Weerpraatje van vrijdag 25 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar. Het is mogelijk dat een aantal links daar niet (goed) werken door wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt 😉

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten met een gordel van lagedrukgebieden waarvan de diverse kernen zich respectievelijk bevinden in de buurt van de Azoren, tussen Schotland en Noorwegen en ten noorden van de Baltische Staten. Ten zuiden van deze gordel ligt een gebied van hoge luchtdruk ongeveer vanaf Spanje over Zuidoost-Europa tot diep in Rusland. Ook aan de andere kant van deze gordel van lagedruk bevindt zich een hogedrukgebied. Dat ligt ongeveer centraal op de Atlantische Oceaan en blokkeert daar verdere invloeden van de oceaan. Tussen de lagedrukgebieden en het Zuid-Europese hoog, ligt een storing vlak voor onze kust en die blijft daar wat golven. Zaterdagavond pas gaat die door onze regio trekken, waarna het Atlantische hoog zich via de Britse Eilanden een weg naar onze omgeving zal forceren. Daardoor keert de stroming vanaf zondag om: van een zachte zuidelijke stroming naar een koele noordelijke stroming. Hoe dat later volgende week evolueert, is zeer onzeker. Het Amerikaanse model laat het hoog ten westen van / boven onze regio liggen waardoor de stroming koel noordelijk blijft. Het Europese model laat het hoog doorschuiven waardoor we later in de week weer in een zachte zuidelijke stroming zouden terechtkomen.

Vandaag zitten we nog in zeer zachte lucht. Een diepe zuidelijke stroming voert erg zachte lucht aan waarin het vanmiddag gemakkelijk tot 18 graden kan worden. Vanochtend zijn er daarbij eerst nog veel wolken. Op zee ligt vanochtend vroeg een klein buienlijntje met forse buien. De meeste en actiefste buien blijven buiten de kust en bereiken ons niet, maar een paar kleinere buien van dat systeem kunnen tijdens de eerste uren van de ochtend wel even de kustregio meepikken. Daarachter krijgen we dan de rest van de dag een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een lokale bui. Het gaat wel flink waaien. De zuidelijke wind kan in de loop van de dag aan zee tot 5-6 Bft aantrekken met uitschieters tot rond de 60 km per uur. Ook boven land komt vrij veel wind te staan die vlagerig uit die zuidelijke hoek waait.

Vanavond en vannacht blijft het nog droog met nog steeds een mix van wolken en opklaringen. Het blijft erg zacht en ook vrij winderig met minima die rond een 10 tot 12 graden blijven zitten. Een klein lokaal buitje is niet volledig uitgesloten, maar zal toch de uitzondering op de regel zijn.

Intussen zijn de vooruitzichten voor morgen, zaterdag vrij eenduidig aan het worden. We houden het front dat de scheiding vormt tussen de zachte lucht bij ons en de veel koelere lucht ten noorden van ons, nog de hele dag buiten de kust. We krijgen dan ook een weerbeeld dat aanvankelijk op dat van vandaag lijkt. Een mix van wolken en opklaringen, maar de bewolking krijgt in de loop van de dag en zeker in de middag de overhand.Het kan landinwaarts nog een 18 graden worden, aan zee rond 16 graden. De zuidelijke wind blijft flink doorwaaien en kan zelfs nog wat harder waaien dan vandaag. Tegen de avond loopt het front binnen vanaf de kust.

In de nacht naar zondag trekt het front door de regio met perioden van regen en/of buien. Het is bewolkt en winderig terwijl die wind geleidelijk west tot noordwest en tegen de ochtend noord wordt. Het is wel nog zacht.

Op zondag zitten we in veel koelere lucht. De neerslag trekt in de ochtend langzaam weg en het klaart geleidelijk aan weer op, maar de maxima hebben een dreun gekregen en halen nog maar 12 tot 14 graden als hoogste waarden. Er staat dan een koele noordoostelijke wind en het is dan in de namiddag wel overwegend droog.

De eerste helft van volgende week blijven we in veel koelere lucht zitten en wordt het zelfs nog enkele graden kouder. Overdag wisselen wolken en zon elkaar af, maar het blijft zo goed als droog of helemaal droog. De maxima kalven gaandeweg nog wat af en zitten telkens rond een 12 à 13 tot maximaal 14 graden. Het is niet onmogelijk dat we in het midden van de week in opklaringen tijdens de nacht de eerste (grond)vorst van het seizoen zien optreden.

De evolutie voor de tweede helft van de week is nog bijzonder onzeker. Alles zal dan afhangen van of het hoog blijft liggen ten westen van ons dan wel doorschuift via onze omgeving naar het oosten.

Samenvatting voor vandaagOpnieuw erg zacht met een mix van wolken en zon. Meest droog, al is een buitje niet uitgesloten. In de ochtend in de kustregio een grotere kans op een buitje. Maxima rond 18 graden en gaandeweg de dag wel vrij veel wind met flinke uitschieters uit het zuiden.

Geert, vrijdag 25 oktober, 06.40 uur.

 

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!