensdag 30 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Een aantal links werken daar niet (goed) door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt 😉

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum boven de noordelijke Noordzee, trekt geleidelijk aan verder richting Polen. Ten zuiden van ons trekken via Frankrijk diverse storingen vanaf de Atlantische Oceaan richting het zuiden van Europa. Omdat het hoog net iets te ver ten noorden ligt, slagen wolkenvelden van deze storingen er van tijd tot tijd in tot over onze omgeving uit te slaan, maar de actieve delen van deze storingen bereiken ons niet. Het hoog trekt geleidelijk aan verder oostwaarts en verliest tegen het eind van de week zijn grip op ons weer helemaal. Vanaf vrijdag nemen aanstormende lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan het roer over. De storingen daaraan verbonden bereiken ons dan wel en zorgen tegen dan voor perioden met regen, veel wind en het opnieuw binnenkomen van een stuk zachtere lucht. Tot die tijd zitten we in koele polaire lucht.

De voorbije nacht zijn de temperaturen zoals verwacht wel degelijk flink kunnen zakken en kwam het zelfs op diverse plekken tot lichte vorst aan de grond. Echter dreven er de laatste uren van de nacht weer wolkenvelden vanuit Frankrijk binnen. Die horen bij die eerder genoemde storingen boven Frankrijk. Daardoor zijn de temperaturen tegen de ochtend weer wat opgelopen en starten we vandaag met een 4 tot 6 graden en vriest het aan de grond vanochtend nergens meer. Vanmiddag wordt het dan net als gisteren weer een 12 tot 13 graden. We moeten de zon vanochtend dan ook eerst nog een tijdje missen, maar net als gisteren komt die er in de loop van de ochtend wel weer door vanuit het noordoosten. Vanmiddag is het dan vrij zonnig tot zonnig met de meeste zon in de noordelijke regio’s. Vanaf de Franse grens kunnen er ook dan nog wel eens van tijd tot tijd een aantal wolkenvelden binnenlopen. De wind is daarbij zwak en komt uit een noordoostelijke tot oostelijke, tegen de avond zelfs meer zuidoostelijke richting.

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw eerst helder tot licht bewolkt. Van tijd tot tijd kunnen er ook in de nacht echter wel eens een aantal, vooral hoge, wolkensluiers binnenlopen. De meeste in de zuidelijke regio’s. De minima dalen zeker tijdens de opklaringen naar een povere 2 tot 3 graden waarbij het dan aan de grond telkens wat licht kan gaan vriezen. Wanneer daar dan weer wolkenvelden overheen gaan, loopt het kwik telkens wel weer wat op. 

Morgen breien we nog een mooie donderdag aan deze periode. Na de koude start van de dag gaan de temperaturen weer op zoek naar een 12 à 13 graden. De wind draait daarbij gaandeweg steeds meer naar een oost tot zuidoostelijke, later zelfs zuidelijke richting. Er komt in de loop van de dag wel opnieuw wat meer bewolking binnen, maar het blijft nog droog. Een volgende storing bereikt ons pas op vrijdag. In de nacht naar vrijdag houden we dan door de verder binnenlopende bewolking wel een stuk hogere minima. Die zakken dan niet meer onder de 7 tot 8 graden.

Tegen vrijdag is het mooi weer feestje over en raken we dan helemaal onder invloed van een nieuwe lagedrukgebied. De dag ziet er vrij nat uit met een actieve storing die van west naar oost trekt. Daarbij staat veel wind bij maxima eerst rond 13 graden, maar in de loop van de namiddag komt er behoorlijk zachtere lucht binnen. Tegen de late middag / avond hebben we maxima te pakken van om en bij de 15 graden. De minima blijven dan in de nacht naar zaterdag ook weer fors hoger zitten en vorst aan de grond is er ook dan totaal niet meer bij.

In het weekeind zitten we onder invloed van lagedrukgebieden met storingen. Die zorgen dan zowel op zaterdag als op zondag voor perioden met regen of buien waarbij het ook flink kan waaien. De maxima zitten weer fors hoger en halen een 14 à 15 graden.

Samenvatting voor vandaag: Net als gisteren start de dag met veel wolken, maar net als gisteren verschijnen er snel opklaringen vanaf het noordoosten. Die breiden zich snel uit en tegen vanmiddag is het overal vrij zonnig tot zonnig. Het zuiden blijft echter gevoelig voor wolkenvelden vanuit Frankrijk. Het wordt ongeveer 12 tot maximaal 13 graden bij een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen. 

Geert, woensdag 30 oktober, 06.30 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!