Weerpraatje van dinsdag 29 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Een aantal links werken daar niet (goed) door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt ūüėČ

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum tussen IJsland en Schotland, be√Įnvloedt nog steeds ons weer. Het heeft een uitloper tot over onze omgeving en zorgt bij ons voor een koele noordelijke tot geleidelijk steeds meer noordoostelijke aanvoer. Het hoog ligt aanvankelijk nog net niet genoeg in onze buurt om de invloed van storingen boven Frankrijk volledig buiten de deur te houden. Die sturen dan ook eerst nog redelijk wat wolkenpartijen onze kant op. De komende dagen komt de kern van het hoog geleidelijk aan dichterbij en schuift uiteindelijk ten noordoosten van onze omgeving richting Polen. Daardoor gaat de stroming de komende 48 tot 72 uur geleidelijk meer noordoost tot oost worden. Tegen donderdag komt vanaf het westen een volgend Atlantisch lagedrukgebied dichterbij. De frontensystemen van dat laag gaan ons weer tegen het eind van de week en komend weekend dan ook weer overnemen.

De dag start vandaag helemaal niet zo koud als gisteren en dat was niet verwacht. Er zijn gisteren in de late middag vrij veel wolken beginnen binnenlopen vanuit Frankrijk. Die horen bij storingen die ten zuiden van ons doortrekken. De neerslag daarvan bereikt ons helemaal niet, maar de bewolking duidelijk wel en dat was niet de bedoeling. Door de bewolking zijn de minima de voorbije nacht dan ook een flink stuk hoger blijven zitten en vriest het ook aan de grond vanochtend nergens. We starten de dag met temperaturen rond 5 tot 7 graden. Vanochtend zijn er daarbij eerst dan ook nog veel wolken, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking af vanaf het noorden en schuiven er geleidelijk aan weer brede opklaringen binnen. We eindigen de dag dan ook zonnig tot licht bewolkt. De zwakke noord tot noordoostelijke wind voert verder wel koele lucht aan waarin de maxima vanmiddag niet veel meer dan een 12 tot 13 graden weten te halen.

Tegen de avond is het opgeklaard en vannacht is het dan ook licht bewolkt tot helder. Daardoor koelt het wel fors af en zitten we tegen de ochtend weer met minima van maar 3-4 graden aan zee tot hoogstens 1 tot 3 graden landinwaarts. Aan de grond gaat het vannacht dan ook wel weer licht vriezen op vele plekken. Er staat amper wind. Als die er al is, waait die heel zwak uit het noordoosten. Er kan daarbij dan ook hier en daar wat nevel of een mistbank opduiken. Morgenochtend kunnen we dan wel weer fraaie plaatjes zien van berijpte velden en tuinen. Net zoals het dus gisterenochtend het geval was:

 

Ook morgen is het dan weer een hele rustige en mooie oktoberdag. De dag start dus wel weer koud, maar eens de zon op worden de temperaturen weer snel wat de hoogte in gejaagd. Veel meer dan een 12-13 graden wordt het echter ook morgen niet. Daarbij staat een zwakke wind uit een dan meest oostelijke richting. Er is veel zon met slechts sporadisch enkele wolken.

Ook de nacht naar donderdag wordt een koele nacht met minima die weer maar net positief blijven en amper 1 tot 3 graden behouden. Vlak aan zee is het telkens wel nog net een graadje zachter. Het gaat ook dan weer op vele plekken lichtjes vriezen aan de grond. 

Overdag krijgen we donderdag nog een mooie periode. Na de koude start van de dag gaan de temperaturen weer op zoek naar een 12 à 13 graden. De wind draait daarbij gaandeweg steeds meer naar een oost tot zuidoostelijke richting. Er komt in de loop van de dag wel wat meer bewolking binnen, maar het blijft nog droog. Een volgende storing bereikt ons pas op vrijdag.

Tegen vrijdag is het mooi weer feestje over en raken we dan helemaal onder invloed van een nieuwe lagedrukgebied. De dag ziet er vrij nat uit met een actieve storing die van west naar oost trekt. Daarbij staat veel wind bij maxima rond 13 graden. De minima blijven dan in de nacht naar zaterdag wel fors hoger zitten en vorst aan de grond is er dan niet meer bij.

In het weekeind zitten we onder invloed van lagedrukgebieden met storingen. Die zorgen dan voor perioden met regen of buien waarbij het ook flink kan waaien. De maxima zitten dan wel weer wat hoger en halen een 14 à 15 graden.

Samenvatting voor vandaag: In de ochtend zijn er eerst vrij veel wolken. Die trekken geleidelijk aan weg en vanmiddag wordt het licht bewolkt tot zonnig. Er staat daarbij een zwakke noordoostelijke wind bij temperaturen van 5 tot 7 graden rond de start van de dag, oplopende naar 12-13 graden vanmiddag. Komende avond en nacht is het opnieuw koud met op veel plaatsen lichte vorst aan de grond.

Geert, dinsdag 29 oktober, 06.45 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!