Weerpraatje van zaterdag 26 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Het is mogelijk dat een aantal links daar niet (goed) werken door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt 😉

Algemene luchtdrukverdeling

Er is ten opzichte van gisteren niet zo veel veranderd aan de algemene luchtdrukverdeling. We zitten nog steeds met een gordel van lagedrukgebieden waarvan de diverse kernen zich respectievelijk bevinden in de buurt van de Azoren, tussen Schotland en Noorwegen en ten noorden van de Baltische Staten. Ten zuiden van deze gordel ligt een gebied van hoge luchtdruk ongeveer vanaf Spanje over Zuidoost-Europa tot diep in Rusland. Ook aan de andere kant van deze gordel van lagedruk bevindt zich een hogedrukgebied. Dat ligt ongeveer centraal op de Atlantische Oceaan en blokkeert daar verdere invloeden van de oceaan. Tussen de lagedrukgebieden en het Zuid-Europese hoog, ligt een storing vlak voor onze kust en die blijft daar wat golven. Vanavond pas gaat die door onze regio trekken, waarna het Atlantische hoog zich via de Britse Eilanden een weg naar onze omgeving zal forceren. Daardoor keert de stroming vanaf morgen om: van een zachte zuidelijke stroming naar een koele noordelijke stroming. Dat hoog schuift dan later in de week geleidelijk aan steeds dichterbij, maar tegen het eind van de week zouden lagedrukgebieden weer meer invloed krijgen.

Voor vandaag zorgt deze verdeling ervoor dat we nog steeds aan de voorzijde van een front blijven zitten dat boven de Noordzee ligt en dat de scheiding vormt tussen de bijzonder zachte lucht waar wij in zitten en veel koelere lucht ten noorden van dat front. Aan die voorzijde staat een erg stevige zuidwestelijke tot zuidelijke stroming met vanochtend erg veel wind.Die kan aan zee tot 5-6 Bft halen met uitschieters tot rond 60 km per uur. Boven land waait die ook fors door en daar zijn uitschieters tot rond 40-50 km per uur mogelijk. Het is de bedoeling dat die wind vanmiddag iets gaat afnemen, maar toch erg stevig en vlagerig blijft doorwaaien. Daarmee wordt erg zachte lucht aangevoerd waarin het vanochtend vroeg al 14-15 graden is. Vanmiddag lopen die maxima dan verder op naar waarden van een 18-19 graden landinwaarts tot rond 16-17 graden aan zee. Er is zeker vanochtend flink wat ruimte voor erg brede opklaringen met veel zon, maar er passeren ook wel geregeld wat wolkenpartijen. Vanmiddag neemt de bewolking dan geleidelijk aan toe, al zijn er zeker ook nog voldoende brede opklaringen met ruimte voor de zon. We houden het nog de hele dagperiode droog.

Vanavond neemt de bewolking dan snel verder toe en volgt er regen. In de nacht trekt het koufront dat voor de kust ligt dan eindelijk door de regio met perioden van regen en/of buien. Het is bewolkt en winderig terwijl die wind geleidelijk west tot noordwest en tegen de ochtend noord wordt. Het is wel nog zacht al nemen de temperaturen wel gestaag af tot een 8-9 graden tegen morgenochtend vroeg.

Morgen zitten we dan ook in die veel koelere lucht die zich achter het front bevindt. De neerslag trekt in de ochtend langzaam weg en het klaart geleidelijk aan weer op, maar de maxima hebben een dreun gekregen en halen nog maar 12 tot 14 graden als hoogste waarden. Het kan wel nog vrij lang duren voor de bewolking ook landinwaarts helemaal gaat breken. Het zal pas in de namiddag zijn dat ook Oost-Vlaanderen weer volledig in de brede opklaringen zal geraken achter het front. Er staat dan een koele noordoostelijke wind en het is dan in de namiddag wel overwegend droog.

De nacht naar maandag kan al een vrij koele nacht worden met minima die dan gemakkelijk dalen naar een 3-4 graden landinwaarts. Aan zee iets minder koel. Maandag overdag houden we dan een wisselvallig weertype. De noordelijke stroming voert afwisselend brede opklaringen en wolkenvelden aan. Er is zelfs een kleine kans op een heel enkel licht buitje, maar dat zal toch de uitzondering op de regel zijn. In de koele lucht waarin we dan zitten, wordt het wel niet veel warmer meer dan maximaal een 12 tot 13 graden.

Ook op dinsdag en woensdag blijven we in veel koelere lucht zitten en wordt het zelfs nog enkele graden koeler. Overdag wisselen wolken en zon elkaar af, maar het blijft zo goed als droog of helemaal droog. De maxima kalven gaandeweg nog wat af en zitten telkens rond een 11 tot maximaal 13 graden. Het is niet onmogelijk dat we in het midden van de week in opklaringen tijdens de nacht de eerste (grond)vorst van het seizoen zien optreden.

In de tweede helft van de week blijft het aan de koele kant en verandert er niet zo veel op de weerkaarten. Het is ook dan (zo goed als) droog en wolken en opklaringen wisselen elkaar af. Het zal afhangen van de hoeveelheid bewolking of de nachten ook dan zo fris blijven of weer iets opwarmen.

Samenvatting voor vandaagZeer zacht met maxima landinwaarts tot wel 19 graden, maar er staat erg veel wind met forse uitschieters. Die zou vanmiddag wel iets moeten afnemen. Eerst is er nog veel zon, gaandeweg verschijnen er wel wat meer wolken. We houden het overdag nog droog. Vannacht gaat het regenen.

Geert, zaterdag 26 oktober, 08.20 uur.

 

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!