Weerpraatje van woensdag 23 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Aanvankelijk hebben we nog met de positieve invloed van een hogedrukgebied in onze buurt te maken. Daar doorheen loopt eerst een zwak warmtefront dat vanuit het zuiden gevolgd wordt door veel zachtere lucht. Het hoog trekt zich daarbij snel naar het oosten terug en daardoor neemt de invloed van een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden toe. Dat stuurt vanaf het weekeind een paar storingen onze kant op die worden gevolgd door veel koelere lucht. Dat laag trekt dan begin volgende week richting Scandinavië weg. Tegelijk stijgt de luchtdruk verder op de Atlantische Oceaan opnieuw waardoor bij ons de stroming tijdens en na het weekeind noordelijk wordt met ook volgende week aanvoer van veel koelere lucht. Het is dan afwachten waar het nieuwe Atlantische hoog dat geleidelijk onze kant op komt, gaat uitkomen. 

Vandaag krijgen we dus in de loop van de dag te maken met instroom van erg zachte lucht. In de ochtend trekt een zwak warmtefront heel langzaam van zuid naar noord. Dat levert veel bewolking op met zelfs hier en daar wat lichte regen. Zeker geen grote hoeveelheden. Geleidelijk aan wordt het wel overal volledig droog en vanmiddag breekt de bewolking langzaam open vanaf het zuiden. Er verschijnen dan opklaringen die zich in de loop van de middag van zuid naar noord gaan uitbreiden. Een naar zuid gedraaide wind voert dan ook veel zachtere lucht aan met maxima die gemakkelijk rond 18 graden uitkomen. 

Vanavond en vannacht is het dan wisselend bewolkt en droog. Er kan zich wat nevel of mist vormen tegen de ochtend bij minima die dalen naar een 8 à 10-tal graden. Het is rustig met een zwakke zuidelijke wind.

Morgen wordt dan een heel erg zachte dag. Er is dan ruimte voor een aantal flinke en brede opklaringen en die kunnen gaandeweg de dag zelfs vrij breed gaan uitvallen. De wind waait daarbij zwak tot matig uit een zuidelijke richting en voert die erg zachte lucht aan. Het kan daarbij in de middag gemakkelijk 18 tot 20 graden worden. Later op de dag neemt de bewolking wel geleidelijk aan weer toe op nadering van een koufront vanaf het westen. Het is niet uitgesloten dat er in de late middag daarbij al een eerste lokaal buitje kan vallen.

Ook in de avond en nacht naar vrijdag is een buitje niet uitgesloten. Een zwak front zorgt voor wisselende hoeveelheden bewolking met kans op een lokale bui.

Vrijdag lijken er ook weer wat meer wolken op het menu te staan en zou er eventueel verspreid doorheen de dag ook weer een heel enkel licht buitje kunnen opduiken, maar zeker is dat nog niet. Het blijft wel heel zacht. Ook op vrijdag halen de maxima met een zuidelijke wind heel erg hoge waarden van een graad of 18. Aan zee kan die wind later op de dag zelfs vrij krachtig gaan waaien.

Zaterdag kan het nog vrij zacht blijven, maar de temperaturen zitten toch al in een dalende lijn. We halen nog maxima van rond een 15 tot 16-tal graden bij een flink aantrekkende wind uit een westelijke tot noordwestelijke hoek. Die voert veel bewolking aan en door de nabijheid van een front zijn er ook (zeker later op de dag) perioden met regen of buien te verwachten. Gaandeweg de dag koelt het ook verder af door het binnenlopen van koelere lucht.

Op zondag zitten we in veel koelere lucht. De neerslag trekt weg en het klaart geleidelijk aan weer op, maar de maxima hebben een dreun gekregen en halen nog maar 12 tot 14 graden als hoogste waarden. Er staat dan een koele noordoostelijke wind en het is wel overwegend droog.

Begin volgende week blijven we in veel koelere lucht zitten en wordt het zelfs nog enkele graden kouder. Het is niet onmogelijk dat we in het midden van de week in opklaringen tijdens de nacht de eerste (grond)vorst van het seizoen zien optreden. 

Samenvatting voor vandaagEerst grijs met wat gedruppel. Tegen de middag droog en deze namiddag geleidelijk aan opklarend. Het wordt erg zacht met maxima rond 18 graden en een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Geert, woensdag 23 oktober, 06.45 uur.

 

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!