Weerpraatje van zondag 27 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Het is mogelijk dat een aantal links daar niet (goed) werken door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt 😉

Algemene luchtdrukverdeling

Voor ons zijn twee spelers op de weerkaarten van belang. Er is enerzijds een lagedrukgebied dat tussen Schotland en Scandinavië ongeveer ter hoogte van de Faroër Eilanden ligt. Dat trekt langzaam verder naar het oosten, richting Scandinavië. Anderzijds ligt er een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Het laag stuurde de voorbije nacht een storing van west naar oost door onze omgeving waarachter het hoog zich snel naar ons uitbreidt. We zijn daarbij wel in de veel koelere lucht achter dat front terechtgekomen. Het hoog breidt zich de komende dagen snel verder oostwaarts uit en gaat van west naar oost onze omgeving passeren om tegen de tweede helft van de week ergens met centrum boven Polen terecht te komen. Tegen dan dan komt een volgende lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij en dat zou dan tegen donderdag een storing vanuit het westen over onze regio kunnen sturen.

Vandaag zijn we in veel koelere lucht terechtgekomen. Het front dat de voorbije nacht door onze regio trok, ligt vanochtend nog over de Ardennen en zorgt daar nog lange tijd voor regen. Bij ons is het droog geworden en dat blijft het de rest van de dag ook. Er zijn vanochtend wel eerst nog veel wolken. De bewolking van het front trekt maar heel langzaam verder oostwaarts weg en kan nog de hele ochtend blijven hangen. De zon raakt er dan ook maar moeilijk door en het is echt wel wachten tot de latere ochtend / middag vooraleer bredere opklaringen vanaf de kust beginnen binnen lopen. Vanmiddag worden die dan wel snel breder en krijgen we toch meer en meer zonnige perioden te zien. Die kunnen tegen de late middag wel vrij breed worden en de dag eindigt dan ook licht tot wisselend bewolkt. De wind is ten opzicht van gisteren helemaal aan de ketting gegaan en waait nog maar zwak tot hoogstens matig uit noordwest, geleidelijk meer noord. We zitten daarbij wel in veel koelere lucht met maxima die nog maar rond een 12 tot maximaal 13 graden zullen uitkomen.

Vanavond en vannacht is het dan licht tot wisselend bewolkt. De wind zit intussen in een noordelijke hoek en waait ook dan maar zwakjes. Er wordt nog wat koelere lucht aangevoerd en de minima gaan tegen de ochtend behoorlijk onderuit en zitten dan nog rond 6-7 graden vlak aan zee. Landinwaarts is dat maar een 3 tot 6 graden. Er kan zich daarbij ook wat lokale nevel of mist vormen. 

Morgen wordt ook een koele dag. ’t Is te zeggen: eigenlijk zitten de maxima voor het eerst sinds een alweer eens heel lange periode min of meer rond normale waarden voor de tijd van het jaar … We zijn zo verwend met hoge temperaturen dat we haast zouden vergeten dat 12-13 graden normaal is voor eind oktober en dat is ook wat we gaan noteren morgen. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af met nu eens brede opklaringen en veel zon, dan weer wat meer wolken. Er is een kleine kans dat er morgen in de loop van de dag toch nog een enkel licht lokaal buitje opduikt. De wind zit daarbij nog altijd in een noordelijke hoek en waait zwak tot hoogstens matig.

Dinsdag en woensdag blijven we in die koele lucht zitten. Overdag wisselen wolken en zon elkaar af, maar het blijft dan volledig droog. Buitjes zijn er niet meer bij en de zon speelt een grote rol, af en toe eens afgewisseld door een paar wolkenvelden. De maxima kalven gaandeweg nog wat af en zitten telkens rond een 11 tot maximaal 13 graden. Het is niet onmogelijk dat we in het midden van de week in opklaringen tijdens de nacht de eerste (grond)vorst van het seizoen zien optreden. De minima dalen immers telkens naar een graad of 5 aan de kust, maar landinwaarts kan het telkens een 2-3 graden worden met kans op lichte vorst aan de grond. Het eerste ruitenkrabben van het seizoen zit er dan ook aan te komen … 😉

Op donderdag komt dan dat volgende Atlantische laag dichterbij en dat zorgt dan voor een toename van de bewolking en waarschijnlijk perioden met regen of motregen, maar die timing is nog niet zeker. Het zou kunnen dat dit front al in de nacht aankomt, maar voor hetzelfde is het pas overdag. De koude in de nachten wordt dan wel getemperd, maar overdag blijft het aan de koele kant.

Samenvatting voor vandaagDroog, maar wel eerst nog zwaar bewolkt. Pas heel geleidelijk aan komen er opklaringen binnen vanaf de kust. In de loop van de middag worden die breder en de dag eindigt licht tot wisselend bewolkt. Het is wel veel koeler. Een zwakke tot matige noordwestenwind voert koelere lucht aan met maxima rond 12-13 graden.

Geert, zondag 27 oktober, 09.05 uur.

 

In de nieuwe minuut natuur van deze week, gaan we nog eens de kleurrijke herfsttoer op:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!