Weerpraatje van maandag 28 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Het is mogelijk dat een aantal links daar niet (goed) werken door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt ūüėČ

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum tussen IJsland en Schotland, be√Įnvloedt ons weer. Het heeft een uitloper tot over onze omgeving en zorgt bij ons voor een koele noordwestelijke tot noordelijke aanvoer. De komende dagen komt de kern van het hoog geleidelijk aan dichterbij en schuift uiteindelijk ten noordoosten van onze omgeving richting Polen. Daardoor gaat de stroming de komende 48 tot 72 uur geleidelijk meer noordoost tot oost worden. Tegen donderdag komt vanaf het westen een volgend Atlantisch lagedrukgebied dichterbij. De frontensystemen van dat laag gaan ons weer in de tweede helft van de week dan ook geleidelijk overnemen.

Voor vandaag ziet het er vrij goed uit. We zijn wel in van oorsprong erg koele lucht terecht gekomen en dat zullen we vanochtend toch wel geweten hebben. De dag is op veel plekken landinwaarts gestart met temperaturen van maar 2 tot 4 graden terwijl er lokaal al wat lichte vorst aan de grond genoteerd kon worden. Overdag halen we dan vandaag maxima die oplopen naar ongeveer 12 tot 13 graden. De wind waait daarbij zwak uit een noordelijke tot noordwestelijke hoek en draait daarbij geleidelijk aan meer naar een noordelijke hoek. Het is daarbij erg zonnig en vanochtend vroeg komen er ook een aantal mistbanken voor. Die lossen geleidelijk aan op en dan wordt het vrij zonnig, maar toch ook met een aantal stapelwolken. Het is niet onmogelijk dat daar gaandeweg de dag op zee ook een buitje van komt en dat zou dan eventueel vanmiddag net tot aan de kust kunnen geraken. Landinwaarts houden we het wel droog.

Vanavond gaat het opnieuw erg snel afkoelen en duiken de temperaturen zeker eens de zon onder gaat, snel naar omlaag. De nacht verloopt erg rustig met een heel zwakke tot afwezige wind uit noordelijke tot noordoostelijke hoek. Er vormt zich net als de voorbije nacht ook weer een aantal nevel- en mistbanken bij minima die tegen de ochtend nog maar net positief zijn met waarden rond een 2-3 graden. Op vele plekken is er ook dan weer wat lichte grondvorst zodat ook morgenochtend de kans groot is dat de autoruiten van buitenslapende wagens wat aangevroren staan.

Overdag krijgen we dan morgen weer een hele mooie oktoberdag. Net als vandaag schijnt de zon na het opruimen van die ene nevel- of mistbank weer voluit en kunnen we een flink aantal zonne-uren bij elkaar sprokkelen. Er zijn ook dan wel eens een paar wolken, maar duidelijk nog minder dan vandaag. De wind zit morgen in een wat meer noordoostelijke tot oostelijke richting en blijft heel zwak waaien. De maxima zitten morgen net als vandaag rond een voor de tijd van het jaar vrij normale waarde van een 12 tot 13-tal graden.

Ook de nacht naar woensdag wordt een koele nacht met minima die weer maar net positief blijven en amper 1 tot 3 graden behouden. Vlak aan zee is het telkens wel nog net een graadje zachter. Overdag krijgen we ook woensdag nog een hele mooie dag met maxima rond een normale 12-13 graden. Doordat er ook dan erg weinig wind en veel zon is, voelt dat best vrij aangenaam aan. De weinige wind die er waait, komt zwak uit een oostelijke hoek. Tegen het eind van de dag kunnen er wat meer wolkensluiers binnenlopen.

Donderdagnacht kan er geleidelijk wat meer bewolking binnenlopen, horende bij een vanuit het westen naderende lagedrukgebied. Het is echter nog te vroeg om daar al een precieze timing op te plakken en om nu al te zeggen hoe ver het in die nacht kan afkoelen. In elk geval neemt donderdag overdag de bewolking wel verder toe en verliezen we de zon. Een naderende storing zorgt voor een toenemende wind en ook regenkans, maar waarschijnlijk houden we het nog tot laat op de dag droog. De aanwakkerende zuidelijke wind zorgt wel voor een kouder gevoel, hoewel de maxima ook donderdag rond dezelfde 12 tot 13 graden zitten als de komende dagen.

Tegen vrijdag en het komende weekeind raken we dan helemaal onder invloed van dat nieuwe lagedrukgebied. Vooral vrijdag ziet er vrij nat uit met een actieve storing die van west naar oost trekt. Daarbij staat veel wind bij maxima rond 13 graden. De minima blijven dan wel fors hoger zitten en vorst aan de grond is er dan niet meer bij.

Samenvatting voor vandaag: Er komt een hele mooie oktoberdag aan. Er is veel zon met slechts enkele verspreide wolken. Op zee vormt zich eventueel een buitje met een kleine kans dat dit tot aan de kust kan geraken. Elders is het droog. Maxima na een erg koele start van de dag met wat grondvorst, oplopend naar 12-13 graden bij een erg zwakke noordelijke wind. Komende nacht opnieuw erg koel met verspreide lichte vorst aan de grond.

Geert, maandag 28 oktober, 06.30 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!