Loading...

Dag geïnteresseerden

Vanaf september 2019 neemt Kjell deel aan een project om het fijn stof te meten. Hiermee kun je je eigen sensor zelf maken voor +/- €30. Wil je zelf ook zo een sensor maken? Scroll dan even naar beneden. Daar kan je namelijk een video vinden met instructies om zo’n sensor te maken. Dit project is mede mogelijk gemaakt door luftdaten.info . Hieronder vindt je ook de kaart met alle metingen:

Hieronder vind je ook de grafiek met de gegevens van ons meetstation genaamd “Keigat” terug. Fijn stof wordt gemeten in PM10 en PM2.5, maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen? PM10 zijn fijn stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 10 µm (micrometer) en PM2.5 zijn dus fijn  stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2.5 µm (micrometer). Deze 2 deeltjes zijn dus ook in de grafiek af te lezen in µg/m³ (microgram per kubieke meter). Er bestaan ook nog PM0.1 met een diameter kleiner dan 0.1 µm dus. Maar deze zijn niet te meten met de sensor die we hebben.

De deeltjes kleiner dan PM10 zijn te klein om door onze slijmvliezen gefilterd te worden en komen dus in onze longen terecht. We weten dat deze schadelijk zijn, maar hoe ze precies schade verrichten is nog niet duidelijk. Er bestaan ook Europese normen voor gemiddelde fijn stofwaarden. Deze liggen voor PM10 op een jaargemiddelde van 40 µg/m3 en een daggemiddelde van 50 µg/m3. Dit mag maximaal 35 keer per jaar overschreden worden. voor PM2.5 is het maximum jaargemiddelde 25 µg/m3. De wereldgezondheidsorganisatie heeft nog strengere normen, deze zijn 20 µg/m3 voor PM10 en 10 µg/m3 voor PM2.5.

Fijnstof laatste 24 uur

Fijnstof drijvend 24-uursgemiddelde over 7 dagen

Een uitbreiding op deze module is een temperatuur- en vochtigheidssensor. Zoals de naam het al doet vermoeden meet je hiermee de temperatuur en de luchtvochtigheid. Merk wel op: deze metingen kunnen afwijken.

Temperatuur laatste 24 uur

Temperatuur drijvend 24-uursgemiddelde over 7 dagen

Luchtvochtigheid laatste 24 uur

Luchtvochtigheid drijvend 24-uursgemiddelde over 7 dagen

Kjell maakte hier ook een video over. Deze kan je bekijken door hieronder op het play-icoontje te klikken. U kan ondertiteling inschakelen onderaan de video in de instelling of door op uw C-toets te drukken. vergeet ook zeker niet te abonneren op Kjell’s kanaal door op de rode knop te klikken onder de video. ;D