Weerpraatje van donderdag 24 oktober:

Noot vooraf: De pagina’s met weerkaarten en waarnemingen zijn moeilijker bereikbaar sinds gisteren. Het is mogelijk dat een aantal links daar niet (goed)werken. Er zijn immers wat technische problemen met de site, maar dat wordt zo snel mogelijk weer opgelost en er wordt aan gewerkt ūüėČ

Algemene luchtdrukverdeling

De luchtdrukverdeling in onze buurt is vrij complex. Een grote speler hierin is een lagedrukgebied in de buurt van Schotland. Het trekt de komende dagen geleidelijk aan richting Scandinavi√ę. Aan dat laag zijn fronten verbonden die de hele tijd net ten westen van ons blijven haperen of soms net eens binnentrekken. Doordat bij ons in de buurt nog hogedruk ligt, wordt de eigenlijke passage van die fronten tegengehouden tot in de loop van het weekeind. Dan pas verdwijnt de hogedruk uit onze omgeving. Tegelijk trekt een ander hoog vanaf de Atlantische Oceaan richting Europa waarbij dat hoog het Schotse laag eigenlijk ook wegduwt. Daardoor “kantelt” de stroming bij ons na het weekeind naar een noordelijke hoek en komt er veel koelere lucht binnen. Begin volgende week is het dan afwachten waar dat nieuwe hoog later in de week precies zal komen te liggen.

Voor vandaag is er allemaal nog weinig aan de hand. We zitten in een erg zachte zuidelijke stroming aan de voorzijde van een front dat ten westen van ons bivakkeert. De ochtend begint met brede zonnige perioden en dat blijft het grootste deel van de dag zo. Tot laat in de middag zijn er brede zonnige periodes met wat wolkenvelden. De maxima lopen daarbij tot een zeer zachte 18 tot 20 graden op. Daarbij staat een zwakke tot hoogstens matige zuidelijke wind te blazen. In de late middag neemt de bewolking wel geleidelijk aan wat toe doordat het front dat voor de kust ligt, langzaam dichterbij komt. Er kan dan eventueel van het westen uit ook een enkel licht buitje binnenlopen.

Ook vanavond is er kans op een enkele lichte bui. Die hoort bij dat zwakke front dat dan van het westen uit dichterbij komt en zorgt voor meer bewolking. Die bewolking blijft ook vannacht hangen waardoor de minima weer erg zachte zijn en amper onder de 10 tot 12 graden zullen zakken.

Morgen lijken er ook door de nabijheid van dat front ook weer wat meer wolken op het menu te staan en zou er eventueel verspreid doorheen de dag ook weer een heel enkel licht buitje kunnen opduiken. Zeker is dat echter niet en veel plekken houden het dan ook gewoon de hele dag droog. Het blijft wel heel zacht. Ook morgen halen de maxima met een zuidelijke wind heel erg hoge waarden van een graad of 18. Die wind neemt gaandeweg de dag wel behoorlijk toe. Landinwaarts wordt dat later op morgen gemakkelijk een matige tot vrij krachtige wind. Aan zee kan die wind later op de dag zelfs vrij krachtig tot krachtig gaan waaien. Er zijn zeker later op de dag uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur.

Ook de nacht naar zaterdag blijft het erg hard waaien met ook dan nog altijd een vrij krachtige wind. Er is veel bewolking, zeker aan zee en in het noordwesten. Landinwaarts zijn er bredere opklaringen.

Zaterdag kan het nog vrij zacht blijven, maar de temperaturen zitten toch al in een dalende lijn. De verwachting is voor zaterdag bijzonder moeilijk en onzeker want alles zal afhangen van hoe snel het front dat nog steeds voor de kust ligt, zal binnenlopen. Waarschijnlijk gebeurt dat pas later op de dag. We halen dan ook eerst nog maxima van rond een 15 tot 16-tal graden aan zee bij een flink en nog verder aantrekkende wind uit een westelijke tot zuidwestelijke, later op de dag noordwestelijke hoek. Die voert veel bewolking aan en door de nabijheid van een front zijn er ook (zeker later op de dag) perioden met regen of buien te verwachten. Gaandeweg de dag koelt het ook verder af door het binnenlopen van koelere lucht. Landinwaarts kunnen we voor de komst van het front nog lokaal tot een 17 geraken. Tegen het eind van de dag en in de nacht naar zondag komt dat front Рals het er al niet was Рdan echt binnen en trekt van west naar oost door de regio met perioden van regen of buien.

Op zondag zitten we in veel koelere lucht. De neerslag trekt in de ochtend langzaam weg en het klaart geleidelijk aan weer op, maar de maxima hebben een dreun gekregen en halen nog maar 12 tot 14 graden als hoogste waarden. Er staat dan een koele noordoostelijke wind en het is dan in de namiddag wel overwegend droog.

De eerste helft van volgende week blijven we in veel koelere lucht zitten en wordt het zelfs nog enkele graden kouder. Overdag wisselen wolken en zon elkaar af, maar het blijft zo goed als droog of helemaal droog. De maxima kalven gaandeweg nog wat af en zitten telkens rond een 12 à 13 tot maximaal 14 graden. Het is niet onmogelijk dat we in het midden van de week in opklaringen tijdens de nacht de eerste (grond)vorst van het seizoen zien optreden.

Samenvatting voor vandaag: Zeer zacht met brede zonnige perioden. We halen vanmiddag gemakkelijk 18 tot 20 graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. Aan het eind van de middag meer bewolking met kans op een lokaal buitje.

Geert, donderdag 24 oktober, 06.45 uur.

 

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!